Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Záhada tibetského „kráčejícího“ jezera Lobnor: vodní plocha mění polohu díky řece

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons, volné dílo

Čínští vojenští experti u jezera Lobnor v roce 1964.

Cestovatelé nevěřili svým vlastním očím, tvůrci map se rozpačitě drbali na hlavách: vodní plocha Lobnor, v srdci Asie, se nacházela každý rok někde jinde! Jakoby se hýbala, kráčela, přemisťovala v prostoru.

Článek

Dlouhá desetiletí to byla zapeklitá kartografická záhada. Už podle svědectví prvních pionýrských cestovatelů, kteří prozkoumávali vyprahlé území Střední Asie, se tibetská vodní plocha Lobnor (Lopnor, Lob-nor, Lop Nur, Lopnur, Lop nor, Lop nur, 罗布泊, Luo-pu-po), nacházela v různých časech zdánlivě nepochopitelně vždy někde jinde.

Švédský průzkumník, Sven Hedin (1865–1952), tato svědectví na konci 19. století kupodivu potvrdil. Zároveň ale také záhadu cestujícího jezera vysvětlil. Mělká, slaná, bezodtoková vodní plocha Lobnor je napájena především řekou Tarin, která často mění své koryto, a tak i jezero na jejím konci „cestuje“.

Zajímavost: Od šedesátých let dvacátého století se jezero Lobnor a jeho okolí stalo přísně střeženou vojenskou zónou. Čína zde odpálila minimálně 45 jaderných bomb.

Jezero Lobnor na mapách Google.

Další záhady vztahující se k jezeru Lobnor a jeho okolí:

Foto: Wikipedie, volné dílo

Jezero Lobnor na satelitním snímku NASA

Martin Lavay

.

Přečtěte si také další články autora:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz