Hlavní obsah
Seberozvoj

Tři kroky k motivovaným a samostatným zaměstnancům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kupicoo, Getty Images Signature

Jaké jsou tři kroky ke změně stylu vedení a k dosahování lepších výsledků? Važte slova, naslouchejte a používejte otevřené otázky. Odměnou vám budou nejen výkonnější, ale také šťastnější zaměstnanci.

Článek

Většina manažerů má sen…
… o samostatně přemýšlejících zaměstnancích,
… o motivovaných zaměstnancích,
… o zaměstnancích, kteří přebírají odpovědnost.

Žijí ale v realitě, kde zaměstnanci čekají na instrukce a dělají pouze nevyhnutelné. Odpovědnosti přebírají pouze „do výše svého platu“. 

Co s tím?

Jsou dlouhé „systémové“ odpovědi, co všechno je potřeba změnit ve vzdělávání, ve výchově a podobně. Ale pak je také velice krátká a praktická odpověď, kterou má každý lídr ve své moci: Změna stylu vedení.

Žádné odborné a dlouhé přednášky. Pouze pár příkladů, jak mohou manažeři ke změně přispět:

Krok #1

Ochota vzdát se role experta. Většina manažerů operuje v kvadrantu „všechno vím a všechno povím“. Jako manažer můžete také operovat z kvadrantu „vím, ale nepovím“. To, co nemá manažer kouč říct, jsou řešení problémů. Alespoň ne na první dobrou. Kousnout se do jazyka a neukázat, jak jsem chytrý a jak všemu rozumím, je skutečně těžké. Ale otevírá to prostor pro jiné. A důvěra + samostatnost jsou veliké motivátory.

Krok #2

Dovednost používat otevřené otázky. Všichni rozumíme rozdílu mezi otevřenou a uzavřenou otázkou, že? Jasně. Teoreticky. Ale když mají manažeři místo nejběžněji položených otázek jako: „Vidíte nějaký problém?“, „Všechno jste zvládli?“, použít otevřené otázky, zůstane dlouhé ticho. Nikdo je to nikdy neučil. Uzavřené otázky nestimulují přemýšlení. Až vlastní přemýšlení a navrhování řešení vede ke zvýšení odpovědnosti.

Krok #3

Umění naslouchat. Jo jo, 100× omílané. Manažeři se učí mluvit, prezentovat, přesvědčovat. Ne naslouchat. Bez naslouchání není porozumění. Bez porozumění není důvěra, která umožňuje otevřenost a podporuje vlastní přemýšlení. A bez nich můžete pokračovat v zadávání instrukcí. 

Toto je pár principů, na kterých stojí manažerské koučování. Právě proto, že vnímáme velikou potřebu po změně stylu vedení, jsou základy manažerského koučování součástí rozvojového programu Abeceda lídra.

Věříme, že lídři mají moc měnit organizace k lepšímu. Protože samostatní, motivovaní zaměstnanci jsou nejen výkonnější, ale také šťastnější.

A pak sen nemusí být pouze snem…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz