Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vrtěti dávkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když nevíte coby, hoďte to na zneužívání dávek. Na to lidé slyší.

Článek

Skoro žádná z polistopadových vlád se nevyhnula diskuzi o sociálních dávkách a jejich zneužívání. Spousta spoluobčanů má a měla od sametu pocit, že si jistá skupina lidí bez práce chodí jen pro příspěvky na Úřad práce (ÚP) a nemusí dělat nic.

Fakta jsou ale jiná. A je smutné, že na tohle naskakuje vláda v čele s asociálním lidovcem Jurečkou.

Podle dlouhodobých statistik jsou zneužívány zhruba 4 % sociálních dávek. Od tohoto ale musíme odečíst další procenta lidí.

Důvod pro toto vyškrtnutí bude pro většinu lidí, kteří se se sociálním systémem v ČR setkali jen z doslechu a nikoliv přímo, zvláštní. Český sociální systém je z velké míry postaven tak, aby žádání o jakoukoliv dávku bylo složité. U některých dávek jsou dokonce brány jako nadstandardní vybavení domácnosti věci jako mikrovlnná trouba, televize nebo osobní počítač. Z hlediska těchto kolonek lze pak jako zneužívající dávky označit 90 % lidí, kteří o jsou na ÚP registrováni jako nezaměstnaní.

Po registraci jako nezaměstnaný vám bude půl roku chodit podpora v nezaměstnanosti. Dál pak hmotná nouze. Životní minimum pro jednotlivce je dnes 4860 Kč. Ano, k tomu můžete připočítat náklady na bydlení a doplatek na bydlení. Vtip je v tom, že obojí vám uhradí maximálně 90 % nákladů na bydlení, zbytek musíte sebrat z výše zmíněné hmotné nouze. Z které se taky počítá, že budete jezdit za potenciálními zaměstnavateli a chodit na pohovory. Dopravu vám ovšem nikdo neproplatí. K tomu lze přičíst i to že 75 % dlouhodobě nezaměstnaných je ve věku 50 až 65 let.

První půlrok vám budou na ÚP nabízet vhodné zaměstnaní, tedy takové, na které máte kvalifikaci. Žádné fundované poradenství o tom, na co máte, či nemáte vlohy nečekejte. Na tohle nemají úředníci a úřednice čas. Jede se čistě podle vypsaných dokumentů, vašich pracovních zkušeností a vzdělání. Po půl roce laťka klesne a nabídnout vám mohou jakékoliv zaměstnání. V případě že jej bezdůvodně odmítnete, a jako bezdůvodné lze označit cokoliv jiného krom toho, co máte potvrzené od lékaře, vás mohou sankčně vyřadit z evidence ÚP. V takovém případě přicházíte o nárok na většinu dávek a musíte si sami platit zdravotní pojištění, jde měsíčně cca o 1400 kč. Tentokrát ale odečtených z ničeho, pokud nebudete nelegálně pracovat. Po půl roce můžete zažádat o znovuzavedení do evidence. A mimochodem penále u plateb pojišťovně jsou docela vysoké a pohledávky pojišťoven jsou přednostní.

Ne, český systém dávek není přívětivý. Ani nijak zvláště není výhodný pro dlouhodobě nepracující. Kromě jedné skupiny obyvatel, na kterou ale kašle celý stát. A to jsou lidé v exekuci. Těm se totiž nevyplatí legálně pracovat a chodit pro dávky. Dávky se totiž počítají z čistého příjmu před srážkami. Často tedy tací lidé ani nárok nemají. Je pro ně z finančně výhodnější pracovat nelegálně a chodit pro dávky. Ano, velká část z nich riskuje, že bude opět sankčně vyřazena, a tudíž že jim naskočí další dluhy.

A nyní k úředníkům. Tedy těm na druhé straně stolu. Koho z nás někdy napadlo, jaké to pro ně je? Jaké to je vysvětlovat klientovi, že musí dodržovat pravidla. Jaké to je, když na vás klient křičí, že z příchozích peněz nezaplatí ani nájem, ani doktora. A k tomu vám na účet každý měsíc přijde něco mezi 20 a 25 tisíci Kč čili žádný zázrak.

Kde je problém? V systému státu, který založil svou budoucnost na levné práci, tedy i nízkých odvodech. A z nízkých odvodů vysoké mzdy pro běžného úředníka neuděláte. A to, ačkoliv po něm chcete často velmi odborné vzdělání. Jenže mnohem lepší je z hlediska politika zdůraznit zneužívání dávek, protože na to občan lépe slyší. Co na tom, že to z celkové částky dávek je něco okolo 1 mld Kč.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz