Hlavní obsah
Zdraví

Vedro a uzamčené auto je smrtelná kombinace, která každoročně vede k tragédii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, EnriqueZavaleta, Pixabay

V letním sluníčku se interiér auta může ohřát až na 70 °C. Každý rok se setkáváme s tragickými událostmi, kdy dítě nebo pes zemře v důsledku přehřátí v uzavřeném voze.

Článek

Rok co rok se dočítáme o tom, že nemáme nechávat psa nebo děti v autě. Přesto se každý rok setkáváme s tragickými událostmi, kdy dítě nebo pes zemře v důsledku přehřátí v uzavřeném voze.

Každý 10. den zemře ve světe jedno dítě kvůli uvěznění v přehřátém autě. (1) Nikdy neponechávejte dítě, psa ani jiného živého tvora uzavřeného v autě. Můžete se vám zdát, že odcházíte jen na malou chvíli, ale skutečnost může být jiná. Můžete totiž potkat svého známého a ztratíte se v rozhovoru, v obchodě se vytvoří delší řada, než jste očekávali, nebo (což nikomu nepřejeme) se vám může udělat špatně vy třeba zkolabujete a neštěstí se může odehrát mezitím i v autě.

V letním sluníčku se interiér auta může ohřát až na 70 °C. ÚAMK udělal test, - zaparkovali auto na otevřené asfaltové ploše. Do auta také vložili potraviny – šunku, rohlík, zeleninu, čokoládu, bramborový salát, pohárek vody. Figurant vydržel v autě 20 minut. Figurant vystoupil z vozidla při teplotě 59 °C, byl dehydratovaný, točila se mu hlava, byl malátný a unavený. Potraviny byly nepoživatelné. Nikdy nenechávejte léky v autě, jelikož můžou při vyšší teplotě ztratit svou účinnost. Nákup v autě také není bezpečný (parfém může vybouchnout, v jídle se může objevit salmonela nebo jiné škodliviny). (1)

Jak poskytnout první pomoc při přehřátí a úpalu?

Osobu přeneste do chladnějšího a větraného prostoru. Monitorujte jeho stav vědomí, dýchání, oběh krve – pokud zaznamenáte jakýkoliv problém se základními životními funkcemi, okamžitě volejte tísňovou linku 155. Pokud osoba vnímá, komunikuje, nezvrací – ochlazujte tělo vlažnou vodou.

Chlazení by mělo probíhat vždy vlažnou vodou, protože studená voda reflexně zúží cévy v kůži, a to způsobí centralizaci krevního oběhu do „hlavních orgánu“ a tím zpomalí proces ochlazování.

Pít byste měli vlažné tekutiny, protože studená voda tělo neochladí tak jako vlažná voda, protože sliznice žaludku reaguje na studený nápoj tak, že ho musí zahřát. Vlažný nápoj se rychleji vstřebává, tím rychleji vzniká pot. (2)

U psů probíhá první pomoc obdobně jako u člověka – psa je potřeba účinně ochladit. Psa je potřeba zabalit do mokrých ručníků nebo postříkat chladnou vodou. Psa nedávejte najednou do ledové vody, protože by vlivem velkého teplotního rozdílu mohlo dojít k šokové reakci organismu. Vodu nabízejte po menších dávkách, opět nepoužívejte ledovou vodu. Psa dopravte co nejrychleji k veterináři. (3)

Ve vozidle se teplota rychle stoupá, takže nikdy nenechávejte nikoho v autě bez dohledu, i kdybyste si mysleli, že jdete jenom něco rychle vyzvednout.

_______________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz