Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jaká je statistická šance, že budete obětí vraždy? Co loupež a znásilnění?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Zelinka/Leonardo.ai

Nějaký trestný čin je ve světě páchán každou sekundu. Přitom všichni s klidem projdeme temnou uličkou s tím, že nám se to nestane. Kolik procent lidí si řeklo to samé a byli výjimkou z pravidla?

Článek

Úvod je samozřejmě myšlen obrazně. Tou zmíněnou temnou uličkou může být cokoliv, jakákoliv situace všedního dne. Oběti jsou v práci, na cestě z ní, na procházce, v posilovně i doma. Tento článek je zaměřený čistě na čísla a číselnou procentuální šanci.

Vraždy

Nejhorší trestný čin v dějinách lidstva. Není nic horšího, než sebrat matce možnost obejmout své dítě, ženě políbit svého muže… Jak velká hrozba to reálně je?

Po prostudování statistických údajů od policie ČR jsem zjistil, že se od začátku roku do července stalo 80 vražd. Konkrétně 1 loupežná vražda, 51 vražd motivovaných osobními vztahy, 2 vraždy na objednávku a 26 vražd s popisem - ostatní. Vychází nám tedy 11,42 vraždy na měsíc, což je blízko 13,25 vraždy na měsíc za rok 2023 a 12,5 za rok 2022. (Dále už budeme při počtech případů pracovat jen s celými čísly.) Pokud budeme počítat s počtem obyvatel uvedeným ČSÚ (Český statistický úřad), který je 10,86 milionu, zjistíme, že pokud k sobě postavíte 83 tisíc lidí, pak je mezi nimi statisticky jedna osoba, která bude obětí vraždy v následujícím roce. To je jedna setina promile. Takže 0,001207% naší populace bude, zavražděno, pokud předpokládáme, že se počet vražd v následujících měsících nezvýší. Takováto je tedy vaše šance, že se stanete obětí vraždy, pokud nebudete brát v potaz žádné okolnosti.

Loupež

Každému je asi jasné, že se v naší republice odehraje násobně víc loupeží než vražd, jaká jsou ale skutečná čísla?

Pokud se můžeme spolehnout, že vývoj nebude vybočovat z dosavadního trendu, na konci roku bude počet loupeží 1395,4 (2023 = 1433; 2022 = 1413). Z toho si lze představit, že v davu čítajícím 7783 lidí bude stát jedna oběť loupeže. Pokud bydlíte ve městě čítajícím 10 tisíc obyvatel, statisticky v tomto městě žije jedna oběť loupeže. Oloupena je tedy ročně v ČR jedna desetina promile všech obyvatel. Takže 0,012% naší populace je ročně oloupena. V tomto jsou ale započítány i děti a staří nemocní lidé, kteří žijí v lékařských zařízeních, takže reálná čísla by byla vyšší.

Znásilnění, pohlavní zneužití a nátlak

Pokud se můžeme spolehnout, že vývoj nebude vybočovat z dosavadního trendu, na konci roku bude počet těchto činů dosahovat čísla 2189. Náš dav, který by se musel sejít, aby v něm byla oběť, se v tomto případě zmenší na 4961 jednotlivců. Obětí jsou tedy každý rok dvě desetiny promile všech obyvatel. To je 0,02%, to je vaše šance, že budete oficiálně zaznamenanou obětí těchto činů.

Musíme ale vzít v úvahu, že oproti vraždám a loupežím je spousta těchto skutečností neoznámena, takže reálný počet obětí je možná i násobně vyšší.

Zdroj:

  • https://www.mvcr.cz/clanek/statistiky-kriminality-dokumenty.aspx

- rok 2022, 2023, 2024

  • https://csu.gov.cz/rychle-informace/pohyb-obyvatelstva-1-ctvrtleti-2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz