Hlavní obsah
Seberozvoj

Talenti a jejich klíčové způsobilosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Pavlík

Možná si i vy kladete otázky typu: Jak poznat talentovaného člověka? Jakým způsobem je třeba rozvíjet talenty? Jaké druhy práce je dobré jim svěřovat? Jak podporovat talenty v jejich kariéře? Jak si talenty udržet?

Článek

KDO JSOU TALENTI

Talentovaní jedinci představují významnou a perspektivní skupinu lidí pro každého zaměstnavatele. Každá organizace talenty ve svých řadách má – otázkou však zůstává, jak je poznat a jak s nimi pracovat. Důležitá je tato skupina především proto, že je nositelem rozvoje, tak i úspěšného naplňování vizí, strategií a cílů zaměstnavatele.

Zaměstnavatel potřebuje pracovat s talenty z řad svých zaměstnanců, rozvíjet je a umožňovat jejich posun v profesionální kariéře.
A důvod pro to je prostý. Je přece v zájmu organizace neztratit talentované jedince ze svých řad. Každý talent je přirozeně ambiciózní, má potřebu se stále rozvíjet, přijímat výzvy a využívat příležitosti. A když mu je organizace nenabídne, sáhne si talent pro ně někde jinde.

JAK POZNÁME TALENTY

Jak poznáme talentovaného člověka na pracovišti? Je to jedinec, ve kterém se snoubí několik faktorů – základních kamenů pro výkon a úspěch. Jedná se o celý soubor znalostí, dovedností. Kompetencí a pozitivního přístupu ke své roli, k vedoucímu, ke svým kolegům a kolegyním.

Následující schéma odráží vlastní vypozorované klíčové způsobilosti, kterými „ryzí“ talenti zpravidla disponují:

Foto: Marek Pavlík

Klíčové způsobilosti talenta

Pro dokreslení způsobilostí talentovaných jedinců nám mohou posloužit i následující reakce, které jsem měl možnost vyslechnout při svých návštěvách mnoha organizací.

Představa „Co a proč“
„Ve firmě pracuji proto, že můžu plně využít mé znalosti ze studií.“
„Ráda bych se do pěti let stala zástupkyní ředitelky, protože chci ovlivňovat věci kolem sebe.“

Znalosti
„Studuji ještě doktorské studium, protože mi umožňuje setkávat se s experty v oblasti marketingu a tím si rozšiřuji své obzory.“
„Rád bych se účastnil konference Moderní firma 21. století v Paříži.“

Výkon a výsledky
„Jsem ráda, když jsou za mnou vidět výsledky.“
„Těší mě, když se v práci stále něco děje.“
„Mám nádherný pocit, když jdu po městě a vidím bývalé žáky, kteří jsou šťastní a mají práci, co je baví.“

Spolupráce s lidmi
„Spolupracuji ráda s lidmi, se kterými si můžeme vzájemně něco dát, od kterých můžu něco okoukat, které respektuji a vážím si jich pro jejich znalosti, zkušenosti a přístup.“
„Více hlav, víc ví.“

Osobnost
„Vím, že na sobě musím ještě hodně pracovat.“
„Připadám si jako horolezec, který zdolává Mt. Everest a každý úspěch vnímám jako zdolání dalšího výškového tábora – úspěch je pro mě hnacím motorem.“
„Vzniklé problémy pro mě nepředstavují žádnou tragédii, ale spíše výzvu se s nimi poměřit.“

Ze schématu způsobilostí talentovaných lidí lze vyčíst, že „absolvované školy a získané tituly“ představují jen zlomek celkového profilu talentovaného jedince. V daleko větší míře jsou zastoupeny faktory osobnostní a sociální kompetence.
Pokud tedy vybíráme talenty a následně do nich investujeme, pak lze jednoznačně doporučit zaměřit výběr na ty zaměstnance, kteří očekávaný profil talentovaných jedinců splňují alespoň do určité míry. Jedině tak lze získat jistotu, že prostředky vynaložené na jejich rozvoj nepřijdou nazmar.

Ing. Marek Pavlík, Ph.D.
Konzultant, lektor a mentor

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz