Hlavní obsah
Rodina a děti

Ty máš tu moc ovlivnit budoucnost dítěte žijícího v dětském domově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, Dim Hou, Pixabay

I v dospívání potřebujeme člověka, na kterého se můžeme obrátit

Pro děti z dětských domovů není jednoduché vstoupit do dospělého života, proto je tu pro ně výborný projekt, který může zajistit šťastný život mladého člověka - projekt Patron, kterému sama velmi věřím.

Článek

Na světě je mnoho lidí, kteří to nemají v životě jednoduché a potřebují pomoct. Způsobů, jak pomoci a komu je mnoho. Já bych vám ráda představila projekt Patron.

Už v Harrym Potterovi zaznělo kouzlo expecto patronum. Při tomto kouzlu se z hůlky objeví patron – tedy ochránce v podobě zvířete, které mělo zahnat mozkomory. I vy se takovým patronem můžete stát.

Vstup do dospělosti není jednoduchý, člověk se musí osamostatnit, najít si práci, vést svoji domácnost. Možná vám to přijde jednoduché a banální. Většina dětí má vzor rodiny, má rodiče či jiné příbuzné, kteří pomáhají s životem dospělého, aniž bychom si to naplno uvědomovali. V naší republice je však přes 6,5 tisíce dětí v různých zařízeních ústavní výchovy. Jak Petr Soják supervizor projektu Patron uvedl v Dobrém ránu ČT: „Vychovatelé jsou prodlouženou rukou státu, zabezpečí prostor, kde žijí (děti), pomáhají materiálně, doprovází a svým způsobem vychovávají, ten proces přechodu je důležitý a ve chvíli, kdy skončí, vychovatele už nevidí.“ V projektu Patron se můžete stát patronem. Patron je průvodce do dospělosti, pomáhá dětem z dětských domovů do vstupu životní reality.

Patron nemá za úkol nahradit sponzora ani rodiče, ale nabízí svůj čas a životní zkušenosti. Působí jako inspirativní příklad, pozitivní vzor, vede každodenními činnostmi a pomáhá k úspěšnému osamostatnění – shánění bydlení, hledání práce a vybudování vztahu. Patron nebo patronka tvoří pevný bod, o který se mohou mladí dospělí po odchodu z dětského domova opřít.

Dospívající chlapci a dívky jsou po odchodu z dětského domova na většinu věcí sami, a proto je pro ně důležité vědět, že mohou někomu věřit, mají se na koho se obrátit.

Abyste se mohli stát patronem, musíte splnit několik podmínek, a to být starší 30 let, mít vlastní rodinu nebo zkušenosti z práce s dětmi či dospívajícími, musíte mít volný čas, který můžete věnovat. Cesta patrona začíná informační schůzkou, vstupní pohovorem, školením, seznamovacích kurzem a pokračuje individuálním scházením, kdy se potkáváte jednou za měsíc na 2 až 3 hodiny. Prvně se potkáváte v dětském domově a po odchodu z domova se stává patron oporou v prvních krůčcích dospěláckého života. Supervize se konají 4× ročně a jedná se o skupinové schůzky patronů se supervizorem. Díky těmto schůzkám se učíte zvládat určité situace nebo se jen podělíte o vlastní zkušenosti.

Kdo se nechce stát patronem, ale myšlenka se mu líbí, může projekt podpořit i finančně. Peníze pomáhají k tomu, aby se patron stal patronem - přispívá se na jejich proškolení, jejich proškolení, jak s dětmi pracovat, vzdělávací materiály.

Až 400 mladých lidí ročně odchází z dětských domovů, více než polovina se potýká s osamostatněním, vy jim s tím můžete pomoct, protože svět mimo dětský domov má zcela jiná pravidla, než na co byli zvyklí. Patron je dospělý kamarád, o kterého se děti mohou opřít, jde o spolehlivého člověka, který zůstává a pomáhá jim s jejich budoucností.

Zdroj: https://ipatron.cz/

Anketa

Znáte projekt Patron?
Ano znám
12,4 %
Ne neznám
85,8 %
Ano, sám/sama jsem patronem/patronkou
1,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 113 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz