Hlavní obsah
Názory a úvahy

Do důchodu se doplazíme, pokud se ho dožijeme

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Požadavek na zvyšování věku odchodu do důchodu je z ekonomického hlediska logický. Jen se věkem chátrající lidské tělo a zaměstnavatelé budou tomuto bohulibému počinu přirozeně bránit.

Článek

Budovatelské nadšení ministra pana Jurečky (lidovci) je opravdu fascinující. Člověk by tomu, že se jedná o blaho všech, skoro uvěřil. Kdyby tu ovšem nebylo něco, čemu se říká realita života.

Například ono chátrání lidského těla. Tatam jsou doby, kdy člověk vymetl pár barů, chvilku si zdříml a šel pracovat. V mezičase vychoval nějaké děti a nechal svou sílu a zdraví na oltáři boha Práce.

Člověk nad 55 let věku je pro zaměstnavatele neviditelný. Je otázka, jestli oprávněně, nebo ne, ale všechny snahy o vyvrácení tohoto přesvědčení u zaměstnavatelů se míjí účinkem. Zaměstnavatelé nebudou „přesívat“ tuto věkovou kategorii, protože riziko snížení určitých schopností tu je a on si může vybrat ve věkové kategorii s nízkým rizikem.

Dosáhne li člověk tohoto věku ve zdraví a přijde o práci, sklouzne do ponižující situace žebráka o sociální dávky. Spočítal to někdo? Jsou to sice finance z jiného balíčku, ale pořád jsou to finance ze státního rozpočtu.

Můžeme argumentovat tím, že jsou to předsudky, ale ty přímo ovlivňují profesní život této věkové kategorie. Už to vidím v živých barvách, jak uchazeč přesvědčuje při pracovním pohovoru personalistu, že je zatížen předsudky. Nu, může to zkusit, ale k ničemu to nebude.

Je to docela zajímavý politický přístup. Lusknutím prstů uděláme z nemocných zdravé, jednoduše těm marodům zdraví nařídíme. No… nařídíme jim jít pracovat, nebo umřít hlady pod mostem. Stejně tak seniorům, budou makat, dokud cestou nepadnou do hrobu.

Jen ta příroda a zaměstnavatelé do toho hází vidle. Existují už i různé výhody a pobídky pro zaměstnavatele pro zaměstnávání osob starších 50 a 55 let, ale jejich využívání je minimální. Navíc s touto politikou budou za chvíli na trhu práce ohrožení skoro všichni. Nakonec bude stát platit zaměstnavatelům, aby vůbec někoho zaměstnali. Což o to, zaměstnavatelům by se to jistě líbilo. Co na to ovšem státní rozpočet?

Ve finále se asi budeme ptát, jestli se státu ta důchodová reforma vyplatila, nebo se jedná o přesun financí z jedné složky do druhé.

Nebojte se, politici a političky, oni ti důchodci ty penízky neodvlečou nikam do Dubaje, ani do daňových rájů, utratí je pěkně tady. Spotřeba domácího obyvatelstva totiž také umí řádně zamíchat ekonomickými kartami.

Důchodová reforma, založená na tom, že pan Josef odvedle a paní Kateřina z vedlejší vsi ještě pracují a to je jim 70 let, asi nebude postavená na zohlednění všech vedlejších faktorů a pouhý odsun odchodu do důchodu nemusí řešit vůbec nic, nebo jen velmi málo.

Politik si v práci klidně zdřímne, když je důležité hlasování, dobelhá se do sněmovny o berlích, nebo vůbec nedorazí, protože je mu nevolno a nic moc se neděje. Co však ti ostatní, ohlodaní zubem času? Budou odbíhat od strojů a kas, aby si vzali své léky, padat únavou za volanty, usínat na lešení?

Kdo je ochrání před nemilosrdným vyhazovem z práce, kdo je vůbec zaměstná? Stát? Dá jim oranžové vesty a požene je do ulic zametat listí?

Máme někde statistiku o tom, jaký je skutečný zdravotní stav lidí 55+? Ne. Máme sice statistiku průměrného dožití, ale nevíme, jestli bude většina lidí schopná práce na požadované úrovni. Tu úroveň určuje zaměstnavatel, ne stát. Možná má stát nízké nároky na své zaměstnance a pracovat pro stát může být pohoda. Nebo ne? Tipnu si, že spíš ne.

Důchodová reforma není reforma, je to jen tupé snížení valorizace důchodů a posunutí odchodu do důchodu, bez znalostí dalších aspektů těchto kroků.

Cíl důchodové reformy je 21,5 let v důchodu. Takže, pokud dobře počítám, mám se teoreticky dožít 85,5 roku. Cožpak já, jsem ženská a statisticky se dožiji víc než muž. Z toho ovšem plyne, že by muži měli odcházet do důchodu dříve, než ženy.

Zřejmě pan ministr hodlá předložit návrh o dožití. Kdo se nedožije, bude potrestán. Nebo odměněn? 10 % z ušetřeného potomkům. Za ty, kdo potomky nemají, by se mohli odměnit ministři.

Z téhle reformy lezou nesmysly že všech stran, je mi líto. Podle statistik se ovšem můžeme těšit na světlé zítřky delšího dožití, kdybychom se měli do toho důchodu doplazit.

https://www.mpsv.cz/mladi

https://zpravy.kurzy.cz/766483-bez-ohledu-na-nedostatek-zamestnancu-cesi-nad-55-let-si-mysli-ze-najit-praci-je-kvuli-veku-problem/

https://www.pharmaprofit.cz/2023/02/02/delka-zivota-se-v-cr-propadla-o-jeden-rok/

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/odchod-do-penze-chce-vlada-navazat-na-vek-doziti-cilem-je-21-5-roku-v-duchodu-6906

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2447481

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz