Hlavní obsah
Knihy a literatura

Pokoj pro hosty je thriller, který se nebojí dotýkat odvážných témat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Kudělka

Nový, lehce pikantní thriller z pera americké spisovatelky Andrey Bartz je konečně tady! U nás ho vydává nakladatelství Beta. Dojmy, které jsem z knihy získal, si můžete přečíst v následující recenzi.

Článek

Pro Kelly se život v novém městě stal naprostým peklem. Vzdala se kariéry a přátel. Lockdown ji uvěznil v malém bytě se snoubencem Mikem, mužem, se kterým si přestává rozumět. Nadějí by pro ní mohla být Sabrina, kamarádka ze střední, která je nyní úspěšnou spisovatelkou. Ta Kelly nabídne azyl ve svém velkém sídle, kde žije se svým manželem. Kelly nabídku přijme a nastěhuje se do pokoje pro hosty ve venkovském sídle. Vzpomínky na Mike se pomalu vytrácejí, tedy zvláště po tom, co se Kelly jedné bouřlivé noci přidá k milostným hrátkám svých hostitelů. Vzniká sice poněkud nesourodá, ale zato vášnivá trojice. Kelly se však musí mít na pozoru. Jak manželé, tak dům má svá tajemství, které nudnou realitu brzy promění v peklo.

Pomalý rozjezd

Kniha mi zpočátku dávala docela zabrat. Téměř do poloviny jsem se do čtení musel docela nutit. Děj se moc nikam neposouval, hlavní hrdinka mi lezla na nervy svou naivitou, navíc autorka měla potřebu pořád připomínat pandemická opatření, jelikož se příběh odehrává během koronavirové krize. Zmínky o nasazování roušek a dodržování rozestupů působily až komicky, neboť byly pro děj knihy absolutně nepodstatné. Každopádně za polovinou se vše změní, jako byste otočili vypínačem. Příběh dostane nečekaný směr a nabere tempo. Napětí by se dalo krájet. Z knihy, kde se toho moc neděje, se rázem stane čtení, které má nějakou myšlenku a nepostrádá spoustu nečekaných zvratů a okamžiků, kdy budete nevěřícně kroutit hlavou. Občas se vám možná bude zdát, že děj nemá logiku, ale věřte, že se nakonec téměř vše vysvětlí, i když trochu krkolomně. Naschvál jsem použil slovo „téměř“, jelikož některé události zůstaly v knize buď bez odpovědi, nebo k nim bylo dodáno jen chabé nebo hloupé vysvětlení.

Nevýrazné charaktery

Pojďme k postavám, neboť tady bych měl pár výtek. Hlavní hrdinkou knihy je Kelly, mladá, lehce nečitelná, ne příliš ambiciózní žena, která je zvyklá, že o jejím životě rozhodují jiní. Sympatická slečna, jejiž naivita mě však občas rozpalovala doběla. Kelly si v knize projde určitým vývojem, ten je však za mě nepříliš dobře podaný, neboť působí strašně uměle. I tak musím říct, že ač mě postava Kelly nezaujala, přesto mi nevadilo trávit s ní čas, jak by se mohlo na první pohled zdát. Podobně jsou na tom i vedlejší postavy, které jsou docela mdlé, nevýrazné, bez výraznějších charakterových vlastností. Osobně si myslím, že kdyby se charakterům jednotlivých postav věnovalo o trochu více času, byla by kniha o stupínek lepší.

Foto: Martin Kudělka

Poly… co?

Jedním témat, kterých se kniha lehce dotýká, je polyamorie. To jest vztah, ve kterém figuruje vícero účastníků. Pokud chcete přesné vysvětlení, doporučuju Wikipedii. V příběhu se hlavní hrdinka ocitne v takovémto vztahu spolu se svou kamarádkou a jejím manželem. V této problematice jsem naprostý laik, přesto chválím, jak tuto záležitost autorka v knize podala. Už jen to, že se kniha o tomto tématu nebojí mluvit, je fajn. Tleskám

To je tedy konec

Pár vět bych ještě věnoval závěru knihy. Pokoj pro hosty se může chlubit tím, že čtenář do poslední chvíle netuší, jak to celé dopadne, což je dobře. Každopádně je tady malý problém. Autorce nevyčítám to, jak kniha dopadla. To se za mě osobně docela povedlo. Problém je s vysvětlením některých důležitých detailů. Několik událostí v knize zkrátka moc nedávalo smysl a poctivého vysvětlení jsem se do konce knihy nedočkal. Tímhle se vracím o pár odstavců zpátky. Je škoda, že si autorka nedala více záležet na samotném vyprávění, neboť základní myšlenka knihy je za mě osobně zajímavá a skýtá velký potenciál.

Má cenu to číst?

Nastal čas to celé nějak shrnout. Pokoj pro hosty určitě není špatná kniha. Bohužel se k tomu dobrému musíte prokousat nezáživným a táhlým úvodem. Navíc budete muset přetrpět pár nelogických okamžiků, které v knize nedávají smysl. Pokud však vytrváte, budete odměněni, neboť dostanete vcelku povedený thriller s lehce erotickým nádechem a mrazivou atmosférou. Hlavní hrdinka nejspíše nebude patřit k postavám, které byste napsali v kolonce oblíbené, přesto s ní není utrpení trávit čas. Samotný příběh je vcelku zajímavý. Nečekané dějové zvraty i mrazivá atmosféra jsou jisté plusové body. Verdikt je tedy jasný. Máte-li rádi thrillery, Pokoj pro hosty je ta pravá kniha pro vás.

HODNOCENÍ: 6/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz