Hlavní obsah

A zase to zneužívání dávek, aneb stokrát opakovaná lež…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Vrtěti psem

Dle průzkumů má velká část lidí pocit, že je zde určitá skupina obyvatel, nikoliv malá, která zneužívá sociální dávky. Data však ukazují něco jiného a zneužívání dávek je realně do 2% z  celkového objemu.

Článek

Dle průzkumů má velká část lidí pocit, že je zde určitá skupina obyvatel, nikoliv malá, která zneužívá sociální dávky. Data však ukazují něco jiného a zneužívání dávek je reálně do 2 % z celkového objemu.

Kde je pravda?

Pravděpodobně někde uprostřed. Ano, v našem státě jsou lidé, kteří z dávek nakupují alkohol a cigarety (mimochodem velká část z ceny těchto výrobků opět končí ve státní kase), místo aby nakoupili základní potraviny, jejich platební morálka ohledně nájmu a služeb s tím spojených je tristní a dávají tím „hezký“ příklad svým dětem.

Je poněkud zvláštní, že když má velká část populace tento dojem, pak nikdo tyhle prohřešky reálně nehlásí, nebo je stát není schopný zkontrolovat, anebo to reálně není pravda.

Český systém dávek je poměrně složitý a vyznat se v něm není snadné. Zabránit lidem je zneužívat, tj nakupovat z nich alkohol, cigarety a drogy, je poměrně nesnadné. Proč? Protože pokud jim ty peníze vezmete, pak to neznamená že náhle přestanou pít, kouřit a zneužívat omamné látky, jen si tyhle peníze „vydělají“ jinak, a vzhledem k tomu že je v takové situaci nikdo nikde reálně nezaměstná, protože to by to podnikání mohl rovnou zabalit, pak je jasné kde to bude.

Smiřme se s tím, že v každém státě je část občanů, kteří se prostě nechají ostatními živit, v ČR je to procento lidí ještě poměrně malé, protože nezaměstnanost je jedna nejnižších nejen v EU.

Co se týče oné několikrát zmíněné složenky na 100 000, reálně jde o dávku za 2 měsíce a na 9 dětí a každý kdo má alespoň jedno ví moc dobře že v takovém případě to není žádný zázrak a reálně se starat o víc jak 3 děti je čin více než obdivuhodný. Najdou se tací, kteří budou říkat věty ve smyslu: „Proč má devět dětí?“ a „Je to blázen.“ jenže tihle lidé zapomínají na jedna podstatný fakt, ČR reálně vymírá. Reálně máme problém s porodností, protože většina lidí dala přednost kariéře a vydělávání peněz před založením rodiny, a to právě proto, že je to nákladné a náročné. Reálně tedy radši zatleskám někomu, kdo má odvahu postarat se o devět dětí než někomu, kdo nemá odvahu mít ani jedno.

A s tímto posledním souvisí i poslední argument a možná i trochu konspirace.

Zatímco si velké korporace a firmy za posledních 5 let přišly na pěkné zisky, dlouhodobě z ČR odchází do zahraničí až 1 bilion Kč ročně, my se zde dohadujeme o několika desítkách miliard. Na téma zneužívání dávek se ozvali vládní ministři a pan Okamura, ten pan Okamura, který vlastně nechce vládnout, vyhovuje mu sedět v parlamentu, pobírat příspěvky od státu, tedy nás všech, a jen vydávat tisková prohlášení a hlasovat.

Je to vlastně klasické odvádění pozornosti od skutečných problémů. Pokud se rozhlédneme a chceme vidět skutečný obraz pak nabízím následující:

1 bilion Kč/rok do zahraničí prostřednictvím firem

200–300 mld Kč/rok na dotacích převážně těm týž firmám

Nejdražší potraviny ve střední Evropě s vládní výmluvou že s tím nelze nic dělat.

Jedny z nejdražších energií s toutéž výmluvou.

Vládní nákupy, školství neodpovídající moderní době a stále stejná výmluva na „Babiš, Fiala, válka, EU“.

A celé to platí občan ČR. Proč? Protože už více než 20 let není občan ČR prioritou politiků ČR, stal se jen hlasovacím automatem, kterému se před volbami dá slíbit naprosto cokoliv.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz