Hlavní obsah
Názory a úvahy

Haters gonna hate: Konzervativní Češi odmítají výuku AJ od první třídy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Gába s pomocí Bing Designer

Děti sedící ve školních lavicích

Ministr školství Mikuláš Bek nedávno představil návrh na povinnou výuku angličtiny od první třídy základních škol. Spoustě Čechů se však změny klasicky nelíbí a zcela svým kritickým pohledem ignorují reálné výhody, které toto opatření přinese.

Článek

Jedním z hlavních argumentů odpůrců je, že povinná výuka angličtiny by mohla být pro děti příliš náročná a stresující. Tento argument by však dospělé lidi v roce 2024 neměl vůbec napadnout. Děti v mladém věku jsou jako „houby“ a cizí jazyky vstřebávají mnohem snadněji než dospělí. Právě proto je zavedení angličtiny od prvního ročníku nejen vhodné, ale také prozíravé. Děti se tak mohou přirozeně učit cizí jazyk, aniž by jim to působilo obtíže, které by mohly zažít později.

Pokud si představíme svět za deset, dvacet let, bude angličtina ještě více nezbytná než dnes. Ti, kdo dnes odmítají tento návrh, ohrožují budoucnost našich dětí a jejich schopnost obstát v globálním prostředí. Ministr Bek učinil krok, který by měl být chválen, nikoli kritizován. Je načase, abychom se jako společnost posunuli vpřed a přijali angličtinu jako nezbytnou součást vzdělání od samého počátku.

Rodiče, kteří si dají dvě a dvě dohromady, rychle pochopí, že snažit se postupně obklopovat potomky angličtinou bude jejich dětem jen ku prospěchu. Už dnes mnozí pouštějí svým dětem pohádky nebo písničky v angličtině. V roce 2024 angličtina rozhodně není žádným nepřítelem, ba naopak je dobré se s ní skamarádit co nejdříve, aby s ní člověk neměl problémy v dospělosti, až ji bude skutečně potřebovat.

Lze proto říci, že nesouhlas s povinnou výukou angličtiny od 1. třídy je nejen krátkozraký, ale také nebezpečný pro budoucnost našich dětí. Pokud chceme, aby Česko bylo konkurenceschopné na mezinárodní úrovni, musíme přestat lpět na zastaralých předsudcích a přijmout angličtinu jako základní kámen vzdělávacího systému.

Správný krok, který se Čechům nelíbí? Kde už jsem to jen slyšel nebo četl? Zřejmě pod každým článkem oznamujícím jakoukoliv změnu. Ty totiž našim spoluobčanům nejsou po chuti. Haters gonna hate – zpívá Taylor Swift v jednom ze svých největších hitů, a to platí i v této situaci, která však myslí na lepší budoucnost českých dětí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz