Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Bacopa monnieri známá u akvaristů, v tradiční medicíně se hojně využívá na pamět, proti stárnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská

Bacopa monnieri se dobře vyjímá v závěsných květináčích pro své kobercové rozrůstání

Akvaristi možná budou znát Bacopu ze svých akvárií. Rostlina roste v mokřadech a na území jihovýchodní Asie, od Indie až po Vietnam, v Africe. Lidově se ji říká „brahmi“, což je odvozeno od hinduistického boha Brahmy.

Článek

Druhů bakop (bacop) je více a jiné druhy možná znají milovníci rostlin ze svých zahrad a květináčů. Bacopa monnieri není jenom rostlina na okrasu, ale má mnoho příznivých účinků. Česky je rostlina nazývaná Bakopa drobnolistá.

Jedná se o půdokryvnou rostlinu. Po staletí je využívána v ajurvédské medicíně. Nejčastěji se používá na zlepšení paměti, zlepšuje psychické aktivity, zklidňuje mysl a podporuje relaxaci, snižuje úzkost, neklid, čistí krev, působí příznivě při zánětech, je proti senilitě, zpomaluje stárnutí. V tradiční medicíně se používá i při astmatu, epilepsii, proti nespavosti, při impotenci a revmatismu, používá se na podporu růstu vlasů.

Pokud si budete pěstovat rostlinu, můžete si občas uloupnout a sníst lístečky, ale nepotěší vás chuť, jde o hodně hořkou chuť. Mě osobně přijde hořko-kyselá. Užívat ji lze podobě tinktury. U nás se prodává i v podobě kapslí.

Pěstovat ji můžete i doma. Hezky kobercově se rozrůstá, květy má malé, drobné, bílé někdy světle fialové. Potřebuje slunce nebo polostín a hodně, opravdu hodně vody. Vhodné je zalévat pravidelně. Pokud ji chcete pěstovat venku, tak jenom přes jarní/letní sezónu, nesnese teploty pod 0°C. Pokud máte akvárko, můžete si ji zasadit k rybičkám. Množení je možné ze semínek po odkvětu, ale lepší bude řízkování.

Foto: Markéta Rohovská

Bacopa má drobné květy s pěti okvětnými lístky

Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám. Protože ředí krev, tak by se ji měli vyhnout lidé s poruchou srážlivosti krve nebo osoby užívající léky na ředění krve. Může být špatně tolerována jedinci s žaludečními obtížemi a vředy.

______________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz