Hlavní obsah
Lidé a společnost

Letošní religionistický filmový klub uvede filmy Arvéd nebo Osm hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se souhlasem TF JU

Budova TF JU stojí na Kněžské ulici v centru Českých Budějovic.

Program kurzu „Náboženství a filmy“ pro akademický rok 2023/2024 se již ustálil. Necháte se inspirovat naším výběrem?

Článek

Již brzy se otevře akademický rok 2023/2024 také na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Znamená to mimo jiné začátek pro studentky a studenty bakalářského programu Religionistika. Věda o náboženství hledá pro svůj výzkum impulzy v různých oblastech života. Filmovou produkci jistě nelze opomenout. Proto již druhé desetiletí funguje na TF JU náš kurz Náboženství a filmy. Co jsme si připravili pro několik podzimních setkání?

Začneme náš semestr pěkně vysoko a to díky snímku Osm hor (2022, 147 minut). Motto „Minulost leží v údolích, budoucnost na vrcholcích hor“ slibuje zajímavou podívanou. Film o hodnotě přátelství byl natočen podle bestselleru Paola Cognettiho.

Za 14 dní bude naší zastávkou moje milovaná marocká Casablanka. V tomto městě provozuje Abla malé pekařství, kde žije společně s osmiletou dcerkou Wardou. Jednoho dne u jejích dveří zaklepe Samia, která se marně snaží sehnat práci a přístřeší. Začíná tak film Adam (2019, 98 minut).

Třetí promítání nás zavede zpátky k nám domů, ale nebude to rodinná komedie. Jiří Arvéd Smíchovský byl rozporuplnou osobností a využíval různorodé prostředky pro dosažení svých cílů. Jsem velice zvědavý na diskuzi mezi diváky, která bude následovat hned po promítání filmu Arvéd (2022, 120 minut).

Íránská kinematografie je nejen v poslední době velice zajímavá. V minulých ročnících našeho filmového klubu jsme už viděli například snímek Rozchod Nadera a Simin (2011). Letos to bude film Balada o bílé krávě (2020, 105 minut). Mladá vdova se snaží dosáhnout spravedlnosti pro svého neprávem odsouzeného manžela. Jak často opakuji svým studentům a studentkám, tento kurz není volnočasovou aktivitou.

Během pátého promítání vyrazíme směrem na sever, abychom viděli Bílý bílý den (2019, 105 minut). Bude to příležitost sledovat touhu po poznání pravdy, která se postupně mění v posedlost. Bývalý policista se po smrti své ženy musí vypořádat se současnou bolestí i tajemstvími z minulosti.

Pro šesté promítání během podzimního semestru jsem vybral Moje slunce Mad (2021, 85 minut). Oceňovaný film režisérky Michaely Pavlátové vznikl na motivy knihy novinářky Petry Procházkové. Bude to jistě zážitek, vždyť „štěstí si člověka může najít v situacích, kde by je nejméně čekal“. Jsem zvědavý, kolik studentů a studentek už mělo příležitost vidět některý z výše představených snímků. Mnohdy je společně sledujeme poprvé a je to dobrá startovací pozice pro následnou debatu.

A co je připraveno na konec semináře? Nechejte se překvapit! Tak to slibuji svým studentkám a studentům. Poslední promítání je pokaždé věnováno jednomu dílu z nějakému seriálu a celkovému zhodnocení kurzu.

Letošní výběr filmů je zaměřen opět spíše na různé krizové životní situace spojené s konflikty a jejich řešení. Nejde o náboženské filmy, normativní podoby náboženství tam budou také okrajové. Je to příležitost podívat se na to, jaká témata současná kinematografie nabízí a zda je lze diskutovat z pohledu duchovního života a spirituality.

Viděli jste některý ze zmiňovaných snímků? Máte tip na zajímavý seriál, kde se mimo jiné řeší i nějaké téma spojené s náboženstvím? Těším se na vaše postřehy v komentářích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz