Hlavní obsah
Aktuální dění

Babiš chce voliče SPD. Když to nevyjde, osloví marťany?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: vlada.cz

Předseda hnutí ANO se chce po pravicových a levicových voličích obrátit také na podporovatele SPD. Z původně protikorupčního pravicově založeného hnutí se stává čím dál tím více hnutí populistické.

Článek

Andrej Babiš oznámil, že zůstává nadále poslancem i předsedou ANO. Není to až tak překvapivé, protože není ten typ člověka, který by se jen tak vzdával. Co je ovšem s podivem, tj. na jaký typ voličů se chce nyní zaměřit. Zdá se, že je ochotný oslovit kohokoli, kdo mu bude ochoten dát svůj hlas, třeba i marťany.

Předně chce poukázat na to, že prezidentské volby mu prohrály média a že i když odešel poražen, tak neztrácí chuť a sílu do dalšího boje. On je totiž tváří hnutí ANO a jistě to tak vnímají i případní nástupci Karel Havlíček a Alena Schillerová.

Babiš chce být hlavně poslanec

Posledně jmenovaní jsou pověření tím, aby odvedli nepopulární práci ve sněmovně, která Babišovi moc nevoní. Ten sice avizuje, že omezí své mediální a politické vnější aktivity, aby se mohl více věnovat práci poslance, ale dá se předpokládat, že jak se budou blížit sněmovní volby, vyrazí opět za voliči se svým programem.

Andrej Babiš se bude chtít pomstít některým veřejnoprávním médiím, které viní z toho, že protežovala prezidentského protikandidáta. V nemilost expremiéra upadla ještě více Česká televize, obzvlášť Martin Řezníček, kterému nemůže ani přijít na jméno po tom, co ho moderátor nachytal na otázce, zda by poslal naše vojáky na pomoc spojencům.

Bude pokračovat válka s médii?

Co by si ovšem měl předseda ANO uvědomit je to, že mediální prostor mnohdy masíruje sám svými výroky nebo volebními billboardy.

Je snad samozřejmostí, že když prezidentského kandidáta provází mnohé dotační kauzy nebo v kampani vybízí k hazardu, média o tom nemůžou zákonitě mlčet.

Mlha, kterou vypustil do veřejného sektoru, když oznámil obdržení vystřelené nábojnice a výhružný dopis adresovaný jeho ženě Monice, měla účelově pouze zastřít fakta a realitu, které musel čelit. Tento typ vedení volební kampaně sám později odsoudil.

Doufejme, že s odchodem Miloše Zemana do důchodu se veřejný prostor trochu pročistí a bude více čitelný.

Hnutí ANO se snažilo vždy lovit voliče napříč politickým spektrem a moc nehledělo na to, zda jde o pravicové nebo levicové voliče. Nyní se ovšem více odklání do ryze populistické strany.

Od původně pravicového hnutí k populismu

Když Andrej Babiš zakládal protikorupční hnutí, bylo to hnutí spíše pravicové, které mělo získávat voliče z řad ODS a TOP09. Jakmile zjistil, že bude lepší se zaměřit na levicové voliče od slábnoucích komunistů a sociálních demokratů, přešel na rétoriku zaměřenou více na sociální problémy obyvatel.

Dokonale se mu podařilo načasovat vhodný okamžik a většinu levicových voličů oslovit dokázal. Díky tomu z politické scény konečně zmizela komunistická strana, s jejíž podporou vládl do roku 2021. Zajímavou skutečností je, že se mu povedlo vystrnadit z parlamentu nejstarší politickou stranu ČSSD.

Nechal jsem zmizet komunisty i ČSSD. Teď nechám zmizet SPD

Nyní se chce pokusit přetáhnout na svou stranu voliče SPD, kterým jako jedinou správnou alternativu nabízí právě hnutí ANO. Andrej Babiš cítí, že je ten správný čas vyluxovat tyto voliče z područí Tomia Okamury, se kterým má napjaté vztahy, když ho odmítl přímo podpořit v prezidentské volbě.

Můžeme se tedy těšit na časté přestřelky jak ve sněmovně, tak v případných debatách. Pokud totiž chce být expremiér hlavním kritikem Fialovy vlády a zároveň chce oslovit Okamurovy příznivce, bude muset přijít ještě s ještě tvrdší rétorikou, než kterou disponuje předseda SPD.

Bývalý premiér České republiky, Jiří Paroubek, kdysi prohlásil, že potřebné zákony bude schvalovat třeba i s marťany, když to bude potřeba. Zdá se, že hnutí ANO by se v budoucnu mohlo vydat podobným směrem. Uvidíme, jaký program jim případně Andrej Babiš nachystá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz