Hlavní obsah
Satira

Euro místo koruny? Nikdy. Buď Brusel kývne na čeuro, nebo nebude nic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Fendrych

Začíná souboj koruny s eurem.

Začíná další kolo zápasu o českou státnost, českou suverenitu.

Článek

Chtějí nás prodat, už zase jde o všechno. Rozhořela se celonárodní bitva o euro. Nebo ne, rozhořela se bitva o záchranu české koruny. Začal to, jak jinak, prezident Petr Colt Pavel, jehož záměry a to, kdo ho řídí, proč přechod na euro v novoročním projevu vlastně vytáhl, nezná dokonce ani Institut Václava Klause (IVK), který jinak ví úplně, ale úplně všechno. Institut mobilizuje a svolává národ do „dalšího kola obrany české koruny“, de facto ohrožené české státnosti, české suverenity.

A již se sjednotila Česká národní fronta za korunu (ČNFZK), v níž bojují osobnosti jako místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček. Autor slavné disertační práce Hospodářsko-politické konsekvence případného zavedení eura v ČR, jejímž vedoucím byl sám superekonom Miroslav Ševčík, proslulý svým statečným bojem proti ukrajinské vlajce na Národním (ano, našem, českém) muzeu.

Do ČNFZK se za ANO hlásí i netlumený generátor slov Karel Havlíček, který ví, že nikdy, nikdy nebyla horší doba pro načasování diskuse o přijetí eura než teď! A samozřejmě i samuraj Tomio Okamura, který už dlouho žádá, aby byla měna koruna vtělena přímo do české ústavy.

Antieuroví experti varují, že přijetí eura zdraží bydlení. Jak? Nájem, který stál dejme tomu 15.000 Kč, bude stát prostě 15.000 €. Tohle chceme? Platit 15.000 × 25 (míněno ve staré národní měně), tedy 375.000 měsíčně za 1 + 1 s KK? Za to jsme zvonili klíči? Hrr na ně!

Premiér Fiala s těžko skrývanými slzami v očích na tiskové konferenci slíbil, že „já se do toho nebudu pouštět“, rozuměj do přijímání té cizácké, zabijácké měny. Na vládě se teď debatuje, jestli by Fiala neměl – ovšemže symbolicky – nosit na veřejná vystoupení a na jednání kabinetu na hlavě korunu. ODS navrhuje trnovou korunu, aby premiér vyjádřil, jak bolestný boj za tvrdou českou měnu vede.

Členové České národní fronty za korunu přišli i s konstruktivními návrhy, jak korunovou krizi vyřešit. Přinášíme ty hlavní. Miloš Zeman, který byl donedávna příznivcem přijetí slovanského rublu, navrhl buď celoevropskou měnu sokol, nebo miloš. Diskutujme.

Tomio Okamura Bruselu navrhuje společnou měnu čecháček. Skopeček by byl ochoten ustoupit, kdyby se euro přejmenovalo na čeuro, případně čojro. (Neprošel název čóro, ten po konzultaci s Ústavem pro jazyk romský vetovalo SPD ústy předsedy Okamury.)

Saša Vondra navrhoval czeuro, to však bylo chápáno jako nebezpečný ústupek od českého háčku a jako „útočný anglicismus“. Fiala tedy pojede do Bruselu s návrhem na novou společnou měnu čeuro a na zřízení společné evropské Čeurobanky buď v Brně, nebo v Havlíčkovu Brodu, což by mohlo zajistit souhlas Babišova hnutí ANO, případně v Žibřidicích, jež jsou částí obce Křižany v okrese Liberec.

Tak si držme palce, ať Evropě vládne čeuro a s ním čelitr, čepětikilo, čekilo, čedvacka, čekačka a čepadík.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz