Hlavní obsah
Lidé a společnost

Intersexualita - ani muž, ani žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, Canva

České právo zná dvě pohlaví: muž a žena. Jenomže i tak se člověk nemusí narodit výhradně jako muž nebo žena. A nejde jenom o rozhodnutí, jak se člověk cítí, ale jak se doopravdy narodí. O intersexualitě se moc nemluví.

Článek

Zda se narodí kluk, nebo holka, se rozhoduje v době oplození vajíčka spermií. Vajíčka mají v dědičné informaci pouze chromozom X, kdežto některé spermie nesou informaci pohlavního chromozomu X a jiné zase chromozom Y. Pokud se vajíčko spojí se spermií s chromozomy X, narodí se žena, pokud to bude spermie s chromozomem Y, bude to chlapec. Zdá se to být jasné, ale i tak bývají výjimky a na svět přijde novorozenec, který vykazuje směsici tělesných znaků, dle kterých není možno jednoznačně rozhodnout, jestli se jedná o ženu nebo muže.

Jako intersexuálové (dříve označováno jako hermafrodit, což je nepřesné) se označují lidé, jejichž vnitřní nebo vnější orgány jsou odlišné od těch typicky ženských nebo mužských. Mohou míti navenek pohlavní orgány jednoho pohlaví, ale orgány vnitřní mohou být opačného pohlaví. Podle Organizace spojených národů postihuje až 1,7 procenta obyvatelstva celého světa tento jev.

V Belgii se tato problematika řeší od přiznání belgické modelky Hanny Gaby Odiel, že je intersexuálka. V Německu se tento pojem dostal do podvědomí až díky žene, které chromozomový test potvrdil, že dotyčná osoba není ani ženou, ani mužem.

Německý parlament schválil zákon a již se u nich uznává třetí pohlaví. Třetí pohlaví je tam označováno jako divers - v překladu různé. Vše musí doložit lékař. Německý Svaz gayů a lesbiček celou věc kritizuje, podle nich pohlaví prý neurčují jen fyzické příznaky, ale také sociální a psychické. Já osobně jsem nakloněna k tomu, že pohlaví je dané přírodou - tedy muž, žena a ve výjimečných případech i třetí intersexuál.

Pohlaví člověka určují tři základní biologické faktory: pohlavní chromozomy, hormony a pohlavní orgány. Pokud je nesouhlas mezi jednotlivými typy pohlaví, dochází k tzv. intersexualitě. U novorozence se rozděluje pohlaví dle vzhledu vnějších genitálií a intersexualita tak nemusí být hned rozpoznána.

Intersexualita není výmysl jedince, ale biologická odchylka, je to takový mezistupeň mezi mužem a ženou. Nepleťte si to s transsexuály, transsexuálové mají biologické pohlaví jasné, ale psychologicky cítí, že patří k opačnému pohlaví.

Nejedná se ani o žádnou novinku, intersexuálové se rodili i dávných dobách, dokonce již v době antiky. Už u malých dětí lékaři rozhodnou, které pohlaví je dominantnější (ale ani to není pravidlem, že musí být jedno dominantnější) a dítě operují, aby vykazovalo již jen jeden tip pohlaví. To může přinášet úskalí v pozdějším věku, kdy se tito lidé cítí jinak, často ani neví, že byli intersexuálové a ve svém životě tápou.

I když je intersexualita lékařsky známá už stovky let, do povědomí lidí se moc nedostává a jsou vůči ní stále předsudky. Přitom, jak jsem se zmínila, nejde o rozhodnutí jednotlivce, ale o biologický jev. V novém filmu Úsvit se prolíná téma intersexuality. Takže možná se o tomto jevu lidé dozví, i když předsudky zůstanou asi i nadále.

___________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz