Hlavní obsah
Cestování

Jaké zvolit cestičky, když má jeden dětičky. Rozhledna Chlum u Plzně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Zvolánková

Výhled z rozhledny Chlum u Plzně.

Nevadí vám ani vašim ratolestem cesta do kopce a pár těch schodů, pokud víte, že odměnou vám bude kromě dobrého pocitu také krásný výhled? Vyrazte na Chlum.

Článek

Chlum je nejspíš tou nejznámější rozhlednou na Plzeňsku. Najdete ji na 416 m. n. m. vysokém stejnojmenném kopci nedaleko Doubravky (Bukovce, Újezdu). Vyhlídková věž je vysoká 25 m a na její vrchol vede 122 kamenných schodů. Od roku 2001 je rozhledna památkově chráněným objektem. Na místě je stánek s občerstvením a pískoviště s erárními hračkami. Na fotkách návštěvníků na serverech s mapami je vidět i skluzavka, ale nám bylo řečeno, že ta tam nikdy nebyla. Nicméně kdo půjde od kapličky ze Zábělské, tak nemine bílou houpačku.

Na Chlum se dostanete ideálně po turistických značkách, a to hned několika možnými způsoby. Nejdelší cesta vede z Košutky kolem Boleveckých rybníků (cca 6 km), další možnost je z Bílé hory (cca 3 km), popř. z Doubravky (cca 1,5 km, začíná na konečné trolejbusu č. 16 v Zábělské). Pokud chcete kratší verzi a máte auto, lze zaparkovat mezi rodinnými domky v ulici Svatojirská (sjezd ze Zábělské u kapličky) a čeká vás už jen 1 km po zpevněné lesní cestě vhodné i pro kočárky.

Rozhledna sice zdaleka není zrekonstruovaná a prachovku neviděla možná už od svého založení v roce 1929, nicméně Klub českých turistů Bolevec se přesto snaží o příjemnou atmosféru. Pod Chlumem si lze dát něco dobrého a posedět, otevřeno bývá každý den (časy lze dohledat na FB), vstupné je pro dospělého 25 Kč. Výhledy jsou navíc k nezaplacení. Když má člověk štěstí, tak kromě celé Plzně nebo Radyně je vidět i na vrcholky Šumavy či Českého lesa.

Šušká se, že je v plánu velká rekonstrukce, výstavba nové chaty a restaurace. I teď má ale cihlová dáma své kouzlo. Tak ho jděte objevit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz