Hlavní obsah
Seberozvoj

Zaměstnanci očekávají vedení založené na jistotě: Je čas zvednout laťku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shironosov, Getty Images

Zaměstnanci volají po jistotě a kvalitním vedení založeném na vědomostech. Jak podpořit rozvoj manažerů a jaké nástroje jim poskytnout, aby se spolehli na své znalosti a dovednosti při vedení týmů?

Článek

„Já vedu … intuitivně.“
„Dělám to tak nějak přirozeně…“ 
Otázka zněla: „Jaký je váš styl vedení?“

Poslední, co chci slyšet od zubaře, je, že to dělá intuitivně. Nebo od mého finančního poradce, že investuje mé peníze tak nějak přirozeně. Chci, aby mi řekli, že vědí, co dělají. Aby mě přesvědčili, že tomu rozumí. Abych jim mohl věřit. Moje zuby i úspory za to stojí.

Ve světě plném nejistoty a neodhadnutelných rizik nechcete slyšet od odborníků, že svou práci dělají intuitivně a přirozeně. Ať už jde o zubaře, finančního poradce nebo vašeho nadřízeného, důvěra v jejich profesionální dovednosti je klíčová. V tomto ohledu zastávají manažeři zásadní roli v každé organizaci. A to i přesto, že většina z nich tápe a spoléhá se na svůj vrozený instinkt. Je čas na změnu.

Zaostalý přístup

Podle nedávného průzkumu je jen malé procento manažerů, které zajímá vzdělávání a zlepšování ve vedení. Většina z nich se spoléhá na svou organizaci v tom, že jim zajistí potřebné tréninky, mentory nebo kouče. Ale co je s těmi, kteří si na rozdíl od většiny aktivně vyhledávají nové informace a snaží se rozvíjet své dovednosti? U nich je naší povinností je podpořit.

Vědomosti a dovednosti

Zaměstnanci si zaslouží vedení založené na vědomostech, efektivních manažerských rutinách a ověřených postupech. Je třeba vytvořit prostředí podporující rozvoj a poskytující zaměstnancům příležitosti k růstu. Vzdělávání v oblasti leadershipu by nemělo být pouze pro ty nejvyšší pozice, ale mělo by být dostupné pro všechny, kteří mají vliv na ostatní.

Změna je možná

Nemůžeme očekávat, že manažeři se zázrakem stanou experty přes noc. Ale s investicí do jejich rozvoje a poskytnutím potřebných nástrojů a zdrojů se může změna stát realitou. Manažeři by se měli učit, jak vytvářet efektivní pracovní prostředí, jak motivovat a inspirovat své týmy a jak správně řídit procesy. Získání nových dovedností a znalostí jim umožní učinit informovaná rozhodnutí a vést své týmy s jistotou.

Podpora v praxi je nezbytná pro úspěšné uplatnění nově nabytých dovedností a zvyků. Organizace by měly zajistit, aby manažeři měli příležitosti aplikovat své nové vědomosti ve skutečných situacích a získávat zpětnou vazbu od svých týmů. Pravidelné setkávání a mentoring mohou poskytnout prostor pro sdílení zkušeností a učení se od sebe navzájem.

Vytvoření podpůrného prostředí vede ke zvýšení důvěry a sounáležitosti mezi zaměstnanci a vedením. Když zaměstnanci vidí, že jejich manažeři se aktivně snaží rozvíjet a zdokonalovat, získávají pocit, že jsou součástí růstového a vzdělávacího procesu organizace. Tato dynamika vytváří motivaci a inspiraci pro zaměstnance, kteří se cítí podporováni a respektováni.

Ve světě, který se neustále vyvíjí a mění, je důležité, aby manažeři nezůstávali pozadu. Jejich úloha je klíčová pro úspěch organizace a pro zajištění zdravého pracovního prostředí. Proto je nezbytné, aby se vzdělávali a rozvíjeli své dovednosti tak, aby mohli představovat stabilní oporu pro své týmy.

Vyvarujme se manažerů, jejichž vedení je založené pouze na intuici a přirozenosti. Nedělejme jim to. Ani tisícům jejich podřízeným. Investujme do vzdělávání, poskytujme podporu a vytvářejme prostor pro růst a rozvoj manažerů. Jedině tak mohou být schopni využít své vědomosti, dovednosti a nové manažerské rutiny a poskytnout svým týmům kvalitní vedení, které si zaslouží. Je čas na změnu a na vědomé vedení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz