Hlavní obsah
Lidé a společnost

Největší paradoxy české politiky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Novotný / AI - Microsoft Designer

Kdo se chová víc nesmyslně, Andrej Babiš nebo Kateřina Konečná?

Článek

Lidská historie je plná paradoxů. Jsme v zajetí nesmyslného jednání. Jenomže jak žijeme svůj běžný život, vůbec nám to nepřijde. Dám vám jeden příklad:

V roce 1714 si nechal vynálezce Henry Mill patentovat první psací stroj. Vynález nebyl úspěšný a na dlouhou dobu skončil u ledu.

V roce 1874 pánové Christopher Latham Sholes a Carlos Glidden přišli s novou verzí psacího stroje. Zjistili, že při rychlém psaní se kovová táhla, na jejichž konci byly raznice jednotlivých písmen, potkávají nad papírem a vzájemně se zasekávají. Vymysleli tedy uspořádání písmen na klávesnici, které zpomalovalo psaní, aby se klapky jednotlivých písmen navzájem nezasekávaly.

V dnešní době tento technický problém samozřejmě neexistuje. Bylo by tedy dobré vrátit uspořádání klávesnice tak, aby se dalo psát co nejrychleji. Jenže to nejde. Příliš mnoho lidí umí psát na „pomalé“ klávesnici a nechce se to přeučovat. Jsme odsouzeni k tomu, abychom psali na klávesnicích, na nichž jsou písmena uspořádána tak, aby zpomalovala psaní…

Podívejme se do politiky. Je veliká legrace pozorovat politické paradoxy:

- A začneme hned zostra – ultrapravicové nacionalistické strany nejsou pravicové. Jsou levicové! Politickou kolébkou Adolfa Hitlera byla NSDAP. Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei = Národně socialistická německá dělnická strana. Jsou to socialisti, levičáci. Přesto nacionalisty stále nazýváme ultrapravicí.

- Náš dělný lid často nadává na ODS, která tady „všechno rozkradla“ při privatizaci, ale přitom nedá dopustit na Václava Klause, který byl jejím otcem.

- Milovníci Miloše Zemana nadávají na drahou elektřinu, kterou nemůžeme zlevnit, protože část akcií ČEZu prodal minoritním akcionářům právě Miloš Zeman.

- Kateřina Konečná je vytrvalou ochránkyní Vladimíra Putina. Přitom je to bývalý komunista, který zcela zradil myšlenku socialismu. Je to diktátor, který vyrval výrobní prostředky z rukou lidu a rozdělil je mezi svoje přátele a známé. Členové jeho judistického oddílu by mohli vyprávět…

- Když probíhaly v Rusku volby, média nám přinesla celou řadu informací o jejich nekorektnosti. Ruská volební komise systematicky odstraňovala z voleb kandidáty, kteří by mohli mít negativní dopad na vítězství Putina. Hlasovací lístky nebyly v obálkách, urny byly průhledné. Na internetu najdete videa, jak se v noci plíží pracovnice volebních komisí k urnám a házejí do nich stohy lístků. Kateřina Konečná přesto považuje volby v Rusku za demokratické.

- Většina lidí, kteří podporují komunistku Kateřinu Konečnou, nesnáší Petra Pavla. Nemůžou mu odpustit, že byl komunista.

- Nadáváme na „diktát z Bruselu.“ Orgány Evropské unie nám přijdou levicové. Kdo že to volí poslance do Evropského parlamentu? Ano, jsou to dělníci, rolníci a střední třída z celé Evropy. Pořád se ještě divíte, že je Evropský parlament levicový?

Andrej Babiš je samozřejmě Mistr paradoxu.

- Babiš nadává ODS, že udělala solární tunel. A kdo zapracoval problematické zákony o podpoře fotovoltaiky do české legislativy? Původní zákon navrhla 13. listopadu 2003 vláda Vladimíra Špidly a v poslanecké sněmovně pro něj kromě stran vládní koalice (ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU) hlasovala 23. února 2005 i KSČM. Proti byla jen ODS… Dalším paradoxem je to, že se ODS nikdy tímto argumentem nebránila.

- Babišovu menšinovou vládu podpořila KSČM. Babiš coby velkopodnikatel je třídní nepřítel KSČM. Je s podivem, že to komunistům nevadilo. Výsledkem této spolupráce bylo vytlačení komunistické strany mimo sněmovnu. Za tento paradox musíme Andreji Babišovi připsat body za umělecký dojem. Zvláště když si uvědomíme, že on sám je bývalým komunistou.

- Andrej Babiš rád chodí na odborářské demonstrace. Velkopodnikatel, který používá agenturní zaměstnance. Mnoho pracovních míst je u něj ohodnoceno minimální mzdou. Rozhodně se ke svým zaměstnancům nechová jako Tomáš Baťa. A přesto ho vidíme na demonstraci vedle Josefa Středuly s reklamní šálkou Českomoravské konfederace odborových svazů. A jako bonus si vezme Andrej na sebe bundu značky Prada za 130.000,-korun. Člověk by si řekl – tohle už je paradox na druhou. Ne tak Babiš. Natočí video, ve kterém prohlásí, že ta částka je lež. Že on si tu bundu koupil „jen“ za 35.000,- korun. Víš Andreji, mnoho lidí pod tím podiem, na kterém jsi stál, si za tyto peníze koupí spíš auto než bundu. A stejně ti nevěříme tu nízkou cenu. Paradox na třetí.

- Andrej Babiš vstoupil v Evropském parlamentu do nově vzniklé frakce „Patrioti pro Evropu“ s rakouskou stranou Svobodných (FPÖ). Cituji z článku z roku 2002: Rakouští vládní Svobodní (FPÖ) i nadále odmítají vstup České republiky do Evropské unie v případě, že Praha nezruší takzvané Benešovy dekrety a definitivně neodstaví jadernou elektrárnu Temelín. Myslím si, že na vysvětlení těchto paradoxů bude muset Babiš nasadit nejtěžší kalibr – slovního ekvilibristu Karla Havlíčka.

- Nemohu sem nezařadit jeden příspěvek ze Seznam diskuze. Obdivovatelka Andreje Babiše o něm napsala: „My víme, že nám lže, ale my mu tak nějak věříme!“ Tahle věta by měla být na Wikipedii jako příklad paradoxu.

V době největší slávy Charlieho Chaplina udělalo filmové studio konkurz na jeho dvojníka. Chaplin se potají konkurzu zúčastnil.

Skončil na třetím místě.

Citace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám