Hlavní obsah
Zdraví

Plasty jsou všude: ostravští vědci našli přítomnost mikroplastů i v plodové vodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Viktoria Matrosova, Pexels

Plasty už jsou všude, vědci je objevili i v plodové vodě, nyní budou zkoumat, zda jsou škodlivé.

Výzkumníci z Vysoké školy Báňské ve spolupráci s Ostravskou fakultní nemocnicí jako první na světě zkoumali přítomnost mikroplastů v plodové vodě a placentě. Zjistili, že většina dětí se „koupe“ v mikroplastech.

Článek

Mikroplasty označujeme drobné plasty o velikosti 100 nanometrů do 5 mm. Aktuální vliv na lidské zdraví zatím není úplně jasný. Je možné, že mikroplasty mají negativní účinky, protože často obsahují různé látky pro zvyšování stability, snižování hořlavosti a další chemikálie. Studie naznačují, že kontaminace mikroplasty může u některých živočišných druhů vést k problémům s reprodukcí.

Ostravští vědci se jako první na světě věnovali výzkumu mikroplastů v plodové vodě a placentě. Vzorky byly odebrány deseti ženám, u kterých byl odebrán vzorek jak z plodové vody, tak i z placenty. Byly vybrány ženy, u nichž došlo k předčasnému odtoku plodové vody. Profesorka Jana Kukučová z Fakulty materiálově technologické Vysoké školy báňské uvádí, že dle literatury u těchto žen existuje vyšší pravděpodobnost, že k úniku plodové vody mohlo dojít vlivem životního prostředí, například škodlivým ovzduším.

Lékaři plodovou vodu považují za maximálně ochranou látku pro vyvíjející se dítě, za ideální prostředí a nyní vědci zjistili, že i do takovéhoto specifického uzavřeného prostředí se dostaly mikroplasty. Přítomnost mikroplastů se potvrdil u 9 žen z 10 testovaných. Větší množství části bylo v placentě než v plodové vodě.

Nejčastějším materiálem byl polyetylen, který se hojně používá jak ve farmaceutickém, chemickém, potravinářském, tak i v kosmetickém průmyslu. Jedná se o netoxický materiál.

Vědci chtějí i nadále pokračovat ve výzkumu, chtějí odebrat další vzorky od více žen, avšak i přes zatím malý počet testovaných jde o důkaz, že v plodové vodě a placentě se mikroplasty nachází. V dalším bádání se chtějí věnovat, zda mikroplasty ovlivňují průběh těhotenství a jaký mají vliv na vývoj plodu.

______________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz