Hlavní obsah
Knihy a literatura

Program Nosferatu: zábavná hororová jednohubka, která potěší především fanoušky žánru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Kudělka

Nová kniha Miroslava Pecha zaujme čtenáře nejenom chytlavým příběhem, ale i spoustou odkazů na hororové filmy a knihy.

Článek

Hned na úvod musím říct, že kniha Program Nosferatu byla má první zkušenost jak s dílem Miroslava Pecha, tak celkově s tituly z nakladatelství Golden Dog. Jak tohle první setkání dopadlo se dozvíte v následující recenzi.

Smrtí to nekončí

Kniha vypráví příběh Kristýny a jejího otce, uznávaného autora hororových příběhu. Josef Štěpán, kterého hororová komunita znala spíše pod přezdívkou Goblin, jednoho dne náhle umírá. Kristýna svého otce velice milovala a jeho smrt pro ni byla velká rána. Probírá se vzpomínkami i otcovými věcmi, až se jednoho dne spustí počítač. Kristýna náhle zjišťuje, že smrt je jen relativní a že lidské vztahy mohou dostat další rozměr.

Zábavná jednohubka

Program Nosferatu nabídne čtenářům chytlavý příběh, který má šťávu a nepostrádá myšlenku. V první části nám kniha představí postavu Goblina. Jeho život, který ne vždy byl procházkou růžovým sadem. Jeho dílo, které se ne vždy setkalo s vřelým přijetím. A v neposlední řadě jeho vztah s dcerou. Ve druhé se zaměří na vyrovnávání se Kristýny se ztrátou svého otce. Závěr je pak už téměř čistě hororová jízda, která však nabídne celkem nečekaný konec. Autor celou dobu pomrkává na fanoušky hororu, neboť v knize naleznete hromadu odkazů na hororové filmy i knihy. Příběh skvěle doplňují i vložené rozhovory, jež pomáhají dotvářet atmosféru.

Foto: Martin Kudělka

Program Nosferatuje součástí edice Zrnka temnoty.

Goblin

Menší výtku bych měl k dialogům. Ty občas působily velice toporně a nepřirozeně. Ve většině případů to však bylo v pohodě. Co se týče postav, nemůžu říct, že bych si ústřední dvojici zrovna oblíbil. Například jsem měl problém uvěřit, že by Goblin, jak ho vykresluje autor, byl zrovna autorem brutální hororových knih. Je to škoda, kdyby autor malinko zapracoval na vykreslení svých postav, byl by můj zážitek z knihy o kus lepší.

Moudro na závěr

Jak jsem psal již v úvodu, tohle bylo mé první setkání s dílem Miroslava Pecha, tak s nakladatelstvím Golden Dog. Proto doufám, že kovaní fanoušci prominou, jestli jsem se dopustil nějaké křivdy. Mým cílem bylo tuhle zajímavé knihu dostat do širšího povědomí, což se snad povedlo. Pro mě osobně byla kniha Program Nosferatu příjemným překvapením. Zábavný příběh, temná atmosféra a spousta odkazů na hororové tituly. Ať už knižní nebo filmové. Malinko mě zklamaly postavy, ale ve výsledku to knize nijak neuškodilo.

Když to shrnu, můžu říct, že jsem opravdu nadšený, tudíž tenhle titul mohu s ledovým klidem doporučit všem čtenářům, kteří se rádi bojí. Já se určitě podívám i po jiných titulech z nakladatelství Golden Dog.

HODNOCENÍ: 7/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz