Hlavní obsah
Názory a úvahy

Udržitelná olympiáda?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Zdá se, že sportovci udržitelnost zrovna nevítaji, obzvláště v oblasti stravování. Stěžují si především na nedostatek bílkovin, tedy masa a vajec.

Článek

Ekologické postele z papíru, které budou následně ekologicky zlikvidovány, doprava elektromobily, či na kolech už jsou jen třešnička na dortu.

Potraviny jsou samozřejmě bio a eko, z místních zdrojů. Teď se tedy narychlo shání maso a vejce pro olympioniky. Ti si stěžují i na kvalitu podávaných pokrmů, zpočátku byl problém i s velikostí porcí.

To vážně nikoho nenapadlo, poradit se s výživovými poradci? Vrcholový sportovec není křehká slečna, píšící teoretické úvahy o udržitelnosti na svém notebooku. Té patrně porce listí, zakápnutá citronovou šťávou, k přežití postačí. Totéž těžko postačí vrcholovým sportovcům.

Člověka hned napadne, jestli Francouzi nechtěli tímto podlým způsobem vyřadit soupeře ze hry. Nejspíš ne, jen nedomysleli všechny důsledky svého ekologického počínání. Není to v této oblasti poprvé, nadšení je někdy víc, než realita.

Stejně tak některé olympijské výpravy nehodlají tolerovat uvaření svých sportovců před sportovním výkonem a bojkotují absenci klimatizace ve jménu udržitelnosti. Přivezou si vlastní.

Ty udržitelné papírové postele zřejmě sportovce netrápí, ale musely prece být také vyrobeny. Tedy zanechaly ekologickou stopu. Stejně tak ji zanechají při likvidaci. Vážně skvost. Bojujeme proti papírovým kelímkům a vynalezneme rovnou postele. Což takhle běžný nábytek poté prodat, nebo rozdat potřebným?

Francouzi se do toho řádně opřeli a moc se to nepovedlo. Olympiáda je obrovská akce a kromě sportovců a jejich týmů se musí počítat i s obrovským náporem diváků a v neposlední řadě i s náročnými celebritami i politiky. Obávám se, že malinké ústupky udržitelnosti, které mají sílu tak akorát někoho naštvat, ne však něco změnit, nedávají smysl. Kromě toho, že bude čím se nabubřele chlubit.

Vždyť ani tu Seinu nedokázali Francouzi řádně vyčistit, takže největší smysluplný ekologický počin jim nevyšel. Možná, kdyby nevěnovali tolik pozornosti nesmyslům, mohli se lépe soustředit na skutečnou ekologii a zachránit Seinu. Škoda.

Na olympiádu navíc nejezdí a nelétají jen sportovci a jejich týmy, ale také diváci a různé různě významné osobnosti. Zajímalo by mě, proč si je nikdo nedovolil obtěžovat nějakou udržitelností, počínaje kvalitou jídla, požadovaným luxusem konče.

Sportovci, olympionici se stali, zdá se, obětí iluze udržitelnosti. Těžko za to někoho chválit, nebo dokonce obdivovat, protože davy, které takovou událost nutně doprovázejí, se žádnému nepohodlí ve jménu udržitelnosti rozhodně nepodrobí. Jen doprava těchto lidí na místo konání je obrovská ekologická zátěž, protože většina lidí se dopraví letadly. V hotelích a jiných ubytovacích zařízeních patrně své hosty nekrmí saláty a zcela jistě nemají nábytek z papíru. Že by se návštěvníci olympiády dopravovali po Paříži na kolech, asi také nehrozí.

Jediná udržitelná možnost je tedy olympiády nepořádat vůbec. Je to však tradice, má i jiný význam a nejde jen o sport. Naštěstí pro ekologii se nekoná každý rok, takže lidstvo snad přežije i když se čas od času nebude chovat přísně ekologicky a udržitelně.

Nač tedy ta fraška na udržitelnost, kterou odnášejí sportovci ve chvíli, kdy mají podávat nejvyšší výkony, zatímco ti, kteří se přijeli (nebo přiletěli) dívat, se žádnému nepohodlí ve jménu vyššího zájmu podrobovat nemusí?

https://www.hrot24.cz/clanek/udrzitelna-kuchyne-nastvala-olympioniky-zelene-blafy-stezuji-si-sportovci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sbrowser#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sbrowser.box

https://www.sport.cz/clanek/olympiada-americka-hvezda-bilesova-zkritizovala-jidlo-na-oh-pry-je-moc-zdrave-5033074

https://echo24.cz/a/Hkw55/svet-zpravy-oh-paris-2024-klimatizace-nebudou-mit-sportovci-udrzitelnosti-uhlikove-stope

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-seinu-kvuli-olympiade-cistili-roky-stacil-jeden-dest-a-je-zase-plna-vykalu-40482015

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz