Hlavní obsah
Aktuální dění

Babišovy megaprojekty: Sáblíková bez stadionu, ale možná se dočkáme atletického za 15 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: depositphotos.com (licence zakoupena)

Zatímco Martina Sáblíková stále čeká na svůj dlouho slibovaný stadion, Babiš z Maďarska ohlašuje nový, 15 miliardový projekt atletického stadionu. Jaký je skutečný záměr za těmito sliby a do jaké míry můžeme očekávat jejich realizaci?

Článek

Česká politika, zejména v posledních letech, je plná obratů, nápadů a slibů, které často zůstávají jen slovy. A pokud je někdo skutečně mistrem ve vyslovování slibů, je to Andrej Babiš. Vzpomeňme na jeden z jeho nejznámějších slibů, který rezonuje už řadu let. Postavit stadion pro rychlobruslaře, na kterém by mohla trénovat naše sportovní ikona, Martina Sáblíková.

Stadion pro Sáblíkovou se stal symbolem Babišova přístupu k politice. Když se o něm prvně zmínil v roce 2015, bylo to v kontextu, který měl upozornit na nedostatečné podmínky pro sportovce v Česku.

„Petr Novák, trenér Martiny Sáblíkové, mi vyprávěl, že v Holandsku mají 18 stadionů, u nás ani jeden. Zkusím to oprášit,“ psal Babiš tehdy na Facebooku. Tento slib zazněl znovu i před volbami v roce 2017 a objevil se dokonce v Babišově knize „O čem sním, když náhodou spím.“

Jaká je však realita?

I přes všechny tyto sliby, plány na stadion pro Sáblíkovou zůstaly jen pouhým snem. Informace o možné lokalitě v Hlinsku na Chrudimsku byly jedním z posledních kousků zpráv o projektu, který vzbudil mnoho nadějí. Slib na rychlobruslařskou dráhu se dokonce nacházel v Národním investičním plánu bývalého premiéra. Do dnešního dne tak zůstává tento projekt na seznamu zbožných přání.

Tento přístup nebyl ojedinělý. Stejně tak město Brno čekalo na Babišův slib postavit novou halu pro hokejovou Kometu. Tu předseda hnutí ANO přislíbil v roce 2018, kdy Kometa obhájila mistrovský titul. Nová hala měla stát do roku 2022.

Město Brno se ale nakonec rozhodlo nečekat na prázdné sliby a postavilo halu na vlastní náklady, která se začne stavět letos. Stavbu by měla pokrýt z největší části půjčka od České spořitelny, kterou bude splácet do roku 2050. Jediným státním příspěvkem je získání dotace půl miliardy od Národní sportovní agentury a Jihomoravského kraje. Financování tohoto projektu tak bylo ponecháno na bedrech města.

Nyní z Maďarska Babiš ohlašuje další megaprojekt: atletický stadion za 15 miliard. Zdá se, že jeho chuť pro grandiózní sliby neochabla. Ale otázka zní, je to skutečně nejlepší investice v těchto časech a potřebuje Česká republika vůbec nový atletický stadion? A co je důležitější, bude případně tento slib konečně dodržen, nebo se stane dalším z řady nerealizovaných plánů?

Mnozí si mohou říkat, že slibem nezarmoutíš a že Babišovým fanouškům to k životu stačí. Ale většina občanů očekává konkrétní akce a výsledky, nikoli prázdná slova.

Politika by neměla být jen o vyslovování slibů. Měla by být o konkrétních krocích, plánech a strategiích. Sliby mohou být lákavé, ale skutečné výsledky jsou tím, co nás posouvají vpřed. Je ovšem jasné, že s blížícími se volbami uslyšíme podobných slibů ještě mnoho, a to nejen z úst Andreje Babiše.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz