Hlavní obsah
Seberozvoj

Tréninky time managementu nefungují! Klíčem jsou priority

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Musím se vám přiznat: Nevěřím na tréninky time managementu. Jsem skeptický vůči častým dotazům manažerů, zadavatelů rozvojových aktivit pro svou organizaci: „Potřebujeme pomoct s time managementem.“

Článek

Proč nevěřím?
Především proto, že jsem ze své zkušenosti trenéra a kouče zjistil, že 90 % organizací a jednotlivců nemá problém s časem. To, co se projevuje jako špatná organizace času, má jinou příčinu. 

Mají totiž problém s PRIORITAMI!

Výsledek?
Snaží se stíhat všechno a nestíhají nic. 
Nevědí, co jsou jejich jasné priority, a tím pádem nevědí, co má mít v omezeném čase přednost před čím. 

Nástrojů time managementu jsou tuny, jsou dostupné a snadno uchopitelné. Jeden z nich, Time management 4. generace, rozebíráme i v online průvodci leadershipem Abeceda lídra v sérii s názvem „Stres, čas a priority“. 

Problém nespočívá v nedostatku metodiky nebo nástrojů. Spočívá v leadershipu a organizační nejasnosti. Když chcete jako lídři pomoci svým lidem s „time managementem“, postarejte se o to, aby:

▪ vaši lidé rozuměli, co jsou cíle a z nich vyplývající priority,
▪ jste jasně vysvětlovali, co nemají dělat vůbec,
▪ jste filtrovali vnější vyrušení a požadavky (i od sebe).

A pak si ověřujte, zda lidem nestojí v cestě vnitřní překážky, jako například nesoustředěnost, neporozumění, nedostatek tréninku a podobně.  

Efektivní práce s časem je PODSTATNÁ pro dosahování týmových nebo organizačních výsledků. 

Klíčem k ní není nutně školení time managementu, ale to, jak jste jako lídři jasní v PRIORITÁCH vašeho oddělení, týmu nebo organizace. 

Ruku na srdce: mají lidé ve vašem týmu absolutně jasno v tom, co je váš cíl a z něj vyplývající jasné priority pro jeho dosažení?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz