Hlavní obsah
Krása a fitness

Chcete zhubnout? Zbavte se strachu z diety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Depositphotos

Všichni víme nebo tušíme, co máme jíst, abychom zhubli. O rozumném stravování máme dobrý přehled, potvrzují i průzkumy. My prostě neselháváme v dietách kvůli tomu, že čokoládu nebo tlačenku sníme omylem. Přesto si je dáme a co víc i opakovaně.

Článek

Proč? Protože děláme jednu zásadní chybu, kterou můžeme odstranit.

Hubnutí je hlavně o schopnosti připravit se na nepohodlí. Dieta je totiž fakt bolestivá (zvlášť u hodně obézních lidí). A z takového nepohodlí máme strach. Bojíme se, že budeme muset snášet nepříjemné pocity. Bojíme se taky, že to bude napořád, případně, že to sice chvilku zvládneme vydržet, ale potom zase přibereme. Takové strachy jsou ale hodně silné, ačkoliv nám to tak nemusí připadat.

A nejhorší na tom je, že je ten strach naprosto oprávněný. Když chci být zcela upřímný, a to ke svým klientům chci, dieta (a mluvím o každé funkční redukční dietě), představuje výrazný zásah do života naprosté většiny lidí s obezitou. Ano, bolí, je nepohodlná a může vyvolávat nepříjemné pocity.

A teď pozor!

Nám nevadí ani tak ten samotný fakt, že nám někdo doporučí (nebo nařídí), že se musíme trochu nebo hodně omezovat v tom, co máme rádi, například v jídle. Bojíme se toho, že právě kvůli omezování dietu nezvládneme. Bojíme se, že nám bude chybět, co máme rádi, že svět bude ještě ošklivější, když si ho nezkrášlíme svým oblíbeným „hříchem“, tedy (nadměrným) jídlem.

Jako terapeuti děláme vše možné i nemožné, abychom redukovali nepříjemné pocity klientů. Mluvíme s nimi, nasloucháme, vysvětlujeme, sdílíme, povzbuzujeme a zase nasloucháme a zase sdílíme. Ale představa, že existuje dieta, která nijak nezasáhne do našeho života, a při tom bude fungovat, je vyloženě absurdní. U většiny obézních lidí je to naprosto vyloučené.

Většina z nás se strachu vyhýbá v každé životní situaci. Nechceme ho prostě zažívat. Proč taky? Snažíme se eliminovat stavy, které by mohly vyvolat strach, obavy, a vůbec nepříjemné pocity. Psychologická teorie říká, že tohle vyhýbavé chování vede ke zintenzivnění právě těchto nežádoucích pocitů. Tedy, čím déle se vyhýbáme, tím větší obavy máme a… tloustneme! ☹

Foto: Zdroj: Depositphotos

Chlap se salátem

Řešení takového problému však existuje.

Jedna z psychoterapeutických technik se nazývá expozice. Jde vlastně o úplný opak vyhýbání se. Prostě se vystavíme svým obavám a strachům. Ne nadarmo se však tato technika používá pod dohledem psychoterapeuta. Může totiž být velmi zatěžující. Ale je neuvěřitelně účinná. Spolupráce s odborníkem je v tomto ohledu téměř vždycky nutná. Nemám tím na mysli někoho, kdo Vás bude hecovat a podporovat, i když takový blízký člověk taky není k zahození. Myslím teď přímo terapeuta. Experta, který vám pomůže pochopit, jak změnit své myšlení a chování.

Z našeho posledního výzkumu bohužel vyplynulo, že 70 % lidí, kteří chtějí zhubnout, nehodlá služeb odborníka využít. Chtějí to zvládnout sami. Možná je i toto přesvědčení jedním z důvodů, proč se nám stále nedaří snížit neutěšený růst počtu obézních lidí v populaci. A co si budeme povídat. Ve společnosti se stále silně udržuje představa, podle mě mylná, až nebezpečná, že to každý musí zvládnou především sám. Představa, že bych s problémem nadváhy navštívil odborníka, nebo dokonce psychoterapeuta, znamená pro celou řadu lidí pořád ještě selhání. Bohužel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz