Hlavní obsah
Názory a úvahy

Potřebujeme všude více nahoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.freepik.com

Přístup naší společnosti k lidskému tělu je nesmírně nezdravý, ničemu nepomáhá a způsobuje spoustu trápení a traumat.

Článek

Pojďme si popovídat o nahotě. Ano, je mi jasné, že spoustu lidí jsem stihl naštvat nebo pohoršit už jen titulkem, a naprosto to chápu. Nahota je přece téma vulgární, pobuřující nebo při nejlepším trapné a směšné. Každopádně vyvolává emoce. Tak nás to přece všechny učili. A také jsem si to dřív myslel. Dokud jsem neodložil emoce stranou a nepoložil si tu nejzákladnější otázku. A proč vlastně? Od té doby, za celá ta léta, jsem na ni nenašel smysluplnou odpověď. A nenajdu, protože není. Věříme tomu jen proto, že tomu věříme. Zvu každého, kdo se nebojí vystavit své světonázory zkoušce, ať se mnou projde pár argumentů.

Nesmyslné dědictví

Představme si situaci, kdy po staletí, generace za generací, cpeme do dětí názor, že ukazovat zápěstí je špatné a nemravné. Jak by taková společnost vypadala? Všichni bychom nosili dlouhé rukávy, rukavice, náramky nebo různá potítka. Holky v pubertě by samozřejmě nosily potítka naprosto nepatřičně malá. Internetem by kolovaly fotografie částečně, nebo nedej bože, zcela obnažených zápěstí a každý z nás by se se zlomyslným úšklebkem snažil tu a tam nějaké to zápěstíčko zahlédnout. A samozřejmě bychom se všichni báli, aby se nám náhodou někde ve společnosti rukáv příliš nevyhrnul nebo potítko nesklouzlo. Ta ostuda, kdyby se to někomu stalo! Něco takového by si mohly dovolit jen celebrity, aby se o nich další den psalo v bulváru. Ukázala vše! Americké zpěvačce v přímém přenosu finále super bowlu vyklouzlo zápěstí! Od teď budou všechny sportovní přenosy zpožděné, aby se tak nechutná situace nedostala na veřejnost. Odhalené zápěstí! Taková nestydatost!

Zdá se vám to absurdní? Inu mě taky. Zdá se vám to nereálné? Ale kdepak. Dnes se všichni smějeme situacím z devatenáctého století, kdy ženy laškovně odhalovaly kotníček. Vzrušuje někoho z vás pohled na kotník? Přijde vám sprosté, když ho někde vidíte? Připadá vám člověk s odhaleným kotníkem sexuálně vyzývavý? Ne, že? Tak proč to lidem tehdy takové přišlo? Protože tomu uvěřili. Protože kotník normálně nevídali. Povíme si o tom dále.

Ještě lepší příklad. Radikální islám. Většině z nás přijde nedůstojné, aby se z žen dělal pytel na odpadky, a radikálním muslimům přijde nedůstojné, aby se žena jakkoliv ukazovala. I v našich končinách bylo ještě před pár generacemi naprosto nemyslitelné, aby se vdaná žena ukázala na veřejnosti bez šátku. Manžel viděl vlasy své ženy maximálně v ložnici, když byla tma. Jinak by se přece musela hanbou propadnout! A stejně tak část muslimů dodnes věří, že pokud žena ukazuje vlasy nebo tvář nebo ramena, tak je sexuálně vyzývavá a je to prostě coura. Protože jaký jiný důvod by k tomu mohla mít? Máte to tak někdo taky? Když potkáte na ulici ženu, která neskrývá své vlasy, tak je vám jasné, že chce mít sex se všemi okolo? Ne, že?

Asi už chápete, kam tím mířím. Sexuální objektifikace různých částí těla je naprosto dána kulturou v určitém čase a na určitém místě. U nás na západě stále ubíráme, stále si dovolujeme trochu víc. Naši předkové by se mohli utlouct, aby zahlédli kotníky a vlasy. Něco dnes tak běžného, že nikoho ani nenapadne dělat z toho vzrůšo. Když byly koncem čtyřicátých let představeny bikiny, musela je předvádět striptérka, protože slovy dobového tisku, žádná soudná žena by si na sebe nic takového nikdy nevzala. A to střih tehdejších bikin měl blíž k lyžařské kombinéze než k současným plavkám. Připadají dnes někomu bikiny natolik nemravné, aby je musel papež zakazovat? Ne, že?

Rozhoduje kontext

Toliko úvodem. Doteď jsme zpochybňovali jen cizí nebo dávno minulé názory. To bylo snadné. Teď ale tneme do živého. Do názorů a emocí mnohých čtenářů. Tak co tedy ty genitálie a ženská prsa? Ty přece skrývat musíme, k tomu jsou objektivní důvody, ne? Někde to odhalování skončit musí. Ti otevřenější z vás už chápou, že to tak není. Tak jako je absurdní si sexuálně objektifikovat vlasy nebo kotníky nebo zápěstí, podle naprosto stejného principu je absurdní totéž dělat i s tím málem, co prý musíme schovávat. Mimochodem, napadlo vás někdy, proč naprostá většina sprostých slov souvisí s pohlavními orgány nebo se sexem? Proč to, co nám všem dává život, považujeme za sprosté? Co to máme za kulturu? Jaký přínos mají takové názory?

Řeknu vám jedno ohromné tajemství. Sexualita je totiž naprosto kontextová. Ve všem. Nevěříte? Dobrá, tak se hlaste, kdo návštěvu gynekologa, urologa nebo kolonoskopie prožívá jako sexuální zážitek. Obnažujeme tam „intimní partie“, tak to přece musí být sexy, ne? Ale není. Takhle to zkrátka nefunguje. Dáváme nahotě sexuální význam, protože s někým dalším jsme nazí obvykle jen při sexu. Protože nahé lidi vídáme jen v pornu, máme „intimní partie“ za sexuálně vyzývavé. Pokud by nahota byla běžná, nikoho takové asociace nenapadnou. Vzpomeňme na různé domorodé kmeny, kde jsou lidé buď zcela nazí nebo alespoň ženy jsou „nahoře bez“. Myslíte, že tam jsou nějací čumilové, kteří holkám na ty prsa chlípně koukají, mají oplzlé poznámky a snaží se je osahávat? No nejsou. Protože ženská prsa nejsou „nedostatkové zboží“, protože jsou k vidění zcela běžně a nejen při sexu, nikoho nenapadne si je sexuálně objektifikovat. Je to stejná část těla jako vlasy nebo oči nebo ramena. A ano je to dokonce stejná část těla jako mužská prsa. A to dokonce včetně… no já se to úplně bojím říct… bradavek! Jaká nehoráznost. Trochu se budu opakovat, ale pokud mají konzervativní lidé za couru každou ženu, která je na pláži nahoře bez (protože ukázala prsa a tedy chce mít sex se všemi okolo), je to stejně absurdní myšlenka, jako když se radikální muslim pohoršuje nad vlasy, protože ukázat vlasy je signálem pro sex se všemi okolo. Ani jedno neplatí a doufám, že už to všichni chápeme.

Mimochodem pamatujete, jak jsem ve druhém odstavci psal ten absurdní příběh o zpěvačce, které v živém vysílání vyklouzlo zápěstí, a proto jsou teď všechny přímé přenosy opožděné? To je skutečný příběh, jen se samozřejmě netýkal zápěstí, ale toho, co víme, že ženy mají, jen to prý nesmíme vidět, jinak by asi skončil vesmír nebo tak něco. Abych tohle povídání udržel v rozumné délce, odkážu vás na tento článek, který se ženám „nahoře bez“ dále věnuje. I o tom přímém přenosu se tam dočtete.

Přitažlivost je i bez tajemství

Samozřejmě už slyším tu námitku. „Ale když si navzájem všechno ukážeme, přijdeme o tu přitažlivost a zvědavost a touhu.“ Ne. Jednak okolní lidé nemají za povinnost být objektem našich tužeb a za druhé o nic nepřijdeme. Tenhle argument bych mohl použít v jakémkoliv bodě při svlékání muslimky z burky. A vždy by byl špatný. Protože sexualita má být kontextová, ne vázána přísně k nějaké části těla. Protože opak dělá jen škodu. Dále pro nás může být vzrušující něčí blízkost, že nás někdo má rád a touží po nás. O intimitu nijak nepřicházíme.

Když je nahota víc samozřejmá, naopak se nám otevírá víc možností. Může nás naprosto „nevinně“ těšit pohled na hezké oči, vlasy, ramena, svaly nebo mužská prsa, tak naprosto stejně můžeme koukat na prsa ženská, na vulvu nebo na penis. Můžeme se těšit z pohledu na lidské tělo, celé lidské tělo a může nás i přitahovat, aniž bychom jej vnímali jako primárně sexuální objekt. Nebo takový pohled můžeme přejít zcela bez reakce, neutrálně, protože na něm nic není.

Světe div se, ale když lidé fotí akty, nemyslí to jako pozvánku k sexu pro každého, kdo tu fotku uvidí. Když si koupím nové auto a vyfotím se s ním, protože z něj mám radost, taky to neznamená, že ho každému půjčím na projížďku. Když namaluju obraz, taky ho nedám prvnímu, kdo si pro něj přijde. Naopak sexuální objektifikace těla nás připravuje o krásno, o estetiku, vyvolává jen strach, stud a naprosto zbytečné negativní emoce. Je to ohromná škoda.

S oblečením odložíte i strach

Když někdy přijdete na nuda pláž, všimnete si dvou věcí. Zaprvé to rozhodně není přehlídka modelek a modelů a za druhé, pokud tam nejsou nějací čumilové, skutečným nudistům jste naprosto ukradení. Nikdo na vás nekouká, nikdo vás nehodnotí, před nikým se nemusíte stydět. A to je ohromná výhoda toho, když se těla přestanou sexuálně objektifikovat. Nudisté chápou, že každý nějak vypadáme, každý jsme nějaký, málokdo dokonalý a to je v pořádku. Paradoxně se většina lidí, co jsou na nuda pláži poprvé, začne velmi rychle cítit mnohem víc v pohodě, než na pláži „textilní“, protože ten aspekt souzení zde v podstatě odpadá. Nudisté mají daleko zdravější vztah ke svému tělu, což se nakonec projevuje do celkového sebevědomí a mentálního zdraví obecně. Protože nic skrývat nemůžete a ani nemusíte, posílí to váš vztah nejen k sobě, ale také k ostatním přítomným. Nastupujete na vyšší úroveň upřímnosti. Pokud se se svými kamarády preferovaného pohlaví znáte nazí, pokud dokážete oddělit sexuální objektifikaci, nakonec je váš vztah mnohem víc v pohodě, protože odpadá aspekt toho podivného napětí, které tu mezi sebou lidé zbytečně mají. Kdo čeká, že nudismus je jen záminkou pro chlípné orgie, bude zklamán. To už snad po předchozích odstavcích všichni chápeme.

A co děti?

Dostáváme se k poslední části. Před nahotou přece musíme chránit děti pro jejich správný vývoj. Jelikož jsem se po celý článek snažil ukázat, že nahota není výzva k sexu, tak tento argument nedává smysl. Naopak. Malé děti s ničí nahotou problém nemají. Některé je dokonce složité do oblečení vůbec dostat. Tím, že je učíme, jak jsou jejich těla špatná, jak je musejí skrývat, jim zaděláváme jen na problémy. Pokud s nimi na některá témata nemluvíme, pokud nemají srovnání s ostatními, můžou začít o sobě pochybovat. Jestli vypadají správně, jestli jejich těla fungují správně, jestli to, co se jim děje, je normální. A jak to asi má druhé pohlaví. Tak začnou hledat odpovědi na internetu, což je nevyhnutelně dovede k pornu a na to rozhodně připravené nejsou. Získávají tak nejen špatné představy o sobě a o ostatních, ale také o tom, co je v sexu normální. Pokud s dětmi nehovoříme o těle a o sexualitě naprosto otevřeně my, udělá to někdo jiný. Naopak děti, které vyrůstají v prostředí, kde je nahota zcela přirozená, mají lepší vztah k sobě a zdravější vztahy ke svému okolí. Je to naprosto logické. Na tohle téma existuje nespočet článků a vědeckých prací. Odkážu třeba sem. Je to spousta dalšího čtení. S jednoznačným závěrem. Zdravý vztah k nahotě napomáhá ke zdravým vztahům k sobě, k ostatním i k životu jako takovému. U dětí i u dospělých.

Zamyšlení na závěr

Díky, že jste dočetli až sem. Pokud jsem vás trochu inspiroval, pokud jsem vás přinutil se trochu zamyslet, mám radost. Pojďme osvobodit nahotu. Protože současný stav ničemu nepomáhá a nikoho nechrání. Skrývat se za oblečení nás nechrání před sexuálními deviacemi, naopak je způsobuje. Představy o slušnosti a cudnosti z nás dělají jen ustrašené a zakomplexované lidi.

Schválně, kdo by se i sám doma styděl chodit nahý? Proč? Co jsme se to naučili? Jaký vztah to k sobě po celý život nevědomky budujeme? Čemu jsme to uvěřili a co nám to přináší? Kde jsou v tom výhody? Kolik lidí musí být zbytečně šikanovaných nebo vydíraných, protože někde unikly jejich nahé fotky? Proč? Musí to skončit. Pro zdraví naše i všech ostatních.

Chápu, že teď všichni nevyběhnou ven nazí a nezačnou hromadně fotit akty. Společnost je v tomto ohledu stále velmi toxická a zejména ženy to nemají vůbec jednoduché. Ale doufám, že jsem vás přesvědčil a vy už se téhle toxicity účastnit nebudete. I to mi stačí. I z toho budu mít radost. Pojďme osvobodit nahotu, pojďme se těšit z krásy lidského těla, pojďme mít zdravější, důstojnější a upřímnější vztahy mezi sebou.

Díky za váš čas

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz