Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babišova vláda komunikovala chaoticky. Fialova nekomunikuje vůbec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY 2.0)

V době pandemie Covid-19 si opoziční strany stěžovaly na nesrozumitelnost různých sdělení ze strany vlády. Nyní se karta obrátila a Fialův kabinet čelí kritice, že nekomunikuje vůbec.

Článek

V pandemické době byl Andrej Babiš a jeho vláda kritizováni, že příliš časté tiskové konference, kdy se oznamovala nová nařízení, která se mnohdy ještě v ten stejný den významně měnila, způsobují v české veřejnosti jen chaos.

Opozice se v průběhu pandemie Covidu-19 výrazně postavila proti vládním opatřením a strategii boje proti pandemii. Kritizovala vládu za pomalé reakce, nedostatečné testování, neefektivní omezení pohybu a nedostatečnou podporu zdravotnického personálu.

Komunikace vlády je důležitým nástrojem pro informování veřejnosti o politických rozhodnutích, akcích a politických prioritách. Vláda využívá různé kanály komunikace, jako jsou tiskové konference, prohlášení, oficiální webové stránky, sociální média a další prostředky, aby zasáhla co největší počet lidí.

Aktuální situace, kdy v čele země stojí premiér Petr Fiala, vypadá tak, že komunikace vlády se omezila na nutné minimum bez větší analýzy, jakým způsobem jasně formulovat plánované kroky tak, aby byly dostatečně srozumitelné pro širokou veřejnost.

Velký problém směrem k vládě tak nastává v situaci, kdy ve veřejném prostoru více zaznívají kritické nebo populistické hlasy, které uvádějí veřejnost do mnohem většího chaosu, což se v posledních dnech děje velmi často.

Vládní představitelé se sice dušují, že je potřeba bojovat proti dezinformacím za každou cenu a je to jeden z jejich hlavních úkolů, ovšem zvolený způsob odklánění pozornosti od vzniklých problémů je v mnoha ohledech kontraproduktivní.

Mnozí občané nemají možnost sledovat dění na zpravodajských portálech bez přestávky. Kusé informace, které se objevují na sociálních sítích jsou pro potřeby srozumitelné komunikace nedostatečné. Tito lidé jsou pak velmi náchylní k tomu, aby snadno uvěřili manipulativním sdělením různého charakteru.

Do dnešního dne žádný z vládních politiků nenašel dostatek odvahy k tomu, aby občanům jasně a srozumitelně vysvětlil plánované vládní reformy, restrukturalizaci České pošty i důvody vyššího schodku státního rozpočtu nad rámec schváleného a plánovaného deficitu.

Tuto nečinnost tak začínají ve svůj prospěch využívat v maximální míře hlavně Andrej Babiš a Tomio Okamura. Oba lídři opozičních stran využívají efektivně veškeré možné komunikační kanály a jsou tak schopni mnohem lépe ovládat náladu ve společnosti.

Vládě Petra Fialy se nedá upřít vysoká politická aktivita a věřme tomu, že jak uskutečněné kroky, tak i ty plánované povedou ke zlepšení života v naší zemi, ale přenechat veřejný prostor dvěma silným populistickým politikům může nakonec veškerou snahu dříve nebo později pohřbít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz