Hlavní obsah
Aktuální dění

Babiš je v šoku z cen v poslaneckém bufetu a vyráží do boje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Předseda hnutí ANO se pozastavil nad cenami jídel ve sněmovním bufetu, a protože je toto téma v kurzu, přispěchal i on se svým vyjádřením.

Článek

Ve zveřejněném videu se nejdříve pozastavuje nad cenami za polévku, kde bramborová s paprikou stojí 12 korun a čočková s párkem 15 korun. U bramborové polévky chtěl zřejmě poukázat na samotnou drahotu paprik v obchodech, ale vzhledem k jeho oblibě smaženého sýru lze předpokládat vlastní nevědomost, že jediná paprika, která se dává do bramborové polévky, je ta mletá.

Dále upozorňuje na cenu smaženého řízku s pažitkovým bramborem za 95 korun a smažený kuřecí řízek za 108. Na základě těchto zveřejněných údajů žádá své příznivce, ať mu napíšou, kde jinde si běžný občan může dopřát podobné jídlo za takové ceny. Podle jeho mínění totiž takové místo neexistuje, ale nevyloučil také variantu, že se mýlí.

Podle těchto slov tedy můžeme usoudit, že ve společnostech, které spravuje za pomoci svěřeneckých fondů, nejsou k dispozici zaměstnanecké stravovny, ve kterých bývá většinou stravování dotované ze strany zaměstnavatele nebo o tom minimálně neví.

Nutno také podotknout, že v případě poslanecké sněmovny se nejedná o její hlavní ekonomickou činnost. Není tak provozována za účelem zisku. Jak již dříve uvedly Hospodářské noviny, základem konečné ceny je nákupní cena včetně DPH, kterou odvádějí prodejci státu, a celá tržba je dováděna do státního rozpočtu.

Babiš podotýká, že do dnešního dne netušil, jaké jsou ceny za stravování v poslanecké sněmovně. A protože to údajně zjistil až teď, začal to podle svých slov okamžitě řešit. Přitom v roce 2016 se zasadil o to, že ze stravování v poslanecké sněmovně se začalo odvádět DPH. Tehdy se ceny ve sněmovním bufetu lehce zvýšily.

Zakladatel hnutí ANO je poslancem od roku 2013 a je s podivem, že si za celou dobu nevšiml, za jaké ceny se poslanci v jídelně stravují.

Ale jak už to u Andreje Babiše bývá, pokud nějaké téma rezonuje společností, okamžitě vyráží do boje získat zase nějaký ten hlas navíc.

I v tomto případě tak můžeme předpokládat, že se jedná o další promyšlený populistický tah ze strany bývalého premiéra. Platí to tak pokaždé, jakmile nespokojená část občanů začne řešit na sociálních sítích téma, které může nějakým způsobem využít ve svůj prospěch.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz