Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ze zaoceánských lodí záhadně mizí pasažéři. Po některých se pátrá do dnes

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Plavba na zaoceánské lodi je bez pochyby velkým zážitkem. Nesmí se ovšem proměnit v horor

Mizení pasažérů výletních lodí je velmi záhadný, ale pravidelný jev. U některých je hned jasné, k čemu došlo, ale někteří jsou pohřešovaní do dnes. A nikdo nemá tušení, co se jim stalo, nebo kam zmizeli.

Článek

Výletní lodě jsou velkým fenoménem posledních dvou desetiletí. Jsou to obrovské parníky, které nabízejí naprosto vše, nač si jen pasažér vzpomene. Proto je také možné na těchto kolosech trávit klidně i několik týdnů. Trasy takových lodí se nachází téměř po celé zeměkouli. Paluba je obvykle vybavena naprosto vším. Od bazénů, přes obchody, restaurace, bary, až po kinosály a spoustu dalšího. Příliš se ale nemluví o tom, že zaoceánské parníky jsou místem, kde každý rok beze stopy mizí lidé. Dle Rosse Kleina, profesora námořních studií z kanadské Newfoundlandské univerzity od roku 2000 do roku 2018 zmizelo z takových lodí na 315 lidí. Přibližně třetina jich zmizela beze stopy a už je nikdy nikdo neviděl.

Důvody se různí

Faktorů, které sehrávají svou roli, je vícero. Fakt, že velké zaoceánské parníky jsou ideálním místem pro spáchání dokonalého zločinu, věděla už Agatha Christie. Zločin jako jedna z variant se určitě nabízí, a v mnoha případech to tak i bude. Ale ne všichni zmizelí se stali jen oběťmi zločinců. Z lodních barů se po nocích trousí do svých kajut velká spousta pasažérů. Podlaha je kluzká a stačí velká vlna, která silně podnapilého účastníka nočního veselí prostě spláchne z paluby. Člověk může uklouznout i sám od sebe. Pak už nezbývá než se modlit, že pád přes palubu někdo zaregistroval, nebo doufat v obrovské štěstí, že kolem včas popluje jiná loď. Samostatnou kapitolou jsou sebevrazi. Někteří ze zmizelých se určitě sami pro skok přes palubu rozhodli. Přesná čísla se ale nikdy nedovíme.

Foto: CC-BY-SA 4.0, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Spoustu ztracených životů by zřejmě zachránilo, kdyby na sebe lidé na luxusních lodích dávali větší pozor

Zametání pod koberec

Velké výletní plavby jsou pro lodní společnosti výnosným byznysem. Každé takové záhadné zmizení pasažéra, nebo člena posádky, vrhá na firmu špatné světlo, a negativně ovlivňuje zisky. Proto se lodní společnosti nejednou snažily celou věc jakkoliv zamést pod koberec, a ideálně vše zahrát na sebevraždu. Například Kendall Carver, jehož dcera beze stopy v roce 2004 zmizela, se dodnes nedočkal vysvětlení. Společnost dělala vše pro to, aby zabránila skandálu. Carverovi trvalo velmi dlouhou dobu, než se mu podařilo dostat ke stevardovi, který měl kajutu Merrian Carverové na starosti. Když ji dva dny neviděl, nahlásil její zmizení. Po zjištění, že není na lodi, bylo stevardovi jeho nadřízenými řečeno, aby na celou situaci zapomněl. Její věci byly zlikvidovány a případ nikdy nebyl vyřešen. Kendall Carver tedy dodnes nemá tušení, co se tehdy jeho dceři přihodilo.

Bezpečnostní opatření

Již mnohokrát byly lodní společnosti vyzývány, aby na paluby svých lodí instalovaly pokročilejší bezpečnostní zařízení. Takové zařízení, které by vždy okamžitě posádku upozornilo na to, že někdo přepadl přes palubu. Že by na palubách mělo být více bezpečnostních kamer. Lodní společnosti se ale brání, že paluby jsou dostatečně bezpečné a že člověk, který se chová zodpovědně, nemůže nikdy přepadnout. A přesto jich ale 20 ročně z paluby zmizí. Podle amerického odborníka na námořní právo Jima Walkera jde o náklady, které společnosti nechtějí za bezpečnost vynakládat, a raději zmizení pasažéra označí za sebevraždu.

Amy Lynn Bradleyová

Případů, kdy úřady bez výsledku pátrají po zmizelém pasažérovi výletní lodi, je opravdu mnoho. Nejznámějším případem, který silně zavání trestným činem, je asi případ Amy Lynn Bradleyové. Třiadvacetiletá Amy Lynn se vydala v roce 1998 se svými rodiči a bratrem na týdenní plavbu na lodi Rhapsody of the Seas. Třetího dne ji ale na balkóně spící viděl její otec naposledy. O několik minut později tam již nebyla a nebyla ani nikde jinde na lodi. Někteří členové posádky o ni, dle slov jejího otce, jevili až přílišný zájem. Od jednoho z nich dokonce Amy Lynn dostala pozvání do restaurace Carlos’n Charlie’s, až připlují na ostrov Aruba. Zajímavé je, že další záhadně a beze stopy zmizelá dívka, Natalee Hollowayová, která zmizela v roce 2005, byla naposledy viděna právě v této restauraci.

Foto: Pexels.com

Exotické destinace a turisté daleko od domova otevírají možnosti pro zločince

Po Amy Lynn až do dnes FBI usilovně pátrá. Jednou z možných verzí je, že byla unesena a nyní je nucenou sexuální otrokyní. Od té doby se objevily pouze dvě neověřené zprávy o Amy Lynn. Jednou ji prý snad zahlédli na Curaçau kanadští turisté, po druhé tvrdil americký voják, že jej v nevěstinci oslovila žena, která se představila jako Amy Lynn Bradleyová, a prosila jej o pomoc. Ze strachu ale tehdy prý nic nepodnikl.

Kam ve skutečnosti tito lidé mizí, se ve spoustě případů zřejmě nikdy nedovíme. Lodě mohou být cílem organizovaného zločinu, ale také v mnoha případech může stačit, když si člověk v baru dá o skleničku méně. Každopádně počty zmizelých osob na výletních lodích jsou alarmující, a bylo by na místě, mít se na takových plavbách lépe na pozoru.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz