Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vítejte v Absurdistánu aneb daně zvyšovat nebudeme…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: SPOLU

Volební sliby vzaly za své…

Je možné lhát do nekonečna, nebo to volič nevydrží?

Článek

Ne, nebudu tvrdit, že jsem pravicový volič. Jsem zastánce státu evropského typu, ovšem s tím rozdílem, že daně sice mohou být vyšší, ale rozhodně by měly být jednoduché.

Problém nastal ve chvíli, kdy nám všechny strany zastoupené nyní v poslanecké sněmovně slibovaly, že nebudou zvyšovat daně. Kdo si v té době přečetl či poslechl rozhovory s ekonomkou Ilonou Švihlíkovou, tomu bylo jasné že tyhle strany lžou.

Díru 200 000 000 000 Kč, která vznikla ještě za covidu, a to díky spolupráci ODS, ANO a SPD, prostě nezalepíte úsporami.

Když k tomu přidám i tvrzení Lukáše Kovandy, který jasně říká, že stav veřejných financí v ČR je dobrý, a politici pouze šíří poplašné zprávy, pak je o čem přemýšlet.

Neustále se zde opakuje že přeci je spousta lidí na úřadech práce (ÚP) a dávkami se plýtvá. Tak jen pro informaci, náklady na dávky hmotné nouze, na což máte nárok pouze jako nezaměstnaný a přihlášený na ÚP, jsou v jednotkách mld. Kč. Ne. Tam ty peníze nejsou. Říkáte si tak, kam ty peníze mizí?

Je to až směšně jednoduchá a poukázal na to NKÚ, naše ekonomika se změnila na ekonomiku dotační. Není podstatné v čem podnikáte, dokonce ani není podstatné, zda dotace, o kterou žádáte, je vynaložená účelně, podstatné je ji získat.

A dotačních titulů jak evropských, tak národních, je spousta a na kdeco.

Věděli jste například, že společně všichni sponzorujeme pochody aktivistů za 30 km/h v Praze?

Nebo že máme v ČR evropský unikát, „nejdražší cyklostezku v EU“?

A to je jen menší výčet, kam peníze mizí. Velká část z nich se v ČR jen vytvoří a pak zmizí do zahraničí. Jako platba za pronájem budovy, licenční poplatky, konzultace, marketingové služby, a aby to nevypadalo nelegálně, tak i jako poctivě zdaněné dividendy. Celkem hezkých, podle některých bankovních zdrojů, 750 000 000 000 Kč.

Tyhle peníze ale nechávají většinu politických stran chladnými. Je totiž mnohem snazší vytáhnout další peníze z občanů, rozeštvat proti sobě drobné podnikatele a zaměstnance atd. Přesně podle pravidla rozděl a panuj.

Paradoxně se tak po oznámení „konsolidačního balíčku“ vládou ocitá pravověrný pravicový volič tam, kde už je delší dobu ten levicový. Nemá koho volit, protože zatímco většina politických stran řeší progresivní témata a lže, volič konzervativní, ať už z jakékoliv části spektra, zajímá jen skutečné populisty, a to v zásadě jen před volbami.

Stát je zde od toho, abych chránil bezpečí svých občanů. Stát, který nedokáže svým občanům zajistit levný zdroj energie a jehož politici neustále svádí stav státu na „předchozí vládu“, nemá žádnou perspektivní budoucnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz