Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Čeští odborníci radí v Kambodži, jak využít pecky z manga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, Canva

Sušené mango se nezkazí, ale za sušárnami se hromadí pecky. Čeští vědci přichází s technologií, jak je dál využít.

Jedním z největších producentů manga je Kambodža. Ročně vyexportují asi čtyři milion tun. Vyváží se i nasušené, ale co s tou hromadou pecek? Už se nemusí válet na smetišti. S využitím přicházejí vědci z brněnské Mendelovy univerzity.

Článek

Protože během nadprodukce čerstvého manga se i velká část manga zkazila, začali zpracovatelé mango i sušit. Pecky však zůstávají v hromadách na skládkách a jen velmi pomalu se rozkládají. Vědci z brněnské Mendelovy univerzity vymysleli brikety na topení z mangových pecek. Sníží se tím těžba dřeva a využije se přebytečný odpad. Nejdříve odborníci z brněnské fakulty spolupracovali s kolegy z laboratoře biopaliv Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze a započali výzkumem v ČR. Vytvořili palivové brikety, které detailně analyzovali. Materiál má pozitivní vlastnosti: silnou odolnost, vysokou výhřevnost, minimálně uvolňuje dusík a uhlík, má nízký obsah popela. Brikety tohoto materiálu lze využít k spalování v různých typech krbů a kotlů, které fungují na principu spalování dřeva.

V Kambodži se čeští odborníci spojili s firmou Kirirom Food Production, která vyrábí sušené mango. V hlavní sezóně se vyprodukuje až 60 tun pecek. Ty pak hnijí na hromadách a mohou i znečišťovat podzemní vodu nebo jsou pomalu nedokonale spalovány, což silně znečišťuje okolní ovzduší.

„Podle našich výpočtů může podnik ze svých pecek denně vyrobit zhruba 12 tun kvalitního paliva, čímž nahradí více než čtyřicet procent své spotřeby dřeva. Jádra oddělená od pecky lze navíc zpeněžit jako zdroj mangového másla využitelného v potravinářství i kosmetice. Výlisky z jader po oddělení oleje poslouží jako složka do krmných směsí pro dobytek,“ popsal vedoucí projektu Petr Němec.

Čeští odborníci pomohli místním i s výběrem mechanizace pro zpracování pecek. Při procesu vypadne jádro a zbude dřevitá hmota, která se pak za tepla slisuje na brikety.

Odpad nemusí být tedy jen odpadem, ale může být nadále smysluplně využit.

__________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Mango

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz