Hlavní obsah
Knihy a literatura

Dny v knihkupectví Morisaki: příjemná jednohubka z prostředí japonského antikvariátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Kudělka

Máte-li rádi vůni starých knih, dobrou kávu a Japonsko, titul Dny v knihkupectví Morisaki je pro vás jako stvořený.

Článek

Hlavní hrdince románu, Takako, se život z čista jasna obrátí naruby. Přijde o svého přítele, opustí zaměstnání a smutek, který ji zaplavuje, zahání spánkem. Jednoho dne však obdrží telefonát od svého strýčka Satorua, kterého od dětství neviděla, a dostane zajímavou nabídku. Nastěhovat se k němu a pracovat v jeho knihkupectví, které se zaměřuje na staré japonské knihy. Takako nabídku příjme. Zpočátku ji práce moc nebaví, po čase ji však svět knih naprosto pohltí. Strýček je z Takako šťastný, zároveň ho však stále trápí myšlenky na jeho ženu Momoko, která ho před léty za záhadných okolností opustila. Větší záhada však nastane, když se Momoko nečekaně objeví před dveřmi antikvariátu.

Foto: Martin Kudělka

Kniha má nádhernou obálku

Bez nápadu

Příběh knihy vás sice neohromí, neboť je docela plytký a postrádá výraznější nápad, přesto všechno je velmi zábavný a neobyčejně chytlavý. Celý děj se odehraje na necelých sto padesáti stranách, tudíž knihu zvládnete za jedno odpoledne. Titul je obestřen nezaměnitelnou atmosférou, která na vás dýchá z každé stránky. Japonská kultura, vůně starých knih a dobré kávy. Za zmínku stojí i závěr, který je sice tak trochu předvídatelný, přesto vás ohromí.

Postavy by si zasloužily větší péči

Ústřední postavou knihy je Takako. Mladá, půvabná a trochu nesmělá dívka, které osud moc nepřál. Dále zde narazíme na podivínského strýce Satoru, jehož životem jsou staré knihy, a tajnůstkářskou tetu Momoku, která skrývá velké tajemství. Zatímco postava Takoko má nějaké charisma, ostatní postavy jsou plytké a poněkud nezajímavé. Je to škoda, neboť postava Momoko by si zasloužila větší prostor.

Jednohubka, která neurazí

Pojďme si to shrnout. Román Dny v knihkupectví Morisaki nenadchne, ale ani neurazí. Sympatická hlavní hrdinka, zábavný příběh a neobyčejná atmosféra z této knihy dělají záležitost, kterou stojí za to si přečíst. K tomu všemu připočítejte opravdu nádhernou obálku. Hledáte-li zábavnou oddechovku, tahle kniha je pro vás správná volba.

HODNOCENÍ: 6/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz