Hlavní obsah
Knihy a literatura

Práh: Mezi půlnocí a ďáblem je temná fantasy, která stojí za přečtení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Kudělka

Jak by vypadal náš svět, kdyby války zdecimovaly většinu lidstva? Na to se vám pokusí odpovědět novinka nakladatelství Epocha.

Článek

Nedávno se na pultech objevila prvotina Petra Urbana pojmenovaná Práh: Mezi půlnocí a ďáblem. Tohle fantasy nás zavede do svatého města Práh. Jak na tom tahle kniha je, to se dozvíte v následující recenzi.

Osamocené město

Po mnoha a mnoha válkách zůstalo jediné město. Osamoceno, uprostřed ničeho. Město, které je pro mnoho lidí svaté. Prostí lidé zde žijí v bázni a pokoře, aby na sebe neupozornili všemocná evangelia, která rozhodují o životě a smrti. V temných uličkách tohoto města pak přežívají ti, kterým v žilách koluje probuzená moc. Jsou opovrhováni, jsou zatracováni. A pak jsou tady ti, kteří na to všechno zvysoka kašlou. Jako třeba Štěpán Kastner, který má za zadkem vlivného otce a před sebou kariéru nicnedělání a obrážení pražských výčepů. Stačí však docela nevinné rozhodnutí a Štěpán zjišťuje, že za pozlátkem barů číhá ďábel. Tohle je Práh.

Svižný příběh

Příběh knihy má pomalý, přesto intenzivní rozjezd. Autor nás pozvolna seznamuje jak s fungováním Práhu, tak zhruba nastíní děj. Ani se však nenadějete a nabere na obrátkách. Věci dostanou spád a události, které se dají do pohybu, už nepůjdou zastavit. Práh čeká nevyhnutelný střet.

Čtenář se může těšit na chytlavý, do detailu promyšlený příběh, který se nebojí zvratů a nečekaných okamžiků, které vás zaskočí. Autor ve vyprávění dost přeskakuje, nejenom z postavy na postavu, ale taky v čase. Zpočátku se možná budete ztrácet, ale po pár desítkách stránek si na to jistě zvyknete. Vyzdvihnout musím hutnou, lehce potemnělou atmosféru, která příběhu dodává šťávu.

Foto: Martin Kudělka

Zajímavé charaktery

Kniha se točí především okolo dvou postav. Jednou z nich je soukromý detektiv Fil Horák, druhou pak již zmíněný Štěpán Kastner, který je synem předního vědce, kterému město vděčí za to, že odhalil metodu, jak odhalovat lidi nakažené nákazou Mal-3. Jak už to tak bývá, osudy obou se během vyprávění protnou a do pohybu se dají události, které nebude možné zastavit.

Autorovi je potřeba vystřihnout pochvalu, neboť postavy jsou skvěle napsané. Jsou zábavné, působí přirozeným dojmem a hlavně jejich dialogy zní uvěřitelně.

Město všech měst

Jak už jsem několikrát zmínil, celý příběh se odehrává a točí kolem města Práh. Asi už všem došlo, na základech které metropole tohle svaté místo nyní stojí. Pokud by se někdo přece jenom nechytal, napovím, že jde o naše hlavní město. V knize tak na vás čeká spousta odkazů na známé městské čtvrti a ulice, budovy nebo místa. Celé to pomáhá dotvářet atmosféru města, které vstalo z popela.

Práh nabídne zábavu všem

Je čas na závěrečný verdikt. Budu-li upřímný, zpočátku jsem nevěděl, co od knihy vlastně čekat. Anotace toho o příběhu zase tak moc neříká. Navíc jde o autorovu prvotinu. Každopádně výsledek si mě naprosto získal. Práh: mezi půlnocí a ďáblem nabídne čtenářům velmi zajímavý, dobře promyšlený a hlavně velice zábavný příběh, plný nečekaných momentů a zvratů. Připočtěte k tomu skvěle zpracované charaktery jednotlivých postav a hutnou atmosféru města Práh a dostanete titul, který si zkrátka musíte přečíst. Dám ruku do ohně za to, že kniha uspokojí nejenom fanoušky fantastiky, ale i čtenáře, kteří tomuto žánru zase tak neholdují.

HODNOCENÍ: 8/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz