Hlavní obsah
Názory a úvahy

Na Babiše mi nesahejte! Je nám vzorem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Články v různých médiích se předhánějí vykreslit pana Babiše jako tu nejhrůznější a zároveň nejsměšnější figuru současnosti. Také jsem ho dříve vnímala jako ztělesněné zlo, ale změnila jsem názor.

Článek

Na příkladu pana Babiše je totiž krásně vidět, jak si (někteří?) politici, nebo jim ani neříkejme politici, ale zkrátka lidé, kteří se nějakým způsobem dostali k moci, dělají ze svých voličů dobrý den, jak evidentně jim absolutně nejde „o lidi“ (i když se pan Babiš často „lidmi“ zaklíná), ale vždycky jen a jen o sebe.

Když si vzpomenu, jak za éry covidu nejprve „bránil“ zbytečnému omezování lidí, jak tvrdil, že vše bude dobrovolné atd., a poté, co mu odkudsi vysvětlili, že takhle tedy ne a ať kouká mít národ řádně oočkovaný, najednou úplně obrátil a sám inicioval pořádné postrašení veřejnosti, tlak zaměstnavatelů („Budeme přesvědčovat zaměstnavatele, aby své lidi přemluvili, že je to výhoda, když je člověk očkován,“), očkování v obchodních centrech a odměny typu tenisky nebo mobil („takže bysme měli vymyslet, jak půjdeme za nima a nějaký marketing,nějakou akci –a když už tam budou, tak je napícháme!“)… Takové obrácení o 180° je krásně viditelné, a může nás nasměrovat k tomu, abychom si víc všímali takových změn v přístupu jistého druhu politiků i v případech, kdy to takto přímo nebije do očí.

Takoví politici jsou také typickým příkladem, kdy zloděj křičí, chyťte zloděje. „Vlády mlží, lžou a selhávají“ říká pan Babiš, jako by zapomněl, že ne tak dávno byl také on součástí takové vlády. Nebo je možná jen ledabyle upřímný u vědomí, že lidé mají krátkou paměť a uvěří mu teď, že on je jiný. Často se také ohání tím, že ho ostatní nespravedlivě očerňují, aby vzápětí sám posílal do světa výroky jako „… jak to mají v plánu Piráti, co chtějí nejdřív mapovat byty, zdanit přebytečné metry a pak vám tam někoho nastěhovat. Nejlíp nějakého migranta.“

Pan Babiš není ztělesněné zlo. Naopak, jeho existence je pro nás nesmírným darem – on je vzor, ztělesnění mnoha varujících vzorců myšlení, chování a jednání s druhými lidmi. Je jedinečný v tom, že na jeho slovech a konání to všichni vidíme, je to taková zhmotnělá karikatura politika. Karikatura, která nás nemá pobavit, ale upozornit na to, čeho si máme všímat i na jiných lidech, kteří se dostali nebo chtějí dostat k moci. Nedělají něco podobného, jen lépe kamuflovaného?

Děkuji, pane Babiši, že jste.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz