Hlavní obsah
Seberozvoj

Zranitelnost není slabost: Proč ji potřebují lídři?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Raw Pixels, Canva Pro

Co se stane, když je lídr zranitelný? Cože? Zranitelný lídr? Co to znamená? To si přece žádný lídr nemůže dovolit…

Článek

Zranitelnost, přeloženo do angličtiny: vulnerability. Proč je žádoucí a jak podporuje dynamiku týmu? Přiznávám, definice z Oxfordského slovníku nepomáhá: „Vulnerability: the fact of being weak and easily hurt physically or emotionally.“
Protože zranitelnost, kterou mám na mysli a o níž mluví desítky lídrů, koučů, neurovědců není slabost. Naopak. Vychází z vnitřní síly.

Lídr, který se nebojí připustit si svou zranitelnost před sebou, a pak ji přiznat před svým týmem, si musí být sám sebou jistý a pevný v kramflecích. V praxi to může vypadat například takto:
✔ Otevřeně připustí, když něco podělá.
✔ Omluví se, když někoho urazí.
✔ Požádá o pomoc, přizná, že něco neví, něčemu nerozumí.
✔ Projeví emoce jako je strach, nejistota, nerozhodnost…

Lídři, kteří si nevěří a nejsou si sebou jistí, se budou snažit o přesný opak:
❌ Obhajovat se, když něco podělají.
❌ Svalovat vinu za svou chybu na někoho jiného.
❌ Předstírat vědomosti nebo zatloukat, když nevědí.
❌ Vystupovat přehnaně jistě a rozhodovat unáhleně, mají-li strach.

„Zranitelnost je tmel, který drží vztahy pohromadě“ píše Brené Brown, autorka několika knih s touto tematikou. Pokud je v týmu vnímáno jako slabost udělat chybu, nevědět nebo nebýt dokonalý, nikdo se necítí v bezpečí. Lidé „hrají role“.
Připuštěním zranitelnosti, ukázáním se ve své nedokonalosti a lidskosti si umožňujeme tvořit skutečné propojení a vztahy. Toto začíná u lídra a jeho osobní otevřenosti a zranitelnosti.

Více toto téma rozvádí Brené Brown ve své knize Dare to Lead. Zápisky z knihy najdete v mém newsletteru Leadership ToPPicks nebo si je můžete poslechnout na Spotify ve stejnojmenném podcastu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz