Hlavní obsah
Věda

Popis lovu mamuta aneb jak zabít a neumřít

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Zelinka/Leonardo.ai

Mamut byl velké zvíře. Je jasné, že nebylo v lidských možnostech ho snadno usmrtit. Zkuste si bez pušky zabít slona. Naši předci ale vytvořili postup, který byl účinný a přitom celkem bezpečný.

Článek

Každý si umí představit, že za přímý boj s mamutem by tlupa homo sapiens zaplatila vysokou cenu. Ano, naši předci byli jistě rychlejší, hbitější i silnější než mi, ale i je dělilo jedno dupnutí od smrti. Lov velkých zvířat, ať už to byli jmenování mamuti nebo třeba jeskynní medvěd, se zakládal na umu zranit a nepřiblížit se.

Z repertoáru tehdejších zbraní, které byly použitelné na dálku, bylo číslo jedna kopí. S výjevem mamuta v díře, na kterého naši předci hází kameny, oštěpy a kopí, jsme se setkali už v knize Lovci mamutů od Eduarda Štorcha, ale vědci z Kalifornské univerzity účinnosti hozeného kopí na mamuta příliš nevěřili a rozhodli se proto teorii prověřit v praxi. Na sestaveném stroji, který měl imitovat sílu vrženého kopí, zjistili, že člověkem vygenerována síla stačí k porušení kůže, ale není dostatečná k usmrcení nebo k vážnému zranění takto mohutného zvířete.

Nejpravděpodobnější metoda lovu

Aby zvíře neuniklo a neohrozilo lovce, bylo třeba ho znehybnit. K tomu dobře posloužila předem vyhloubená jáma. Na její dno byla s ostřím vzhůru do země zasazena zmíněná kopí, případně primitivní oštěpy. Mamut se při pádu nabodl na připravenou past a díky jeho vlastní váze došlo k hlubokému průniku zbraní do těla a v důsledku toho i k usmrcení zvířete.

Já sám jsem uvažoval, jak mohla vypadat konkrétní činnost lovu. Hloubení jámy a příprava bodců je časově náročná činnost. Nahnat mamuta do jámy by bylo v praxi dost těžké. Nevíte, kudy bude zvíře prchat, ale kudy poběží, když na vás bude útočit, to už si naplánovat můžete. Cíl jste totiž vy. Myslím si tedy, že lov mamuta stál na vyprovokování jedince, který se potom k lovci rozeběhl s cílem ho rozdupat.

Zdroje:

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/how-did-ice-age-humans-kill-huge-animals-like-mammoths-probably-not-by-throwing-spears-study-finds-180984958/

https://www.britannica.com/animal/mammoth-extinct-mammal

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz