Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč chci mít přeplaceného poslance, ještě lépe přeplacenou poslankyni

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Tak nám zas pan Babiš, majitel politického hnutí a půlky republiky, navrhuje zamrazení platu poslanců. To se bude líbit, lidi závidí. Proč chci, i jako ekonomka, aby poslanci pobírali slušné peníze?

Článek

Platy politiků, respektive poslanců, jsou oblíbené téma. Kupodivu se otázka nadhazuje s blížícími se volbami. Lid miluje ty, kteří bohatým berou a chudým dávají. Je to i tenhle případ?

Už samotný fakt, že zmrazení poslaneckých platů navrhuje oligarcha, který vlastní půl republiky, mediální vliv a celé hnutí ochotných věrných, by měl být červeným praporkem.

Nejsme tak bohatí, abychom si platili levné poslance

Nejprve malá matematika: zvedne-li se výplata jakýchkoliv jiných rozpočtových mezd, byť o tisícovku, má to vzhledem k počtu úředníků, učitelů či důchodců významný dopad do rozpočtu země. Poslanců máme 200, senátorů 81, nárůst platů necelých 300 lidí má do státního rozpočtu dopad pouze symbolický.

Od svého poslance požaduji, aby svým hlasováním o zákonech naplňoval hodnoty strany, za kterou byl zvolen. Aby byl ve svém hlasování odpovědný svému svědomí a voličům, a nikoliv závislý na přízni svého majitele. K tomu slouží i nadstandardní finanční odměna, která mého poslance či poslankyni činí nezávislými na odměnách z jiných zdrojů, například ze zdrojů majitele hnutí, v ještě lepším případě z ruských penězovodů.

Kolik peněz je třeba na uřízení 2 bilionů?

Poslanec rozhoduje o mých právech. O mé bezpečnosti. A taky o rozpočtu. Výdaje státního rozpočtu na rok 2025 jsou 2,3 biliony. To je pro představu přibližně toto číslo:

2 300 000 000 000 Kč

Skutečně považuji za důležité, aby člověk, který se podílí na rozhodování o tak významné částce, nebyl finančně závislý a odpovědný nikomu jinému než vnitřním hodnotám. Poslanec s nízkými příjmy je snadno ovlivnitelný „cukříčky“ od svého majitele.

Kompetentní tým

Volby jsou záležitostí ideovou, emoční, politickou. Poslanec může disponovat znalostmi různé úrovně, k profesionálnímu vykonávání mandátu potřebuje kvalitní tým. S odpovídající kompenzací si je schopen zaplatit výkonné spolupracovníky. Nikoliv jen asistentku na ozdobu nebo ochotného podržtašku.

Trochu mimo poslanecké lavice, ale obdobný princip: aktuální odhalení o náměstkyni bývalého ministra Metnara (ANO), co si ve své funkci pomohla ke 4 mobilům z eráru, je smutným dokladem o motivaci některých lidí k působení ve významných státních funkcích.

I proto chci, aby poslanci dostávali dostatečný plat. Nemluvě o tom, že dnes volby nevyhrávají fakta a ideje, ale peníze. Oligarcha zaplatí volební kampaň komukoliv, hlavně že bude plnit úkoly. Kandidáti klasických stran jsou závislí na rozpočtu strany a vlastních finančních možnostech. Proto považuji za férové, aby k setkávání s vlastními voliči, což je součástí jejich práce, měli si poslanci slušné prostředky.

Snaha o oslabení parlamentu

Babišův útok na platy poslanců není ničím jiným než snahou oslabit sílu parlamentu. Ano, lidu se to bude líbit, oligarcha si rád dosadí ochotné cvičené loutky, co mu dle přání odhlasují cokoliv. Závislost na přízni majitele hnutí je pěkná motivace.

Chceme mít místo parlamentu cirkus plný cvičených opiček? Já tam chci vidět samostatně myslící, sebevědomé osobnosti s vnitřní integritou. Dostatečně odměněné za svoji práci, aby nepotřebovaly pošilhávat po jiných zdrojích.

Pokud namítáte, že u populistických a extremistických hnutí tomu tak stejně není a nebude, nezbývá než dodat: hlavně nezapomeňte volit demokraty. Loutek je tam už teď dost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz