Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zmrtvýchvstání Donalda Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Pro americkou levici je ztělesněním všeho zla. Pro mnohé na pravici je prorokem lepších zítřků. Jak se tento bývalý prezident dokázal vrátit zpět do středu pozornosti?

Článek

Něco málo přes rok zpátky se zdálo, že se politická kariéra Donalda Trumpa chýlí ke konci. Porážka jeho kandidátů ve sněmovních volbách, začínající soudy a vážná stranická konkurence. Jak se tedy dokázal dostat vytáhnout zpět k hegemonii uvnitř vlastní strany a získat si silnou šanci na znovu-získání prezidentského úřadu?

Cesta zpět na vrchol

Na konci roku 2022 se Trumpova situace zdála až krizová. Po porážce v prezidentských volbách roku 2020 se mu nejprve dlouhou dobu nedostávalo pozornosti, kterou každý politik potřebuje a jedinou výjimkou se zdály být soudy o jeho možných daňových podvodech. Rok 2022 měl být první stopou politického návratu. Volby do 1/3 senátu, celé sněmovny reprezentantů a mnoha funkcí v jednotlivých státech (jsou v polovině prezidentského funkčního období, proto název Midterms), které se odehrávaly v listopadu toho roku, měly za jasné favority Republikánkou stranu USA, za kterou Trump kandiduje. Plán bývalého prezidenta byl prosadit ve stranických primárkách své kandidáty, jejichž vítězství by pak ukázala jeho popularitu.

Tento plán fungoval pouze z poloviny. Opravdu se mu podařilo prosadit v primárkách mnoho svých loajalistů, kteří se následně utkali s členy Demokratické strany USA. A tam přišel problém. Protože Trumpovi kandidáti utrpěli sérii porážek. Střety, které dle všeho očekávání měly republikáni vyhrát, skončily šokující výhrou demokratů. Z „rudé tsunami“, jak ji konzervativní novináři označovali, se stala rudá kapka. Republikánská strana dokázala pouze velmi těsně získat sněmovnu reprezentantů a nedokázala vyhrát volby do senátu. Trump nebyl zdaleka jediný viník a například kontroverzní změna zákonu o potratech republikánům také silně uškodila, ale porážka jeho preferovaných kandidátů byla reálnou studenou sprchou.

Špatné zprávy se valily dál. Proti Trumpovi se odvrátila řada jeho mediálních spojenců. Jeho bývalí politický spojenec, guvernér Floridy Ron DeSantis, který v roce 2022 dokázal tvrdě porazit svého demokratického protivníka, otevřeně mluvil o kandidatuře na prezidenta a o nutnosti nechat Trumpa v minulosti. DeSantis si rychle získal silnou podporu jak mezi tradičními členy republikánů, tak mezi bývalými podporovateli Trumpa. Do toho se začínalo mluvit o Trumpově stáří (tento rok mu bude 78) a potřebě mladšího kandidáta, pozici, kterou by pětačtyřicetiletý DeSantis splňoval výborně. Tomu napomáhaly čím dál více monotónní a nezajímavé Trumpovy projevy, které ztrácely svůj dřívější oheň.

A pak se vše začalo otáčet. Dát jasný bod, kdy Trump znovu začal nabývat síly, je dosti pochybné, ale jeho projev v březnu roku 2023 byl dobrou ukázkou otáčející se situace. DeSantis a několik dalších kandidátů oznámilo nedávno svou kandidaturu a Trump byl pouhých 10% bodů před DeSantisem a postupně ztrácel. To by mnoho kandidátů ranilo či zdeprimovalo, ale Trumpa to naopak nakoplo. Ve svém projevu se Trump prohlásil za oběť honů na čarodějnice (v reakci na soudy, které stále probíhají), začal útočit na své republikánské protivníky a prohlásil se za jediného možného zachránce země.

Mnozí komentátoři to považovali za poslední výkřik padající figury, ale Trumpova čísla se začala zvyšovat. Následující republikánské primárky se brzy staly téměř komedií. Trump se odmítl, jakkoliv účastnit debat a maximálně o nich napsal pár vět na sociálních médií. Místo nich se soustředil ve svých projevech na Bidena, kterého byl připraven obvinit ze všech problémů planety země. To měla být skvělá příležitost pro jeho protikandidáty, ale ti zareagovali velmi neefektivně (o nich více za chvíli). V polovině ledna 2024 má Donald Trump v průzkumech své strany podporu více než 60 % spolustraníků a vyhrál v prvním střetnutí primárek ve státě Iowa. Proti Bidenovi vede ve většině průzkumů. Jeho strategie byla evidentně efektivní, ale nemusela být. Za svůj úspěch Trump musí děkovat také absurdní zbabělosti a neschopnosti svých proti-kandidátů.

Neschopná opozice

Republikánské primárky roku 2024 se na první pohled zdály jako ideální bojiště pro výběr nového prezidentského kandidáta. Skoro tucet nadějných figur s různými názory a minulostmi, ze kterých se určitě vynoří schopný konkurent pro Trumpa. Když Trump oznámil, že se nebude účastnit prezidentských debat, mnozí to považovali za vynikající zprávu. Trump sice v té době posiloval v průzkumech, ale pokud ho proti-kandidáti napadnou správným způsobem a on ani nedokáže na místě odpovědět, jeho pověstná síla určitě zakolísá. A pak Trumpa nenapadl prakticky nikdo.

První republikánská prezidentská debata poměrně jasně ukázala, jak budou primárky vypadat. Série kandidátů, kteří se příliš bojí Trumpa a jeho podporovatelů a nejsou schopni proti němu vystoupit. Jistě, dává smysl, že si člověk nechce naštvat Trumpovi oddané loajalisty, kteří tvoří nemalou část strany (ale ne většinu). Problém je, že tito voliči budou téměř definitivně volit jen Trumpa a snaha získat si je, je od začátku odsouzená k nezdaru. Místo toho dokázali republikánští kandidáti kompletně unavit tu část strany, která byla ochotná Trumpa buď podpořit nebo nahradit. Tito voliči chtěli výraznou a bojovnou figuru, která by se tvrdě postavila prezidentu Bidenovi. Místo toho dostali Rona DeSantise.

Pokud by měla vedle definice slov papírový tygr být umístěna fotka, Ron DeSantis by na ní měl být. Na první pohled silný kandidát, který ovšem začal mít problémy ve chvíli, kdy opustil svou rodnou Floridu. Za prvé se ukázalo, že DeSantis nechápe význam slova charisma. Charisma poprvé vytáhlo Donalda Trumpa na vrchol a je to něco, co mnoho voličů vyžaduje. DeSantis prošel dvěma fázemi. Nejprve se prezentoval jako Trump, ale bez jeho bombastičnosti. To nepotěšilo nikoho. Ta část strany, která Trumpa nenávidí začala pokukovat po jiných kandidátech a nerozhodnutí členové preferovali charismatického Trumpa. Pak se DeSantis rozhodl, že bude radikálnější Trump a chtěl tak získat Trumpovi loajalisty. Jak jsem však již psal, Trumpovi loajalisté jsou skupina, kterou má šanci vyhrát jen Trump.

DeSantis se nijak neukázal ani v debatách. Na té třetí ho napadlo, že by možná mohl zmínit Trumpův věk, ale jinak se absolutně zdržoval jakékoliv kritiky. O něco víc se začal snažit až v lednu, kdy už nebyl v závodě ani druhý. Zde se zaslouží chvíli mluvit o Nikky Haley. Bývalá guvernérka Jižní Karolíny je dnes v závodě na druhém místě a v pár státech možná Trumpa dokáže porazit. Pokud by byla od začátku kandidátkou, kterou podporovali Trumpovi straničtí odpůrci, možná by dnes měla šanci na vítězství. Na druhou stranu sdílí problém nedostatečné bojovnosti proti bývalému prezidentovi, takže i v této alternativní realitě by její vítězství bylo značně nejisté. V současné situaci jsou její šance získat nominaci velmi mizivé.

Nepochopené charisma

V předchozích odstavcích jsem mnohokrát zmínil Trumpovo charisma. To je určitě pro mnohé podivný termín. Trump přece žádné charisma nemá. Je to bláznivý buran, který se k moci dostal kombinací prázdných frází, rasismu a možná i fašismu! Pravdou je, že Trumpova kampaň je velmi dobře cílená a rozhodně nemá za cíl získat si většinu lidí. V americkém systému přeci jen většinu lidí k vítězství nepotřebujete. Trump mnohokrát ukázal, že jeho hlavní kvalitou je správný výběr cíle a pochopení požadavků toho cíle.

Rok 2016 je nejlepší ukázkou. Trump nastolil už v primárkách témata, která většinu jeho oponentů ani nenapadla. Trumpův plán postavit zeď si pamatujeme všichni a mnozí se mu za něj dodnes smějí. Na pozadí této rétoriky, ale byla poměrně jednoduchá zpráva: Trump je proti migrantům. Což se ukázalo jako klíčové pro vítězství v industriálních státech, kde se američtí dělníci dlouho obávají ztráty svých pracovních příležitostí. Také Trumpovy útoky na svobodný obchod zde byly velmi vítány, protože mnoho lidí opravdu přišlo v důsledku obchodních dohod o své zaměstnání. Trumpovi také značně nahrály problémy jeho proti-kandidátky. Hillary Clinton byla dlouhodobou součástí amerického vládnoucího systému. Trump, který nikdy předtím o politickou moc nezavadil se lehce mohl pasovat do role outsidera, který vyřeší korupci Washingtonu.

Dnes se Trump opět zaměřuje tam kam potřebuje. Joe Biden je pro mnohé velmi nepopulární prezident. Některé problémy, které mu voliči vyčítají sice nejsou férové, ale o férovost se v politice nikdy nehrálo. Trump od začátku věnuje minimální pozornost svým republikánským proti-kandidátům, protože vést kampaň proti Bidenovi je daleko oblíbenější u voličů. Trump má také výhodu extrémní pružnosti. Do roku 2009 byl člen Demokratické strany a v mnoha ohledech nikdy nebyl ortodoxním republikánem. To mu dovoluje kličkovat například v otázce potratů. Trumpovi jde o moc a je více než ochoten zaujmout pozice, které mu to umožní.

Jaké má tedy šance proti Bidenovi? Zatím to vypadá pro bývalého prezidenta dobře. V průzkumech vede a několik procentních bodů a Bidenova popularita příliš neroste. Ale kdo si myslí, že to znamená pro Trumpa jisté vítězství, je na omylu. Do voleb zbývá více než devět měsíců a současné průzkumy slouží spíše jako strašení pro Bidena. Americká ekonomika se může víc stabilizovat nebo spadnout do plné krize. Může vypuknout nový zahraniční konflikt, který s čísly zacloumá. Trump může být odsouzen za útoky z 6. ledna roku 2021. Biden nebo Trump můžou klidně i zemřít. Oba jsou to dost staří kandidáti pod velkým stresem. Stát se upřímně může cokoliv a odhadovat teď vítěze mohou jen bohové a věštci.

Proč se tedy Trump vrátil? Je to kombinace faktorů. Jeho oponenti nebyli schopni mu efektivně čelit. Trumpova rétorika a volební taktika mu opět donesly dobré výsledky. Mnoho republikánů jsou mu až fanaticky loajální a ochotní pro něj volit donekonečna. Joe Biden je ve slabé pozici a pomsta za rok 2020 je pro mnohé lákavá. Donald Trump je dodnes tak trochu záhada, kterou se historici a experti na Ameriku budou zaobírat i mnoho let po jeho smrti. Dnes je jisté pouze to, že Trump zdaleka není hotov. Zda je to dobrá či špatná zpráva si každý posuďte dle svého uvážení.

Zdroje a další četba:

Americké volební průzkumy: https://projects.fivethirtyeight.com/polls/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz