Hlavní obsah
Lidé a společnost

Příběh letu 571: Aby přežili, pojídali maso z těl svých kamarádů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ilustrační foto (Osrever - PixaBay)

V pásmu andských hor, kde je jen velmi tenká hranice mezi nebem a zemí, se odehrál neuvěřitelný příběh, který v sobě nese všechny odstíny lidské tragédie a odvahy. 

Článek

Říjen 1972 a z ranveje uruguayského letiště v Montevideu startuje vojenský letoun s mladým ragbyovým týmem, který doprovází také několik rodinných příslušníků. Let, který měl namířeno do Chile, se však za nedlouho změnil v holý boj o samotné přežití. Letadlo po neplánovaném mezipřistání v Argentině narazilo do nehostinných andských vrcholů. Následkem toho došlo k odlomení obou křídel a zadní části trupu. Jako zázrakem však přežila hrstka cestujících v přední části letadla, které se svezlo po ledovci a zastavilo se na zasněžené pláni. Pro přeživší to však bylo štěstí v neštěstí, jelikož se ocitli na místě, kde šance na záchranu byla skutečně mizivá.

Jak později odhalilo vyšetřování této letecké katastrofy, byla hlavní příčinou nehody kombinace dvou faktorů. Jednak špatné počasí, kvůli kterému bylo letadlo nucené učinit neplánované mezipřistání, tak také navigační chyba. Ta nejen že byla jednou z příčin nehody, ale také významně znesnadnila záchrannou operaci.

Samotná výprava, která měla být oslavou sportu a mládí, se tak náhle ocitla uprostřed těch nejděsivějších představ. Přeživší pasažéři považovali za zázrak už jen to, že přežili samotný pád, avšak neměli ani tušení, že to, co bude následovat v dalších dnech, bude ještě horší než samotný pád.

Ztroskotání ve výšce přes 3 000 metrů nad mořem, obklopeni sněhem a ledem, bez dostatečných zásob jídla a vody, čelili zanedlouho otázce samotného přežití v jednom z nejdrsnějších prostředí naší planety. Přes veškerou snahu se záchranné týmy nemohly dostat k místu nehody. Jednak díky navigační chybě a jednak se jednalo o místo, které bylo odlehlé a nebezpečné.

Dny se postupně proměnily v týdny. S každým uplynulým dnem se jejich naděje na záchranu vytrácela. Bylo jen otázkou času, kdy jim dojdou už tak mizerné zásoby jídla. Najednou tak stáli před otřesným rozhodnutím, na které nikdo nechtěl pomyslet ani v těch nejčernějších představách. Zůstat věrni zásadám lidské morálky, nebo se snažit přežít za každou cenu? Rozhodnutí konzumovat maso svých mrtvých spoluhráčů nebylo však jen aktem zoufalství, ale i aktem vzájemné solidarity a a ochoty obětovat se pro život druhých.

Tyto těžké okamžiky jasně odrážejí nejen fyzické, ale i psychické a morální dilema, kterým museli čelit v drsných podmínkách And. Jejich příběh je studií lidské odolnosti, kdy se v extrémních podmínkách projevuje nejen čistá surovost lidské existence, ale i její nekonečná síla.

Záchranná operace se rozběhla až po dlouhých 72 dnech. A to jen díky neuvěřitelné odvaze dvou z přeživších, kteří podstoupili náročnou cestu přes vrcholky hor, a to bez jakéhokoli vybavení, aby se pokusili najít jakoukoli pomoc. Z původních 45 lidí na palubě jich jako zázrakem přežilo 16. Tento neuvěřitelný příběh je příběhem nejen o morálních dilematech, ale také o hranicích lidské odolnosti, o síle vůle a v neposlední řadě o nezlomné víře v naději.

Samotná tragédie odhalila nejen temné stránky lidské existence, ale zároveň ukazuje, jak daleko jsme ochotni zajít, abychom přežili. Je to připomínka, že v nejtemnějších chvílích naší existence může síla lidského ducha překonat i zdánlivě nepřekonatelné překážky.

Tento neuvěřitelný příběh se zcela logicky dostal do zájmu filmařů. Jeho novější verzi je možné nyní shlédnout na Netflixu, kde se ihned po svém uvedení dostal na první místo zájmu českého diváka. Film nese název Sněžné bratrstvo, a i v hodnocení diváků si vede velmi dobře, což dokazuje hodnocení na ČSFD, kde si film drží velmi slušných 79 %.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz