Hlavní obsah
Jídlo a pití

U dětí je hitem drahý nápoj Prime, jeho energetická varianta je pro děti škodlivá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, Canva

Youtubeři Logan Paul a KSI dříve stáli naproti sobě v ringu, nyní spolupracují na vlastní značce Prime a prodávají nápoje. Mezi dětma je nápoj Prime hitem. Když jsem viděla, za jakou cenu se tento nápoj prodává, překvapilo mě, že se ho někdo koupí.

Článek

Na internetu jsem našla, že se cena za 0,5 l nápoje pohybuje v rozmezí 99 – 199 Kč. Musím uznat láhve mají krásně barevný a jistě zaujmou, ale jakou to má chuť a co obsahuje, že se cena pohybuje tak vysoko? Cena je dána hlavně tím, že ji vymysleli youtubeři a další o něm natáčí videa a je hojně propagován na internetu, protože obsahově nemá nic speciálního, že by musel být tak drahý. Já videa youtuberů nesleduji a informace, že existuje tento „super“ nápoj mě minula. Takže, až když si ji koupil od známých syn, protože si ji kupují všechny děti v jeho okolí, tak jsem zjistila, že něco takového na trhu je (naštěstí říkal, že to chtěl jen vyzkoušet a už nemá touho si to znovu kupovat, no při té ceně se ani nedivím).

Limonády Prime můžete najít ve dvou variantách, a to hydration a energy drink. Oba drinky nemají obsahovat přidaný cukr. Dostala jsem ochutnat drink Prime Hydration Ice Pop, když neobsahuje cukr, tak proč je tak sladký? Pro mě je to neskutečně sladká chuť, má jít o osvěžující nápoj, já teda naopak mám po něm žízeň. Přidaný cukr neobsahuje, ale obsahuje umělá sladidla, a to sukralózu a acesulfam K. Sukralosa bývá označována jako E955 je 600 krát sladší než běžný cukr, takže tu hodně sladkou chuť už chápu. Druhá látka acesulfam K označovaný jako E950 je „jen“ 200 krát sladší než cukr. I když je sladší, přitom jeho chuť je i mírně nahořklá a musí se tedy kombinovat s jinými sladidly. Bezpečnost této látky je diskutabilní, Acesulfam K se v lidském těle nevstřebává a je vylučován v moči. Bylo provedeno několik studií a většina vědců se klaní k názoru, že látka v malým množství je bezpečná. Přijatelná denní dávka je 0–15 mg/kg tělesné hmotnosti. Na stránkách Fér potravina je tato látka označena na skóre škodlivosti 4 (přísada, která je v podezření jako příčina alergií, hyperaktivity).

Nápoj obsahuje filtrovanou vodu, kokosovou vodu, kyselinu citrónovou E330, minerální sůl (fosforečnan draselný E440(iii), zmíněná sladidla, aminokyseliny (L-isoleucin, L-leucin E641, L-valin), vitamín E, vitamín A, vitamín B-6, vitamín B-12, Směs BCAA: 250mg (L-isoleucin, L-leucin E641, L-valin). Nutriční terapeut Mgr. Jan Stuparič u neenergetické varianty hydration nevidí z pohledu sportovní výživy žádný smysl (proč ho teda ti bývalí boxeři tak propagují?) a pro každodenní pití to též není vhodná volba.

Tuto limonádu vymysleli sportovci a propagují ji jako vhodnou při sportu, kolik dětí si ji koupí a otevřou si ji u sledování youtuberů, nebo ji pijí po či během sportu?

Prime je také ve variantě Energy, která už vůbec není vhodná pro děti. Bohužel častěji vidím v rukách dětí ve věku 10–12 let energy drinky. Prime Energy má být zase bez přidaného cukru, ale obsahuje 200 g kofeinu. Děti by neměly přijmout víc než 3 mg kofeinu na kg hmotnosti denně. Na školách ve Velké Británii nebo Austrálii byl PRIME zakázán. Pediatři varují, před zdravotními účinky na děti, jako jsou srdeční problémy, úzkosti anebo zažívací problémy. Energetický nápoj může prudce zvýšit tlak nebo přispět k selhání ledvin. Ovlivnit může i psychiku a u dětí mohou vyvolat deprese, nervozitu, navodit nekvalitní spánek.

Výrobci sice uvádí, že nápoj není vhodný pro osoby mladší 18 let. Bohužel hojná propagace influencerů a youtuberů v mládeži vyvolává touho po tomto nápoji a jak si ji koupí jeden, postupně ji chtějí ochutnat i další. Hydration a energy mají velmi podobnou etiketu.

________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Premier Energy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz