Hlavní obsah
Cestování

A když už budete v Barceloně, určitě si udělejte výlet na „Zubatou horu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Petrlíková

Majestátní katalánské pohoří Montserrat skrývá poklad v podobě benediktinského kláštera.

Kousek od Barcelony leží posvátné místo všech Katalánců, jejich „Zubatá hora“. Že vám to nic neříká? Když vám napovím, že katalánsky se to řekne Montserrat, tak už možná budete vědět.

Článek

Nedávno jsem ZDE psala o výhodách návštěvy Barcelony v předjarním období. Pokud jste se nechali zlákat a plánujete sem cestu, nenechte si Montserrat ujít. Je to nádherné místo a skvělý tip na výlet kousek od Barcelony s klášterem a spoustou možností pro pěší turistiku.

Foto: Markéta Petrlíková

Jednoduchý plánek, jak se dostat po své ose na Montserrat. Opravdu v tom není žádná věda.

V Barceloně najdete spoustu agentur, které pořádají výlety na Montserrat, ale klidně to můžete zvládnout po své ose. Nebojte, bude to zábava. Jestli máte s sebou děti, bude se jim líbit asi hlavně ta cesta. Z Barcelony jezdí každou chvilku vlak. Výhodné je koupit si kombinovanou jízdenku vlak + zubačka + lanovka. Vlak vás totiž doveze jen do vesničky Monistrol na úpatí kopce. Odtud vede několik cest nahoru ke klášteru. Nabízí se samozřejmě výšlap pěšky, turistické stezky tu jsou, i odpočívadla, ale je to makačka s velkým převýšením, takže bych být vámi využila nějakou pohodlnější možnost. Třeba visutou lanovku nebo již zmiňovanou zubačku. Španělé i Katalánci jsou totiž zatížení na lanovky. Jen na tomhle kopci jsou hned čtyři (když do toho započítám i tu zubačku vedoucí od stanice vlaku ke klášteru). Takže jestli je to vaše hobby, budete nadšení.

Foto: Markéta Petrlíková

Opat Oliba – ten který to všechno spískal, když zde v 11. století založil klášter.

Montserrat přitahuje poutníky po tisíce let. Majestátní štíty korunující zvrásněnou sierru skrývají nejposvátnější místo Katalánska - benediktinský klášter Santa María de Montserrat. Podle legendy zde v 9. století v jeskyni Santa Cova našli sošku Panny Marie, kterou tu podle její tmavé barvy přezdívají La Moreneta. Klášter byl založen v 11. století a jeho sláva se rozšířila do celé Evropy. Prošel několika stavebními etapami, z nichž se toho ale moc nezachovalo, protože v 19. století přišla Napoleonova armáda a většinu budov tu vyhodila do vzduchu. Zachovala se pouze část gotické křížové chodby a původní románský vstup. Na rekonstrukci v předmodernistickém slohu se podílel i mladý,tehdy téměř neznámý architekt, Antonio Gaudí, jehož pozdější stavby proslavily Barcelonu po celém světě.

Foto: Markéta Petrlíková

Patronka Katalánska, černá Panna Maria, které se tu něžně přezdívá La Moreneta. Toto samozřejmě není originál, ale suvenýry v místním obchůdku.

Černou madonu ze 12. století, která přitahuje zájem poutníků a která je považována za patronku Katalánska, si můžete prohlédnout zblízka. Je umístěna v komůrce nad hlavním oltářem, na piedestalu zdobeném drahokamy. Dřív se na ní stávaly nekonečné fronty, dnes fronty odpadly, neb je vstup regulován a bohužel i zpoplatněn. Vřele doporučuji zajistit si vstupenku s časovkou předem na internetu, protože jinak se může lehce stát, že na místě už volné lístky nebudou a vy se do baziliky ani k Panně Marii vůbec nedostanete. K turistickým atrakcím patří také koncerty gregoriánské hudby, na kterých vystupuje L´Escolania, nejstarší chlapecký sbor v Evropě. Žije zde asi 80 mnichů, ale nečekejte hluboce duchovní atmosféru. Celý komplex je značně přizpůsoben komerci. Ale i tak je to nevšední zážitek.

Foto: Markéta Petrlíková

Průhledem z nádvoří před klášterem uvidíte v dálce (a ve výšce) tu nejkrkolomnější lanovku s neskutečným převýšením a dech beroucími výhledy.

Samotný klášter leží ve výšce 725 m.n.m., což už samo o sobě slibuje skvělé výhledy a úchvatná panoramata. Ale není to jen klášter, kvůli kterému stojí za to Montserrat navštívit. Je tu i spousta jiných lákadel. Tím hlavním je asi lanovka k nejvyššímu bodu hory Sant Jeroni, která nabízí další porci dech beroucích panoramat a velkou dávku adrenalinu. Není to jen tak obyčejná lanovka. Je to adrenalinová jízda pro odvážné. Už první pohled budí závratě. Trasa lanovky není moc dlouhá, jen nějakých 500 metrů, zato převýšení je obrovské (bezmála 250 metrů) a sklon dosahuje neuvěřitelných 65 %. Tahle atrakce rozhodně stojí za to. V horní stanici je malý výstavní prostor, který seznámí návštěvníky s místním přírodním parkem a geoparkem, a hlavně tu na vás čekají překrásné výhledy na klášter, na pohoří a do celého kraje. Za pěkného počasí spatříte Pyreneje a údajně, když je opravdu výborná viditelnost, tak i ostrov Mallorca (já tedy jezdím na Montserrat poměrně často, ale Mallorcu jsem ještě nikdy neviděla, takže nevím, jestli si autor této informace trochu nevymýšlí, ostatně Španěly a Katalánce je vždycky třeba brát trochu s rezervou, oni rádi přehánějí, takže nesmíte věřit úplně všemu, co řeknou). Nicméně, abych byla korektní, nemohu tuto informaci potvrdit ani vyvrátit.

Foto: Markéta Petrlíková

Celá „sierra“ je protkána dobře značenými turistickými a jinými tematickými cestami.

Montserrat je také cílem mnoha místních i zahraničních vyznavačů pěší turistiky. Nabízí několik dobře značených cest napříč celou „sierrou“. Můžete si třeba projít křížovou cestu, která končí u svatyně Sant Miguel, nebo se nechat vést delší růžencovou cestou, kterou lemují sochy v modernistickém stylu a která vás zavede až k jeskyni Santa Cova (to je ta slavná jeskyně, kde byla nalezena soška Panny Marie). Cesta, která se vine podél svahu hory, vyvolává závratě. Hlavně o víkendu tu potkáte mnoho místních, kteří přinášejí zdejší světici čerstvé květiny. Můžete narazit i na některou z pousteven, které tu vybudovali mniši toužící žít v odloučenosti.

Foto: Markéta Petrlíková

A něco pro gurmány: ochutnávka místních produktů: sýru a medu.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci lokální gastronomie, můžete tu ochutnat místní vína a likéry nebo nejtypičtější zdejší produkty: sýr a med. A nezklamu ani vás, co máte rádi sladkosti. Z výše uvedených surovin se totiž vyrábí zdejší vyhlášený dezert: Mel i mató. I ten tu můžete samozřejmě ochutnat. Nebo tu můžete koupit nějaký „gastrosuvenýr“. Ty já miluju, nepráší se na ně někde na poličce a vždycky se najde někdo, komu udělají radost. A když ne, tak aspoň zbyde víc na vás.

Tak až budete příště v Barceloně, nezapomeňte vyrazit na Zubatou horu, je to zážitek, který rozhodně stojí za to! A když pohladíte Panenku Marii (líbání už po pandemii dovoleno není), ještě vám od cesty splní nějaké to přání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz