Hlavní obsah
Satira

Jak Eko Saša vyřešil globální oteplování? Je to tak prosté, adaptovat se!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ociální Facebook Alexandra Vondry

Eko Saša je jezdec na býku, zachrání Česko i svět. Přitom je řešení tak prosté!

Až se z nás stane pouštní planeta, zalezeme do „síčí“ a budeme se cpát melanží. Jediný, komu se to asi nebude líbit, je Stanjura, ale i on se zadaptuje.

Článek

Jestli má někdo obavy z klimatické změny, je vedle, nic nehrozí. Problém vyřešil Saša Vondra (ODS), lídr poslanců Spolu do letošních eurovoleb. V superdebatě lídrů na Primě nastínil cestu: „Jasně, je teplejc, tak se ale na to adaptujme, adaptujme, jo, přizpůsobit se, jo, místo toho, že tady bojujeme s něčím…“

Proč tohle nenapadlo vědce dřív? Buďme však Eko Sašovi vděční i tak. V debatě neměl prostor popsat, jak má ta adaptace vypadat, tak tady jsou dvě možnosti.

Možnost A: Sašu nepochybně ovlivnil film Duna. (Postřehl, že je dystopický?) Na pouštní planetě Arrakis se ze sekty Zensunnitských poutníků (to by mohli být dnešní členové sekty ODS) vyvinuli fremeni a vybudovali si skalní sídliště – síče. Saša očekává, že až se z nás stane poušť a z Čechů fremeni, objeví se i zde rostlina melanž prodlužující život. Což se nebude líbit Stanjurovi, protože přibyde důchodců. Pouštní melanž Česku ovšem přinese bohatství, takže bude i na penze. Jurečka bohužel nemá ani ánunk.

Možnost B: Evropa bude místo Greendealu stavět tolik uhelných elektráren jako Čína („Každý dva týdny novou,“ říká Eko Sašík), skleníkový efekt se tak zahustí, že už sem nepronikne ani jeden sluneční paprsek, přestane být vedro a my se prostě jen adaptujeme na přítmí (baterky, svíčky).

Než se to zahustí, zruší se humanitní obory, zbydou technické vědy, čeští vědci vyvinou „zrcadlové obleky“, které budou odrážet teplo a vedro nebude nikomu vadit.

Prostě se nic neděje, „klima se měnilo vždycky“ a „vliv člověka není zásadní“, jak Eko Saša vysvětlil už nechápavé Daniele Drtinové. Při používání „greendealovýho automobilu“ stačí místo „nohy na plynu“ začít používat „brzdu, volant, protože jinak se to vybourá“ a adaptovat se, adaptovat se, adaptovat se.

Zbývá už jen otázka, kolik voličů se dokáže adaptovat na Eko Sašu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz