Hlavní obsah
Rodina a děti

Děti se bojí konce prázdnin. Rostou obavy z nástupu do školy a ze šikany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, SeventyFour, Canva

Začíná škola a mnoho dětí se do školy netěší. Nemyslete si, není to kvůli tomu, že se musí zase učit, ale kvůli spolužákům. Šikana je strašákem.

Článek

I když doba pokročila a o šikaně se neustále mluví, tak bohužel šikany neubývá. Nejspíše se žádná škola nevyhnula šikaně, přestože je vypracovaný metodický pokyn sloužící k prevenci a řešení šikany, jsou i poradenská pracoviště, kam spadá výchovný poradce a metodik prevence.

Česká školní inspekce na jaře 2023 zjistila, že případů šikany je více než před 7 lety, kdy zkušenosti škol zjišťovala naposledy. Sice tento nárůst nemusí jen značit, že opravdu vzrůstá šikana, ale může to ukazovat i na to, že se na šikanu častěji přijde a agresivní chování se řeší.

Nemile mě překvapilo, kolik nyní již mých dospělých známých neradi vzpomínají na školní léta, jelikož nemají příjemné vzpomínky na toto období, protože se potkali se šikanou. Proč často agresoři k sobě stáhnout jiné komplice, kteří by nikdy se šikanou nezačali? Jde o strach nebo mají pocit, že je agresor „něco víc“ a oni jsou rádi v jeho stínu? Pamatuji si, když jsem mluvila již s dospělým klukem z vedlejší třídy, který mi prozradil, že se stydí, jak se choval ke svému kamarádovi, který byl středem šikany ostatních spolužáků a on mu ani nepomohl, a naopak se někdy nechal i svést a přidal se na stranu šikanujících kluků. Po letech mu došlo, co udělal, a nebyl na sebe pyšný, chtěl se i kamarádovi omluvit, napsal mu dopis, ale ten zůstal bez odezvy. Šrám na duši z dětství byl natolik bolestivý, že svému kamarádovi nedokázal odpustit.

I když se se šikanou bojuje, mluví se o ní, neustále tady je a bohužel asi i bude. Šikanu není snadné odhalit. Protože se oběť může obávat ji nahlásit, jindy je potřeba získat důkazy a agresora usvědčit. Proč se však někdo rozhodne ponižovat, shazovat druhé? Šikanu můžeme spatřit i v přírodě u zvířat, kdy k ní nejčastěji dochází, pokud si zvířata vymezují svoje teritorium, svou moc. U nás u lidí je násilník často ten, u kterého byl narušen jeho vývoj kvůli nedostatečné výchově nebo výskytem deprivace v rodině. Agresorem tedy často bývá osoba, která nebyla láskyplně vychovávaná, na kterou nebyl dostatek času anebo si není jista sama sebou.

Když si vzpomenu na svoje školní léta, tak povětšinou hlavní agresorem byli právě takto definovaní lidé. Děti z rozvedené rodiny, hodně často to byly i děti, které sice měly značkové oblečení a dovolené trávily na místech, o kterých se mi může zdát, ale myslím, že se jim nikdy nestalo, že by si večer jen tak sedly s rodiči a jako celá rodina poklidu strávila čas společně a povídala si o všem, co zažili, co je trápí, z čeho mají radost. Nedávno jsem natrefila na šikanu, kde šikanátorem byl kluk, který měl dvě starší sestry, které byly oproti svému bratrovi dominantní a on si zkoušel svoji dominantnost prosadit zase na svém spolužákovi.

Není vůbec jednoduché pracovat se šikanou, protože bránit se proti ní je velmi těžké. Agresoři se někdy nechtějí vzdát své kořisti. V dnešní době již není jen šikana ve třídě, venku, ale i v kyberprostoru, takže oběť nemá klid ani doma za zavřenými dveřmi. U vyřešení šikany je nedílnou součástí i spolupráce rodičů. Především rodičové agresorů nepřispívají tím, pokud své dítě omlouvají nebo se snaží ze svého dítěte udělat oběť. „To by moje dítě nikdy neudělalo!“ ale i dítě může ve svém chování chybovat.

Bohužel se šikanou, a to s drsnou šikanou, se i čím dál častěji setkáváme ve školkách. Proč tento „trend“ narůstá je mi záhadou. Protože u tak malých dětí bych neočekávala surové chování.

Pokud se stane, že někdo vaše dítě označí za agresora, je potřeba zjistit ten důvod, proč se tomu tak děje. Nezapomínejte se svými dětmi mluvit, ptát se na školu, jaký předmět je baví, co tam zažily. Ptejte se na jejich kamarády. Všímejte si, jestli se jejich chování nemění, zda nejsou uzavřenější. Pokud máte podezření, že by se vaše dítě mohlo stát obětí, co nejdříve jednejte. Potkejte se s učitelem, s výchovným poradcem, aby se situace mohla co nejdříve vyřešit.

Přeji všem, aby se nemuseli potkat se šikanou, aby se stalo, že by ze světa vymizela. A pokud nevymizí, aby se oběti nebáli ozvat a brzo své protivníky porazili a tento negativní zážitek neovlivnil jejich budoucnost.

Anketa

Potkali jste se šikanou?
Ano, bohužel jsem byl šikanován
66,7 %
Ne, šikanu jsem nezažil ani ve svém okolí
29 %
Byl jsem sám agresorem
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 138 čtenářů.

____________

Zdroj: Vlastní zkušenosti a zkušenosti přátel

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz