Hlavní obsah
Sport

Čím víc Francouzka na olympiádě exceluje, tím větší smůla pro Francii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: freepik.com

Sedmnáctiletá gymnastka se ve Francii narodila a vyrůstala, ve Francii i trénuje. S přehledem se kvalifikovala na účast v olympijských hrách. Přesto Francie letos na olympiádě žádné zástupkyně nemá.

Článek

Smutné francouzské gymnastky, které předtím byly tak plné optimismu a sebedůvěry, před bouřlivým pařížským publikem naprosto „vybouchly“. Žádné z nadějí Francie se nepodařilo pro účast na olympiádě kvalifikovat. Francouzský komentátor vysvětlil, že jedna z nich, Marine Boyer, měla těsně před vstupem na stadion v tréninkovém centru opravdu ošklivý pád na bradlech. Silně se udeřila do hlavy a málem odstoupila ze soutěže, nebylo jisté, jestli nemá otřes mozku. Není divu, že celý tým z toho byl rozrušený, sportovkyně si nebyly jisté, jak špatné to s Marinou může být. V rozhovorech si pak postěžovaly, že to velmi ovlivnilo jejich psychiku ve chvíli, kdy se potřebovaly soustředit na nástup do soutěže. Melanie de Jesus dos Santos, která v posledních dvou letech trénovala s hvězdnou Američankou Simone Biles v Texasu, říká s pláčem: „Mám pocit, že všechno, co jsem dělala poslední dva, tři roky, dnes nevyšlo. Mám pocit, že jsem poslední roky pracovala zbytečně.“

Kdo je tedy ta sedmnáctiletá Francouzka, která naopak na olympiádě zatím velmi úspěšně bojuje o medaile?

Kaylia Nemour se během týmové kvalifikace prosadila a získala místo jak v soutěži na bradlech, tak ve víceboji žen. Místo toho, aby se snažila získat medaili pro Francii, se však pokusí získat historicky první medaili v gymnastice pro Alžírsko. (Už na loňském mistrovství světa pro ně získala stříbrnou medaili na bradlech, což byla první světová medaile gymnastky reprezentující africký stát. Je už také mistryní Afriky ve víceboji.) Jak to?

Důvodem je spor mezi Francouzskou gymnastickou federací a Kayliným domovským klubem Avoine Beaumont, kvůli kterému gymnastka, která má dvojí občanství, přijala alžírskou národnost svého otce.

Konflikt začal poté, co Nemour trpěla onemocněním kostí a chrupavek a v roce 2021 musela podstoupit operaci obou kolen. Federace se nechala slyšet, že její problémy jsou zřejmě důsledkem přetrénování v době, kdy její tělo teprve dospívá, a rozhodla se odložit okamžik, kdy se vrátí k soutěžím, přestože její chirurg s plným zápřahem souhlasil. To rozzlobilo její klub Avoine Beaumont, a dlouhý spor skončil až v loňském roce, kdy jí bylo konečně povoleno obléknout si alžírský trikot. Stalo se tak ale teprve po intervenci samotného francouzského ministra sportu, když jí oficiálně dovolil za Alžírsko soutěžit.

Přestože se rozhodla splnit si svůj olympijský sen pod jinou vlajkou, diváci v Bercy Aréně jí po nedělním provedení velmi náročné sestavy na bradlech dopřáli obrovské ovace.„Cítila jsem se nesmírně šťastná, nijak zvlášť jsem to nečekala,“ řekla a dodala, že se v den, kdy její svěží vystoupení nadchlo fanoušky v obou zemích, cítila jako Francouzka i Alžířanka zároveň.

Pokud však v těchto olympijských hrách Francouzka Kaylie Nemour získá medaili, bude to Alžírsko, které se zapíše do historie.

Zdroje:

https://www.nbcchicago.com/paris-2024-summer-olympics/why-kaylia-nemour-competes-for-algeria-instead-of-her-home-country-of-france/3508668/

https://www.africanews.com/2024/07/28/nemour-impresses-at-olympics-too-bad-for-france-shes-switched-to-algeria/

https://www.independent.co.uk/sport/olympics/kaylia-nemour-olympics-bars-france-algeria-africa-b2589683.html

https://www.reddit.com/r/Gymnastics/comments/1eegq1s/team_france_was_shaking_up_just_before_entering/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz