Hlavní obsah
Knihy a literatura

Chcete-li žít jako nindža, tahle kniha vám zaručeně pomůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Kudělka

Náš svět se čím dál tím více mění. Zrychluje se a je těžké se v něm prosadit. Jak se s nástrahami moderního světa vypořádat, by vám mohla pomoci novinka z nakladatelství Beta.

Článek

Autor knihy, novinář Bernhard Moestl, sestavil ve své knize Tajné umění nindžů osm pravidel, jak obstát v dnešní hektické době. Již více než pětatřicet let se zabývá asijskou kulturou a bojovým uměním. Ve své knize se snaží přenést prastaré umění stínových bojovníků do dnešního běžného života, neboť zásady a pravidla, jimiž se nindžové řídili, se dají, tedy alespoň podle autora, bez problémů aplikovat na nynější svět. To nindžům pomáhalo obstát v konfrontaci s nepřítelem. Stejně by měla tyto pravidla pomoct i nám. Jen s tím rozdílem, že my se nebráníme samurajům, ale dezinformacím a nenasytným korporacím.

Foto: Martin Kudělka

Smysluplné rady

Kniha se čte opravdu dobře. Popis je jednotlivých pravidel, kterých je v knize přesně osm, je faktický, jednoduše pochopitelný, bez zbytečné omáčky kolem. Co se týče přímo myšlenek, ty jsou vcelku zajímavé a podnětné. Občas se sice stane, že sklouznou k příliš obecným formulacím, to však ve výsledku ničemu nevadí. I já, který se na podobné tituly dívá s odstupem, jsem si z této knihy vzal několik zajímavých rad, které jsou docela lehce aplikovatelné do běžného života. Jako příklad uvedu druhou kapitolu, která pojednává o tom, že bychom se na věci měli dívat s odstupem a nejednat ukvapeně. Konkrétně tuhle kapitolu bych doporučil spoustě lidem.

Voda, která nadnáší loď, ji může také potopit.

Dobrá volba

I když nepatřím mezi náruživé čtenáře seberozvojových knih, pár už jsem jich za život přečetl a s klidem můžu říct, že Tajné umění nindžu bude rozhodně patřit k těm za mě povedeným. Jednotlivá pravidla, jež se snaží autor čtenářům předat, jsou snadno pochopitelná a lehce aplikovatelná do běžného života. Pokud tedy chcete svůj dosavadní život někam posunout, tahle kniha by mohla být jednou z těch, která vám v tom pomůže.

HODNOCENÍ: 7/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz