Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Desatero začínajícího učitele

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Zelinka/https://leonardo.ai/

Kdo by chtěl takto skončit?

Spokojený učitel s tříletou praxí rozebere deset nejdůležitějších věcí, díky kterým je v pohodě a šťastný.

Článek

Anketa

Vzpomínáte s láskou na své učitele?
Všichni byli skvělí
5,2 %
Většina dobrá, několik už horší
74,4 %
Dalo se to
6,8 %
Na pár vzpomínám, ale většina hrozné
11,3 %
Chci na to zapomenout
2,3 %
Celkem hlasovalo 868 čtenářů.

1. Buďte jako turista v Paříži

Jak to myslím? U mnohých kolegů jsem viděl proces uzavření. Ať už je to v hodině nebo o přestávce na chodbě, nezavírejte se do vlastní hlavy. Nedívejte se do země, ani do výše kolen. Škola je plná zajímavých věcí, dívejte se.

2. Kolegové nejsou nadřízení, ale mohou být mentoři

Vaši zkušenější kolegové vám někdy navrhnou, někdy nařídí „vylepšení“ vaší výuky. Doporučuji naslouchat, ale ne vždy poslouchat. Pokud je vám něco proti srsti, udělejte to po svém. Hlavní je, aby to děti pochopily, ne?

3. Zdržte se ve třídě i o přestávce

Přestávka je magická doba. Děti zahodí své masky, přestanou se učit a začnou žít. V tu chvíli tam chcete být. Máte možnost vstoupit do jejich života naplno a vybudovat pevný vztah. Mnoho se dozvíte o nich i povíte o sobě.

4. Nesnažte se být kamarádem, oni chtějí učitele

Dnes je žalostně málo kvalitních vzorů. Děti vzhlíží k osobám, které na živo nikdy neuvidí. Vy jste tam. Nemyslím to tak, že máte být jako celebrita. Ideální vítězství je, když děti stojí před těžkým rozhodnutím, kterého se třeba i bojí, a řeknou si: On by to udělal…

Jak být vzorem? Jednoduché: nikdy neponižovat, nikdy se nemstít, překonávat strach a nikdy se na ně nevykašlat.

5. Nic nepřehlížet

Toto je asi nejnáročnější bod. Pokud stanovíte pravidlo, musí ho dodržovat všichni a 24/7. Všechny jiné cesty vedou do pekla.

6. Ukazujte dětem následky jejich činů

Pokud žák řekne něco, čím vám skutečně ublíží, napravte chování v hodině, ale o přestávce si ho vezměte znovu stranou a řekněte mu, co s vámi dokázal provést. Ať vidí, že jste člověk. Navíc jim tím dáváte možnost litovat a omluvit se.

7. Neposlouchejte „profesionály“

Spousta lidí, kteří školu viděli naposled při vlastní docházce, vám bude říkat: Jo? Dřina a málo času? To známe, vím moc dobře, jak „moc“ práce máte…

Oni nikdy neuvěří. Je jedno, že odložíte sešity v deset večer. Každý ví, že učitel začíná v osm a končí ve dvě.

8. Přichází kontrola

Je jedno, jak dobře jste to procvičili. Je jedno, že vidíte žáky psát. Bez kontroly práce to nejde. Ujistěte se, že žáci rozumí učivu. Procházejte sešity a čtěte.

9. Nebojte se komunikovat s rodiči

Rodiče jsou vždy na straně dětí a učitel - mučitel, hlupák a chudák? Není pravda! Většina rodičů si vás bude vážit a ocení jakoukoliv radu či pomoc, kterou jim poskytnete. Má dítko problém s učivem? Hrozí mu trojka, dokonce čtyřka? Napište mámě a tátovi, abyste zjistili, jestli to dokážete společnými silami změnit.

10. Nebojujte s dětmi

Uvědomte si podstatu svého úkolu. Máte předávat vědomosti a dopomáhat osobnímu rozvoji. Když dítě vyrušuje, nestresujte se. Zastavte výuku, upozorněte ho a pokračujte. Pokud nepřestane, zapište to. Rodiče tím budou informováni společně s vašimi kolegy. Cílem není potrestat, ale upozornit, že je problém, který se musí řešit. Nezlobte se na děti, jen je nenechte dělat, co se jim zlíbí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz