Hlavní obsah
Umění a zábava

Kuriózně špatně pojmenované poloostrovy, řeky a města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

I slavní cestovatelé se občas spletou a pojmenují nově objevené území špatně a nevhodně :o). Tady jsou do očí nejvíce bijící příklady.

Článek

Youcatán

„Jak se jmenuje tento poloostrov?“ byl zvědavý španělský dobyvatel Francisco Hernándes de Córdova, když se v 16. století poprvé prodíral džunglí ve střední Americe na území dnešního Mexika.

„Teten dtan, mat natic dtan,“ odpověděli mu zmatení indiáni a Francisco Hernándes de Córdova si poznačil do své mapy zkomoleninu této věty: „Youcatán“. Vůbec mu přitom nevadilo, že ho domorodci ve skutečnosti vyzvali, aby zvolnil tempo: „Mluvíte příliš rychle, nerozumíme vám.“

Foto: Waghenaer, Lucas Jansz, 1584. Volné dílo, Wikipedie

Ilustrační obrázek: Waghenaer, Lucas Jansz, 1584 (volné dílo, Wikipedie)

Arequipa

V roce 1537 pojmenoval dobyvatel Diego de Almero oblast na peruánském pobřeží Arequipa. Stejně se pak začalo říkat i městu, které na tomto území vyrostlo. I když „Arequipa“ ve skutečnosti znamená v místním indiánském nářečí „Usedněte“ a indiáni jen vyzvali Diega de Almera, aby si udělal pohodlí.

Aruwimi

Jeden z přítoků řeky Kongo v Demokratické republice Kongo ve střední Africe se jmenuje „Aruwimi“. V místním dialektu to znamená „Co říkal?“. Přesně takto kdysi odpověděli černoši v 19. století slavnému cestovateli Davidu Livingstonovi na otázku: „Jak se jmenuje tato řeka?“ a on tento název-nenázev chybně zanesl do mapy.

Foto: Abraham Ortelius, 1590 (volné dílo, Wikipedie)

Ilustrační obrázek: Abraham Ortelius, 1590 (volné dílo, Wikipedie)

Nome

Název amerického města Nome na Aljašce vznikl v 50. letech 19. století chybným přepisem. Lodní důstojník si poznačil při plavbě kolem výrazného výběžku pevniny do mapy: „Nomen?“ (latinsky: „Jméno“) a snaživý kartograf, překreslovač map, už tak následně pojmenoval celé aljašské město.

P. S. V roce 1899 chtěli místní své chybně označené město Nome přejmenovat na Anvil City, Americká poštovní služba ale změnu nedoporučila, protože by se nový název pletl s pojmenováním osady Anvik.

P. S. Příběh o vzniku jména města Nome popsal ve své povídce i český světoběžník, dobrodruh a spisovatel Otakar Batlička.

Suma sumárum:

Originální pojmenování poloostrovů, přímořských oblastí, řek a měst bývá někdy značně problematické. Příjemné toulání prstem po mapě i ve skutečnosti… :o)

Foto: Pixabay

Martin Lavay

Další články autora:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz