Hlavní obsah
Věda

Rozvázanej jazyk aneb Jak je to s těma hranolkama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Zvolánková

Hranolky

A už je to tady zase. Obsluha se zeptá, jakou chcete přílohu a vy s vidinou smažené dobroty začnete tvořit větu typu: Dám si to s…načež se mnozí na okamžik zamyslíte nad správným tvarem slova hranolky v jiném než v 1. pádě čísla množného.

Článek

Před změnami v Pravidlech českého pravopisu

Ono už 1. pád čísla množného v případě slova hranolky mate tělem, neboť většina lidí si jej spojí s ženským rodem. Říkáme si tedy, že se jedná o hranolky - ženy, a tedy pokud něco podnikáme se ženami, pak analogicky také s hranolkami. Podívejme se však nejen na tvar slova, ale na tvar samotné pochutiny, neboť smažená laskomina není nic jiného, než brambora nakrájená ve formě malých hranolů - hranolků. Potom nám dojde, že v 1. pádě množného čísla nejde o rod ženský, nýbrž o ten mužský neživotný podle vzoru hrad. A stejně tak, jako bychom řekli, že nás baví pohled na krajinu s hrady, láká nás jíst smažák s hranolky.

Po změně v Pravidlech českého pravopisu

Dne 15. 2. 2023 byla na internetové jazykové příručce k do té doby jediné akceptovatelné verzi (mužský rod) přidána i varianta slova hranolka (ženský rod), neboť jazykový úzus změnu vyžadoval. Nově se tedy nemůžete splést, neboť jsou obě varianty správné.

Ještě existuje jedna volba, ne ideální, protože nespisovná, ovšem pokud netrváme na korektnosti a o přidání ženské varianty mezi spisovné verze dosud nevíme, může nás zachránit. Jedná se o tvar „hranolkama“, neboť stejně jako bychom použili tvar „ženama“, použili bychom tvar „hradama“, proto ať už si jsme nebo nejsme jisti jmennou kategorií rodu, obecná čeština nás jistí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz