Hlavní obsah
Názory a úvahy

Všichni si přejeme, aby vyhrávala demokracie. Ale fandíme demokratům?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Pstruh (s laskavým svolením k publikaci)

Víme, komu v zápase fandíme?

Nedávno skončené MS v hokeji bylo skvělé v mnoha ohledech. Vítězný český tým často zmiňoval, že významným faktorem jejich úspěchu byla mimořádně strhující podpora českých fanoušků.

Článek

A zpět do reality. Před týdnem jsme nadšeně běželi k volebním urnám, abychom odevzdali hlas těm našim kandidátům. Průzkumy vypadaly docela přijatelně, i když nárůst extremistů a populistů byl poněkud znepokojivý. No co, míváme nízkou účast, volit chodí více proevropští voliči, žádné obavy.

Před nedělní půlnocí přišla studená sprcha a mistrovství světa v politologii. Všichni máme úplně jasno, kdo za to může. Fiala, protože je málo pravicový. Fiala, protože je příliš pravicový. Nerudová, protože byla málo vidět. Nerudová, protože byla moc vidět. Piráti, protože byli moc progresivní. Piráti, protože zestárli a jsou už málo progresivní. Hejtit lidovce je už takový český folklór, hodný zápisu na seznam UNESCO.

Amatérští i profesionální komentátoři vyslovili bambilionkrát tezi, že Pětikoalice se odteď musí chytnout za nos, provést sebekritiku a začít konečně něco dělat. Zaručeně nejlepší komentáře se sice neshodují, co přesně, protože rozpočet se škrtat musí a každé přidávání to holt brzdí, ale to jim nebrání v ostré palbě do demokratických uskupení.

A co my, demokrati? Volili jsme demokratické strany? Nepodlehli jsme náhodou všeobecné uplakané náladě, mocně podporované všemi informačními kanály? Kolikrát jsme více či méně nahlas ve svatém rozhořčení zvolali, tihle jsou pro mě NEVOLITELNÍ! Kolikrát jsme svoje sdělení světu zakončili významným TO RADĚJI NEPŮJDU VOLIT!

Matematika je při volbách proměrně jednoduchá, zato neúprosná. Nejdeš volit? Přispíváš k vítězství opačného spektra, kde jdou voliči nekriticky v jednom šiku. Volíš na protest okrajovou stranu bez šance na překročení potřebného limitu? Ok, je pěkné, že straně dohodíš příspěvek, ale jinak jsi lístkem mohl podpálit táborák a vyšlo by to nastejno. Je úplně fuk, jak svatě a spravedlivě si naše ostentativní nevolení vysvětlíme.

Nešli jste volit demokraty? Tak holt nemůžou vyhrát. Ale my jsme jim to nakonec přes všechny výtky šli hodit? To je pěkné, ale možná jsme svými výtkami otrávili další potenciální voliče. Čím větší dosah, tím víc ukřivděných nevoličů.

Jaksi jsme pro samé stromy přestali vidět les. Vlastně to všichni víme, ale soupeřem demokratických stran byli populisti a extrémisti. Populisti s nesplnitelnými výkřiky. A o extrémistech všichni tak nějak víme, že se vezou na vlně kremelských penězovodů a nedodržují pravidla. Velmi nerovný zápas, nemyslíte?

Kupříkladu venkov, malá města, všechno bylo oblepeno plakáty prokremelských stran už několik měsíců před volbami. Lži, strašení, vytváření fiktivních hrozeb, my vás zachráníme. Člověk, který se politice věnuje jen okrajově, neměl moc možností, než dát hlas těmto zachráncům. Před eurem, před „gríndýlem“, před útokem z vesmíru i před válkou. Samozřejmě zdroj financování plakátů bude odhalen přibližně za čtyři roky a všichni u toho pokrčíme ramey.

A do koho se budeme spravedlivě obouvat? No samozřejmě do Pětikoalice! Úplně si představuji hokejový šampionát v tomto rozpoložení: „Naši“ - demokraté - docela poctivě trénují, hrají podle pravidel, ale přeci jen na každém z nich se dá najít nějaká chyba. Soupeřem je reprezentace Putinlandu, nabušená anaboliky a pravidla si jednou přečetli pro zasmání, jinak jedou zásadně proti nim.

A komu bude fandit český nejspravedlivější fanoušek? No prosím vás, jak by mohl fandit, vždyť tady Tonda má divný účes, Jirka má zmačkaný dres a Miki se vždycky tak nějak blbě usmíval? Pojďme po našich házet plechovky a hlasitě bučet, vždyť jsme objektivní. A spravedliví. A nechytřejší.

A pak překvapení, když vyhrává Putinland.

Mistři!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz