Hlavní obsah
Lidé a společnost

Chtějí vládnout USA: Republikánská kamikaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Chris Christie roku 2022

Někteří lidé kandidují na politické funkce kvůli moci. Jiní kvůli penězům. A dnes probíraný politik kandiduje z kompletní nechuti ke svému stranickému kolegovi.

Článek

Americké prezidentské volby se neúprosně blíží. I když se s největší pravděpodobností bude opakovat souboj z roku 2020 s úplně stejnými kandidáty tak dle mého názoru stojí za pozornost také ostatní kandidáti na prezidentskou funkci. Někteří jsou plně seriózní a další vypadají jakoby vylezli z cirkusu. Dnes je na řadě Christ Christie, který si sám není jistý proč stále kandiduje.

Syn New Jersey

Chris Christie se narodil roku 1962 v New Jersey. S tímto státem také spojil celý svůj život. Studoval zde základní i střední školu, na které také poprvé začal přemýšlet o politice. Jeho rodiče byli podporovatelé různých politických stran, což sám Christie dodnes prohlašuje za doživotní výhodu, když jedná se svými politickými oponenty. Christie od mlada spíše tíhl k více konzervativní Republikánské straně, kterou také podporoval jeho otec. Ve své životní kariéře se zaměřil na právo a ve 25 letech se stal členem právní firmy Dughi, Hewit & Palatucci.

V právu si rychle vytvořil kvalitní reputaci, ale politika ho nadále táhla. Pravdou je, že jeho první zkušenosti nebyly zrovna úspěšné. Poprvé se podílel na politické kampani během roku 1992, když republikánský prezident George Bush starší prohrál boj o znovuzvolení. Christie si dokázal během kampaně i přes její porážku získat mnoho vlivných kontaktů a rok později se neúspěšně pokusil o kandidaturu do sněmovny reprezentantů. Rozhodl se tedy zaměřit na místní politiku uvnitř New Jersey, kde nadále posiloval svou dobrou pověst. To se vyplatilo, když se nový republikánský prezident Bush mladší rozhodoval nad volbou nového hlavním prokurátorem tohoto státu. Christie byl prezidentem do funkce jmenován roku 2002.

Christie se ve funkci rozhodně nenudil. Jeho úřad celkově vedl více než 130 případů ve věci stíhání politické korupce. Dotekl se všech úrovních vlády v New Jersey. Co je opravdu obdivuhodné je, že nikdy žádný případ neprohrál. Tím si také zajistil místo v poradním výboru generálního prokurátora ve Washingtonu. S těmito úspěchy se rozhodl kandidovat na guvernéra (de facto státního prezidenta).Přes to, že má na svojí stranu dost liberální názory dokázal vyhrát jak stranické primárky tak samotné volby. Chris Christie byl 19. ledna 2010 uveden do funkce 55. guvernéra státu New Jersey.

V úřadu se zaměřil především na otázky rozpočtové odpovědnosti, důchodové a zdravotní reformy, reformy školství a drogové krize, která tehdy trápila jeho stát i celou zemi. Stál také v čele reakce svého státu na mohutnou bouři Sandy, po které vedl program obnovy infrastruktury a veřejných škol ve státě. Udržoval si vysokou oblíbenost ve státě i ve zbytku USA. V roce 2014 byl dokonce zvolen předsedou Republikánské a později také do výkonného výboru Národní asociace guvernérů. Ale Christie měl vyšší ambice. Chtěl a dodnes chce být prezidentem USA.

Kampaně dnešní a minulé

Poprvé o kandidatuře Christie pravděpodobně vážně uvažoval už v roce 2012. Rozhodl se však raději zaměřit na znovuzvolení do funkce guvernéra a v prezidentském závodě podpořil republikánského kandidáta Mitta Romneyho. Christie byl v té době silně kritizován svými spolustraníky za to, že aktivně spolupracoval s a chválil demokratického prezidenta Obamu za pomoc s následky bouře Sandy. To byla ukázka rostoucí nechuti velké části republikánské strany vůči jakýmkoliv kompromisům s demokraty, která naplno vypukla o čtyři roky poději.

Roku 2016 už se Christie cítil daleko více připraven a vrhl se do boje o republikánskou nominaci. V té sice neměl veliké volební úspěchy, ale zapsal se do paměti mnohých svými tvrdými vystoupeními v debatách. Jeho tvrdý útok na senátora Marca Rubia byl považován za jeden z hlavních důvodů pro kolaps senátorovi podpory. Eventuální vítěz republikánských primárek, Donald J. Trump, zvažoval Christieho jako možného kandidáta na viceprezidenta. Tehdy však vypukl skandál Bridgegate, který poškodil Christieho reputaci a Trump raději určil za svého spolu-kandidáta Mika Pence.

Christie platil během Trumpova prezidentství za jednoho z hlavních prezidentových stranických kritiků. Za to mohli jak neshody na politických otázkách, tak neochota Trumpa jmenovat Christieho svým generálním prokurátorem. Přes tyto spory podpořil Christie Trumpa v jeho boji o znovuzvolení, ale odmítl se připojit k jeho právní kampani proti legitimním výsledkům voleb. Když se v roce 2022 začalo ukazovat, že Trump má velkou šanci být znovu svou stranou nominován, Christie začal zvažovat nový politický gambit.

Svoji kampaň ohlásil Christie 6. června 2023 a nijak se netajil svým hlavním cílem. Od začátku především útočil na Trumpa a chtěl zopakovat svoje vítězství nad Marcem Rubiem. To, že neměl příliš velké šance na získání nominace mu vyneslo přezdívku „kamikaze Christie“, po sebevražedných japonských pilotech z 2. světové války. Během kampaně se Christie také nebál útočit na další z kandidátů, kteří nebyli ochotni dostatečně napadnout Trumpa a to i přes to, že proti němu kandidují. V kampani se také snaží bránit staré republikánské pozice a silně podporuje větší vojenské dodávky na Ukrajinu a podporu Izraele.

Jaké má šance?

Na první pohled se může zdát, že Christie vůbec nechce být zvolen. Rétorika kamikaze by tomu určitě nasvědčovala. Problém je, že Christie nedostal svoji šanci. Trump se zatím nezúčastnil žádné z debat republikánských kandidátů, kde by mu Christie mohl zasadit svoji slibovanou ránu. Do toho se Christie rozhodl vést aktivní kampaň v několika státech, kde utrácí vysoké peníze. Z toho se zdá, že Christie stále touží po prezidentství a rozhodl se vést opravdovou kampaň.

Bohužel pro něj se zdá, že ve straně po něm není velká poptávka. Průzkumy ukazují, že ho v oblibě nemá více než polovina spolu-straníků, což je nejhorší výsledek ze všech republikánských kandidátů. Svůj hlas by mu podle průzkumů odevzdalo kolem 3% republikánů a v některých státech nemá dost dobrovolníků na vedení aktivní kampaně. Stále má dost podpory na to, aby se mohl účastnit prezidentských debat, kde je často jedním z nejlepších řečníků. Ale k vítězství s největší pravděpodobností cestu nemá.

Co může Chris Christie udělat? Ironií je, že ukončení kandidatury by pro něj mohlo být právě teď ideální. Jeho voliči Trumpa téměř určitě volit nebudou a v některých státech by mohli být důležití pro konečné výsledky. Pokud Christie dokáže spolknout svou hrdost mohl by stále hrát významnou roli a zavděčit se jednomu ze svých spolu-kandidátů. Samostatná kandidatura, ale opravdu ztratila smysl, když se Trump neukázal na debatním poli. Pro politického veterána z New Jersey nemusí být politických dnů konec, ale měl by si vybrat bitvy, které dokáže vyhrát.

Zdroje:

Průzkumy v republikánské primárce:

Oblíbenost Christa Christieho ve straně a v USA:

Kampaňová stránka kandidáta:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz